نقشه آخرین وضعیت خطوط تماس در سوریه | نقشه کامل | تا تاریخ ۳۱ اردیبهشت ۹۷
در این مقاله بخوانید ؛ بررسی مهم ترین تغییرات صورت گرفته در صحنه ی میدانی نبرد طی ۹۷ روز گذشته
لینک نقشه با کیفیت از آخرین وضعیت خطوط تماس در سوریه : دانلود
نقشه آنلاین سوریه : اینجا
لینک خبر و نقشه ۹۷ روز پیش برای مقایسه : اینجا
? مهم ترین تغییرات صورت گرفته در طول ۹۷ روز گذشته به شرح زیر است :
منطقه عفرین
بدون شک مهم ترین اتفاق و تغییر صورت گرفته در نقشه شمال غرب سوریه؛ تصرف و اشغال منطقه عفرین بدست ارتش ترکیه و مسلحین تحت امر این کشور میباشد.
در نوشتار گذشته به صورت اجمالی به برخی از دلایل سقوط عفرین اشاره کردیم؛ جایی که ترکیه با فرصت طلبی و با استفاده از فاکتورهایی مانند گروکشی روسیه، لجبازی و عدم اختیار اکراد و عملکرد کم اثر محور مقاومت موفق شد با بیرون راندن اکراد از شمال غرب سوریه به اهداف خود دست پیدا کند.
با چراغ سبز آشکار روسیه برای جولان جنگنده های ترکیه بر فراز عفرین و کله شقی فرماندهان کُردی که از آمریکا دستور میگرفتند پر واضح بود که دست دولت سوریه و محور مقاومت در این ماجرا باز نیست و کمک های نظامی و لجستیکی اهدایی محور مقاومت به عفرین، بهترین تلاش دولت سوریه و محور مقاومت در آن زمان بود؛ کمک هایی که در مقاطعی تنها باعث کند شدن پیشروی ارتش ترکیه شد و نه بیشتر.
البته تفسیر ماجرای عفرین زیاد سخت نیست اگر به کمی پیشتر از هجوم ترکیه به عفرین بازگردیم؛ جایی که عملیات ارتش سوریه در دروازه های سراقب متوقف شد و نیروهای ترکیه با وجود درگیریهای پراکنده با محور مقاومت و ارتش سوریه در العیس و اطراف آن با چراغ سبز روسیه مستقر شدند..
در مورد عفرین اشتباهات بسیاری صورت گرفته است؛ البته نه فقط از یک سو و از یک طرف! بلکه از هر طرف و از هر کدام به میزان مشخص ..
در ادامه با پیشروی مسلحین در جنوب عفرین، شهرک های شیعه نشین نبل و الزهرا بیشتر از هر زمان دیگری در خطر محاصره ای جدید قرار گرفتند؛ از این رو محور مقاومت و ارتش سوریه در اقدامی موثر کنترل تعدادی از مناطق اطراف شهرک ها را در اختیار گرفت و عملا با این حرکت، عملیات “شاخه زیتون” ترکیه در شمال غرب حلب به پایان رسید.
از مهمترین دستاوردهای ترکیه در این عملیات میتوان به، اتصال مجدد مناطق شمالی حلب به استان ادلب، بیرون راندان اکراد از شمال غرب حلب و سیطره کامل بر امورات مردم منطقه و بدست آوردن یک اهرم فشار نظامی و سیاسی مهم جهت استفاده علیه سوریه در مذاکرات بعدی اشاره کرد.
شرق سوریه
در شرق سوریه و در ادامه پیشرویهای نیروهای تحت حمایت آمریکا یعنی نیروهای دموکراتیک سوریه SDF تمام چاه های نفتی شرق رود فرات در کنترل و تصرف SDF قرار گرفت.
در حال حاضر عملیات ائتلاف آمریکایی و SDF در محاصره جنوبی علیه داعش ادامه دارد. نیروهای دموکراتیک سوریه تلاش میکنند تا روستای هجین را تصرف کنند.
روستای مهم هجین که گفته میشود اصلی ترین پایگاه فعلی داعش در شرق سوریه است زیر شدیدترین حملات هوایی و زمینی ائتلاف قرار دارد.
همچنین در جنوب شهرک المیادین، ارتش سوریه و دیگر متحدان موفق شدند در یک سلسله از عملیات های امنیتی مناطق الفیضه و الطمّاح را از لوث وجود دواعش پاکسازی کنند.
جنوب سوریه
“آزادسازی تمام دمشق و استان ریف دمشق”، موضوعی که شاید باور تحقق آن در ۱۰۰ روز، برای بسیاری از اهل فن و مخاطبین امری محال و غیرممکن به نظر میرسید؛ با این حال ارتش سوریه با تکیه بر متحدان و ثمره ی تلاش ها و فداکاریهای سالیان گذشته ی رزمندگان، طی مراحل مختلفی از نبردها و مذاکرات موفق به تحقق آن شد.
آماده سازی های گسترده و حضور تیپ ها و نیروهای بسیار برای این عملیات، نشان از اراده ی جدی ارتش سوریه و متحدان برای پایان کار غوطه شرقی دمشق داشت.
با آشکار شدن این موضوع، سازمان های به اصطلاح بین المللی در راستای آخرین تلاش های خود برای جلوگیری از آزادسازی غوطه شرقی دمشق بار دیگر تلاش کردند تا با برقراری آتش بسی ۳۰ روزه حداقل پیشروی ارتش سوریه در غوطه شرقی را به تاخیر بیاندازند؛ با این حال دولت سوریه نه تنها عملیات خود را متوقف نکرد بلکه عملیات با شدت بیشتری پیگیری شد.
در نهایت با افزایش فشارهای ارتش سوریه، مسلحین جیش الاسلام و دیگر گروه های مسلح مجبور شدند توافق مصالحه را بپذیرند و تسلیم ارتش سوریه شوند.
از این رو مسلحین و آنهایی که قصد ماندن در منطقه را نداشتند، طی مراحل مختلف تخلیه و پس از تحویل سلاح های سنگین و متوسط خود از غوطه شرقی دمشق خارج شدند و روز شنبه(۲۵فروردین۹۷) در پی بیانیه رسمی نیروهای مسلح سوریه و ورود ارتش سوریه به محلات دوما؛ آخرین لانه ی تروریستها در غوطه شرقی دمشق پاکسازی شد و بدین ترتیب پس از سالها امنیت به مناطق شرقی دمشق بازگشت.
لازم به ذکر است با آزادسازی کل غوطه شرقی دمشق، مجموعا حدود ۱۷۵ هزار نفر از اهالی غوطه شامل ۲۱هزار فرد مسلح و ۴۰ هزار نفر از خانواده هایشان از منطقه خارج شدند.
پس از آزادسازی غوطه شرقی دمشق گزینه های دیگری برای مصالحه و آزادسازی، مانند محاصره ی قلمون شرقی، الضمیر و مناطق جنوب دمشق در دستور کار دولت قرار گرفت.
در گام بعدی، مسلحین الضمیر با پذیرش مصالحه از این منطقه خارج شدند و ارتش سوریه پیکان حملات خود را به سمت مناطق قلمون شرقی نشانه رفت و با دور زدن الرحیبه، مسلحین بار دیگر در تنگنا قرار گرفتند. همزمان با این اتفاقات و به موازات عملیات در قلمون شرقی، عملیات در جنوب دمشق علیه داعش نیز آغاز شد.
در هر صورت پس از محاصره الرحیبه، مسلحین قلمون شرقی که مهم ترین آنها شامل مسلحین احمد العبدو و اسود الشرقیه( تحت حمایت نیروهای آمریکایی و اردنی)، و ارتش آزادی ها میباشند؛ مجبور شدند مصالحه ی پیشنهادی ارتش سوریه را بپذیرند و با تحویل سلاح های خود مانند دیگر مسلحین به شمال سوریه بروند.
بنابراین قلمون شرقی در تاریخ ۵ اردیبهشت ۱۳۹۷ بطور کامل از وجود مسلحین آزاد شد.
پس از پاکسازی مناطق قلمون شرقی، جنوب دمشق آخرین منطقه تحت اشغال مسلحین در استان دمشق محسوب میشد.
ارتش سوریه به کمک دیگر متحدان در تاریخ ۳۰ فروردین ۹۷ عملیات خود را برای آزادسازی جنوب دمشق از تروریسم داعش آغاز کرد.
عملیات در این محور بدلیل تراکم شدید ساختمان های تخریب شده و ماهیت گروه تروریستی داعش به سختی و با احتیاط بیشتری پیگیری شد.
لازم به ذکر است، گروه های مسلح حاضر در جنوب دمشق، بر اساس مذاکراتی که طی ماه های اخیر با دولت سوریه داشتند سرانجام پس از آغاز عملیات ارتش سوریه علیه داعش در جنوب دمشق؛ برای خروج از منطقه موافقت کردند. از این رو عملیات تخلیه مسلحین از این منطقه در موازات عملیات ارتش علیه داعش صورت پذیرفت.
پیشرویهای صورت گرفته عیله داعش در مناطق حجرالاسود و اردوگاه یرموک ساختمان به ساختمان صورت پذیرفت تا آنجا که تروریست های داعش متقاعد شدند که راهی جز تسلیم ندارند. پیشتر تروریست های داعش بارها توافق پیشنهادی دولت را برای خروج از جنوب دمشق رد کرده بودند.
سرانجام یک ماه پس از آغاز عملیات در تاریخ ۳۱ اردیبهشت ۹۷ ماه، تروریست های داعش طی توافق صورت گرفته از مناطق جنوبی دمشق بطور کامل خارج شدند و بدین ترتیب با آزادسازی جنوب دمشق، تمام دمشق و استان ریف دمشق پس از ۷ سال از وجود انواع گروه های مسلح آزاد شد.
غرب سوریه
محاصره شمال حمص(محاصره الرستن) از دیگر مناطق مهم میانی کشور سوریه بود که طی سالهای اخیر در اشغال گروه های مختلف مسلحین که مهم ترین آنها هیئت تحریرالشام است قرار داشت.
آزادسازی این مناطق از یک سو باعث بازگشت دوباره ی امنیت به حومه شهرهای حمص، حماه و سلمیه میشد و از سوی دیگر مسیر استراتژیک حماه-حمص که سالها بدلیل حضور مسلحین مسدود شده بود بازگشایی میشد. همچنین با آزادسازی این مناطق نیروی انسانی بیشتری برای ارتش سوریه فراهم میشد و این نیروها میتوانستند در دیگر مناطق سوریه برای مبارزه با تروریسم بکار گرفته شوند.
بدلیل حساسیت منطقه، مذاکرات صلح بارها به شکست انجامید؛ اما در نهایت با گسیل کاروان های بزرگی از ارتش سوریه به منطقه حمص و اخبار عملیات قریب الوقوع ارتش و ترس مسلحین از این موضوع؛ مسلحین راضی به توافق و خروج از منطقه شدند.
برای اطلاعات بیشتر به خبر زیر مراجعه کنید: توافق مصالحه در شمال حمص یا عملیات نظامی ؟!
از بعدظهر ۱۳ اردیبهشت ۹۷، با تحویل سلاح های سنگین مسلحین به ارتش سوریه عملا توافق مصالحه در شمال حمص اجرایی شد. بصورت کلی عملیات تخلیه مسلحین از شمال حمص در دو مرحله انجام پذیرفت؛ در مرحله اول نیروهای ارتش سوریه و پلیس نظامی روسیه با ورود و پخش شدن در بخش شرقی محاصره ی الرستن و برافراشتن پرچم سوریه، این مناطق را بصورت رسمی از وجود مسلحین آزاد شده اعلام کردند. در مرحله دوم نیز بخش غربی محاصره ی شمال حمص با ورود ارتش سوریه به تک تک روستاها و برافراشتن پرچم سوریه در آنها به عنوان مناطق آزاد شده اعلام گردید و بدین ترتیب تمامی مناطق شمال حمص بصورت کامل از تهدید و وجود مسلحین پاکسازی شد. لازم به ذکر است در طی مراحل تخلیه حدود ۳۵ هزار نفر از مسلحین به همراه خانواده هایشان از منطقه شمال حمص به سمت شمال سوریه خارج شدند.
دیدگاه
به یاد تمام شهدا صلواتی نثار به روح بزرگشون
اگه خط ارتباطی با اون سبزهای کنار مرز جولان داری بهشون پیغام برسون ما اونجا را برای امر خیر لازم داریم ……لطفا با زبون خوش تخلیه کنید …
بدون حمایت هوایی روسیه ارتش سوریه در برابر تروریستهای جبهه النصره و ارتش آزاد کاری از پیش نمی بره،
واقع گرا باشیم
حوادث سوریه از این پس تاریخ ساز خواهند بود
خداقوت و ممنون
هیچ چیز باحال تر از این نیست که تحولات رو باز کنی و ببینی مطلب جدید گذاشته ??
ممنونیم ممنون
سلام و سپاس