آتش بس قریب الوقوع در جنوب لبنان و شمال فلسطین اشغالی
طرح پیشنهادی آتش بس آموس هوکشتاین برای برقراری آتش بس در جنوب لبنان و شمال فلسطین اشغالی، پس از تایید کابینه رژیم صهیونیستی و دولت لبنان اجرایی خواهد شد.
طرح پیشنهادی آموس هوکشتاین، مشاور و فرستاده ویژه رئیسجمهور آمریکا در لبنان برای برقراری آتش بس در جبهه جنوب لبنان و شمال فلسطین اشغالی هفته گذشته توسط حزب الله تایید و به مقامات دولت لبنان اعلام شد. با این اتفاق، هوکشتاین برای گفتگو با مقامات اسرائیل راهی تل آویو شد و آنها را در جریان طرح پیشنهادی گذاشت.
در حال حاضر کابینه رژیم صهیونیستی در حال بررسی طرح آتش بس است و جلسات آنها برای بررسی این طرح از ظهر امروز آغاز شده است. عصر امروز نیز کابینه رژیم برای تایید یا رد این طرح رأی گیری خواهند کرد و پاسخ اسرائیل به طرح آتش بس احتمالا در سخنرانی امشب نتانیاهو اعلام خواهد شد.
دولت لبنان نیز برای تصویب توافق آتش بس فردا صبح جلسه برگزار خواهند کرد.
جزئیات این توافق هنوز منتشر نشده است اما آنچه در روزهای اخیر مورد بحث و توافق قرار گرفته شامل یک توافق ۶۰ روزه و مرحلهای است که در دورهای بعدی قابل گسترش خواهد بود. موضوعاتی که در این مذاکره تبادل و بررسی شده نیز شامل موارد زیر است:
۱- اسرائیل با استناد بر ناکارامدی قطعنامه ۱۷۰۱ در استقرار امنیت در مرزهای شمالی فلسطین اشغالی، خواسته است که در لبنان آزادی عمل داشته باشد. طرف لبنانی در گفتگو با هوکشتاین این امتیاز را رد کرده و آنرا ناقض قطعنامه ۱۷۰۱ دانسته است. این موضوع اختلاف اصلی در مذاکره بوده است.
۲- لبنان از جامعه بینالملل درخواست کرده تا یک مرز زمینی دائمی بر اساس خط آبی در جنوب لبنان ایجاد شود تا نیروهای لبنانی و اسرائیل با یکدیگر هیچ ارتباطی نداشته باشند. مقامات لبنانی نسبت به استقرار نیروهای چندملیتی برای “هیئت نظارت بر آتش بس” در لبنان ابراز نگرانی کرده است و در مذاکرات گفته اند که بهتر است این نیروها متشکل از نیروهای یک کشور عربی باشد. در مقابل اسرائیل خواهان استقرار نیروهای کشورهای غربی است که در این زمینه در خصوص نیروهای فرانسوی و ایتالیایی پیشرفت هایی حاصل شده است.
۳- بازگشت آوارگان لبنانی نیز منوط به عقب نشینی اسرائیل از خاک لبنان است. اسرائیل به این بند تن نمیدهد چراکه بدون بازگشت صهیونیستهای آواره به شهرکهای شمال فلسطین اشغالی معنایی ندارد. در این راستا اسرائیل خواسته است تا ۶۰ روز بعد از اجرای آتش بس در خاک لبنان باقی بماند تا روند صلح تضمین شود و طرف لبنانی با این موضوع مخالفت کرده است. البته رسانههای صهیونیستی مدعی هستند که لبنان با این بند موافقت کرده است.
۴- آزادی اسرای لبنانی نیز یکی از موارد مورد بحث بوده است که در صورتی که اسرائیل آنها را رها نکند، زمینهای برای ربودن سربازان اسرائیلی و درگیری مجدد خواهد شد.
علیرغم حمایت رهبران حزب الله و حماس از توافق آتش بس در جنوب لبنان و شمال فلسطین اشغالی، نارضایتی هایی در داخل لبنان و فلسطین وجود دارد. مخالفین با استناد به سخنان سید حسن نصرالله، مدعی هستند که هرگونه آتش بس در لبنان باید با آتش بس در نوار غزه همراه باشد.
در جبهه داخلی رژیم صهیونیستی نیز ایتمار بن غفیر، وزیر امنیت داخلی و بزالل اسموتریچ، وزیر دارایی از اولین کسانی هستند که مخالفت خود را با توافق آتش بس اعلام کردهاند. اما به نظر میرسد که اکثر اعضای کابینه رژیم صهیونیستی به طرح آتش بس رأی موافق بدهند.
در مجموع حزب الله در طول ۱۴ ماه نبرد با رژیم صهیونیستی از تمام توانایی خود برای پشتیبانی از نوار غزه استفاده کرد و در این مدت توانست بخش زیادی از توان نظامی اسرائیل را به خود مشغول کند و از فشار آنها بر نوار غزه بکاهد. اما این موضوع برای توقف جنگی که اسرائیل راه اندازی کرده بود کافی نبود و جنگ تا ویرانی نوار غزه و بخش های از مناطق مرزی جنوب لبنان ادامه پیدا کرد. در هر صورت به تشخیص رهبران محور مقاومت ادامه جنگ در جنوب لبنان با شرایط فعلی به صلاح نیست و تواقق آتش بس در این جبهه تصمیمی است که به سود کل محور مقاومت خواهد بود.
دیدگاه