رمپیج (Rampage) نوعی از تسلیحات هواپرتاب دور ایستا با سرعت سوپرسونیک، برگرفته از سیستم توپخانه اکسترا (EXTRA) است که در دسته موشکهای هوا به سطح دوربرد قرار می‌گیرد. این موشک به عنوان یک مهمات دورایستا برای انهدام اهداف با ارزش مانند تأسیسات راداری، مراکز ارتباطی، تأسیسات زیرساختی و فرودگاه ها طراحی شده است تا جنگنده حامل بتواند خارج از محدوده درگیری سامانه‌های پدافندی، اقدام به شلیک کند.

شرحی بر پیشینه توسعه و تولید موشک رمپیج:

موشک رمپیج در اصل حاصل همکاری صنایع نظامی اسرائیل (IMI) و صنایع هوافضای اسرائیل (IAI) است. چرا که ریشه این همکاری به توسعه راکت‌های سری EXTRA در صنایع IMI بازمیگردد که با همکاری صنایع IAI یک نسخه هواپرتاب از آن توسعه داده شد. این نسخه در ابتدا با نام مارس (MARS: Multi-purpose, Air-launched Rocket System) شناخته میشد اما در ادامه با نام رمپیج مورد بازاریابی قرار گرفت و اکنون توسط شرکت نظامی البیت سیستمز (Elbit Systems) تولید می‌شود.

اکسترا (Extended Range Artillery) نوعی راکت توپخانه ای است که توسط صنایع نظامی اسرائیل (IMI) توسعه یافته و از سال ۲۰۱۳ توسط ارتش رژیم صهیونیستی، دولت باکو، ویتنام و قزاقستان استفاده می شود.

حداکثر برد راکت اکسترا ۱۵۰ کیلومتر با سرجنگی ۱۲۰ کیلوگرمی و دقت آن در بیشینه برد خود ۱۰ متر است.

طراحی این راکت هدایت شونده متشکل از پیشران سوخت جامد، بالک‌های پایدار ساز انتهای بدنه و بالچه‌های هدایتگر در نزدیکی دماغه است. سیستم هدایت و کنترل به کار رفته در این موشک با تنظیم مسیر بالستیک برای جبران رانش باد و سایر اثرات هواشناسی، دقت موشک را ۴ برابر میانگین دقت راکت های هدایت ناپذیر بهبود می بخشد.

راکت توپخانه ای اکسترا

همچنین کلاهک این راکت هدایت شونده بصورت ماژولار ساخته شده است که برای حمل انواع مختلف ریز مهمات یا یک کلاهک واحد مناسب است. به عنوان مثال، اکسترا می تواند تا ۴۰۰ بمبلت، مهمات ضد باند یا کلاهک نافذ را حمل کند.

راکت اکسترا معمولا در سامانه راکت انداز پالس (PULS) که قبلا با عنوان لینکس (Lynx) شناخته می‌شد استفاده می‌شود. این لانچر در ابتدا توسط صنایع نظامی اسرائیل (IMI) ساخته شد و لینکس نام داشت. با فروش شرکت IMI به البیت سیستمز، لانچر ارتقا یافت و به پالس که مخفف عبارت Precise & Universal Launching System است تغییر نام داد.

ویدیو تبلیغاتی البیت سیستمز از سامانه راکت انداز چندگانه پالس

سامانه پالس یا پولس قادر است دو محفظه پرتاب را به‌صورت مجزا با خود حمل کند. هر محفظه پرتاب، خود قادر است تا ۱۸ غلاف راکت  Accular-122 با برد ۳۶ کیلومتر،  10 غلاف راکت Accular-160 با برد ۴۰ کیلومتر، ۴ غلاف راکت هدایت شونده اکسترا با برد ۱۵۰ کیلومتر، یا دو موشک بالستیک تاکتیکی Predator Hawk را میزبانی کند.

باتوجه به موفقیت قابل توجه راکت اکسترا، توسعه نسخه هواپرتاب آن نیز در دستور قرار گرفت. از تفاوت‌های ظاهری مشهود در نسخه زمین پرتاب و هوا پرتاب، تعبیه دو قلاب برای اتصال موشک روی هنگرهای بال جنگنده به جای شلیک از کنیستر سیستم‌های زمین‌پایه است.

موشک رمپیج:

موشک دوربرد هوا به زمین رمپیج برای حملات دقیق علیه اهداف استراتژیک از فاصله ایمن طراحی شده است. بنابراین خطرات را برای هواپیما و خدمه به حداقل می‌رساند و اجازه می‌دهد عملیات‌ خارج از برد پدافند هوایی دشمن انجام شوند. این موضوع یک مزیت مهم در حمله به دارایی‌های با ارزش ثابت یا متحرک، از جمله مراکز فرماندهی و پایگاه‌های نیروی هوایی است.

موشک رمپیج در ژوئن ۲۰۱۸ به طور رسمی رونمایی شد و در آن زمان توسط صنایع IMI و IAI تحت توسعه قرار گرفته بود. در ۲۵ نوامبر ۲۰۱۸، البیت سیستمز، IMI را خریداری کرد و نام آن را به Elbit Systems Land تغییر داد. امروزه صنایع البیت این موشک را تولید می‌کند.

موشک رمپیج با طول ۴/۷ متر، قطر ۳۰۶ میلی‌متر و وزن ۵۸۰ کیلوگرم، قابلیت انعطاف پذیری عملیاتی مناسبی دارد به گونه‌ای که با طیف متنوعی از هواپیماهای جنگنده شرقی و غربی همخوانی داشته و از نیاز به تغییرات اویونیک جلوگیری می کند. سازگار کردن رمپیج با جنگنده حامل از طریق شیوه‌های مختلف از جمله برنامه ریزی مجدد سیستم سلاح یا استقرار کیت اویونیک مجزا در کابین خلبان میسر است.

توانایی استفاده در تمام شرایط آب و هوایی باعث می شود این سلاح یک گزینه مناسب برای حملات واکنش سریع محسوب شده و به طور موثر در روز و شب عمل کند.

از دیگر قابلیت‌های این سلاح میتوان به اجرای مأموریت به صورت پیش‌برنامه‌ریزی یا در حین پرواز اشاره کرد. بدان معنی که مختصات هدف میتواند قبل از شلیک مستقیما در اختیار کامپیوتر پرواز موشک قرار گیرد.

هدایت رمپیج همانند دیگر نمونه‌های مرسوم مبتنی بر ترکیب سیستم ناوبری ماهواره‌ای و ناوبری اینرسی داخلی با قابلیت‌های ضدجمینگ و شلیک کن-فراموش کن است.

موشک رمپیج را می توان توسط هواپیماهای جنگی تک موتوره یا به اصطلاح کوچک جثه مستقر کرد که هر کدام قادر به حمل حداکثر چهار موشک هستند. سهولت بکارگیری این موشک، درگیری همزمان با یک هدف یا درگیری با چندین هدف مجزا به طور همزمان را ممکن می سازد.

موشک های رمپیج را می توان از ارتفاع بین ۳۰۰۰ تا ۴۰۰۰ پا، با سرعت ۰.۷ تا ۰.۹۵ ماخ و با زاویه ۰ تا ۳۵ درجه پرتاب کرد. بسته به نوع پرتاب، این موشک با سرعت ۳۵۰ تا ۵۵۰ متر بر ثانیه (۱/۶ ماخ)، با خطای کمتر از ۱۰ متر و با بیشینه زاویه ۹۰ درجه به هدف برخورد میکند.

بیشینه برد این موشک در منابع مختلف تا ۲۵۰ کیلومتر ذکر شده است.

در ادامه باید افزود این موشک توان استفاده از طیف متنوع سرجنگی از انواع چندمنظوره، سنگرشکن و ترکش شونده را دارد.

سابقه عملیاتی:

نیروی هوایی رژیم صهیونیستی به‌طور گسترده از موشک رمپیج استفاده میکند. از جمله سوابق عملیاتی این سلاح میتوان به ترور شهید مصطفی احمد شهدی، معاون فرمانده نیروهای رضوان حزب الله لبنان و حملات هوایی اسرائیل به یمن اشاره کرد.

بنابر اطلاعات موجود نیروی هوایی رژیم صهیونیستی در ۶ دی ۱۴۰۳ در چند نوبت فرودگاه بین‌المللی صنعا، نیروگاه‌های برق حزیز (در صنعا) و رأس قناطب (در شمال حدیده) و زیرساخت‌های نظامی موجود در بنادر الحدیده، الصلف و رأس قناطب در ساحل غربی یمن را هدف قرار داد. جنگنده‌های F-15D ایگل ، F-16I سوفا و تانکرهای KC-707 بار اصلی این عملیات‌ها بر دوش داشتند. جنگنده‌های F-16I سوفا حاضر در این عملیات‌ها، به دو موشک هواپرتاب رمپیج مسلح بودند. همچنین موشک هوا به هوای Aim-120B به‌عنوان سلاح جانبی، دو مخزن سوخت خارجی ۲۲۷۲ لیتری زیر بال، یک مخزن سوخت ۱۱۳۵ لیتری زیر بدنه و دو مخزن سوخت تطبیقی ۱۷۰۳ لیتری نیز مورد استفاده قرار گرفته است.

حمله به برج مراقبت فرودگاه صنعا با موشک هوا پرتاب رمپیج

احتمال میرود جنگنده‌های صهیونیستی در حملات ۲۶ اکتبر علیه ایران نیز از موشک هواپرتاب رمپیج علیه تاسیسات پدافندی و سایت راداری قدیر اهواز، سایت راداری ایلام و پالایشگاه آبادان استفاده کرده باشند. قرارگیری همه این اهداف در فاصله کمتر ۲۰۰ کیلومتری از مرزهای جنوب غربی با عراق، این احتمال را قوت میبخشد.

کاربران موشک رمپیج:

رژیم اسرائیل: نیروی هوایی رژیم صهیونیستی نخستین کاربر این موشک است. این سلاح معمولا در ترکیب با جنگنده های اف-۱۶ دیده میشود. در عین حال جنگنده‌های بازنشسته شده کفیر نیز قابلیت تجهیز به این سلاح را دارند. سریلانکا، اکوادور و کلمبیا همچنان این جنگنده را در خدمت دارند و از مشتریان بالقوه موشک رمپیج محسوب میشوند.
هند: نیروی هوایی هند در سال ۲۰۲۴ این موشک را برای خدمت برگزید. ناوگان این نیرو متشکل از جنگنده‌های سوخو-۳۰ و میگ-۲۹ است. همچنین جنگنده های میگ-۲۹ نیروی دریایی هند نیز از این موشک استفاده میکنند.
یونان: نیروی هوایی یونان در نظر دارد این موشک را برای جنگنده‌های اف-۱۵ خود به خدمت وارد کند.

مشخصات موشک رمپیج:
نوع: موشک دورایستا هوا به سطح
سازنده: رژیم اسرائیل
رونمایی: ۲۰۱۸
طول: ۴/۷ متر
قطر: ۳۰۶ میلیمتر
برد: تا ۲۵۰ کیلومتر
سرعت: ۱/۶ ماخ
دقت: ۱۰ متر CEP
وزن: ۵۸۰ کیلوگرم
سرجنگی: چندگانه
وزن سرجنگی: ۱۵۰ کیلوگرم
ارتفاع پروازی: ۱۲۱۹۰ متر
هدایت: GPS/INS – IR

موشک هوا به سطح رمپیج – برای نمایش در اندازه اصلی کلیک کنید

تصاویر بیشتر از موشک رمپیج:

پوسترهای موشک رمپیج به زبان انگلیسی، روسی و عربی:

ستفاده از محتوای تحولات جهان اسلام فقط با ذکر منبع و نام “تحولات جهان اسلام” مجاز است.

منابع:
Rampage missile
Cost effective rocket for aircraft unveiled
IMI develops air-launched missile that sounds familiar
New multiple rocket launchers for the Spanish Army
EXTRA Long-range high precision rocket
EXTRA – Extended range Rocket System
Rampage Air-to-Ground Precise Strike Weapon, Israel

  • به اشتراک بگذارید:

دیدگاه

  • دیدگاه های شما پس از تایید مجموعه تحلیلی خبری تحــولات جهــان اســلام در سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی توهین، تهمت و افترا باشند منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشند منتشر نخواهد شد.