تحولات افغانستان، ۲۴ بهمن ۱۴۰۳

چهارشنبه ۲۴ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۹:۴۹
https://iswnews.com/?p=127676

در پی عملیات انتحاری یک عامل ناشناس در نزدیکی شعبه بانک کابل در شهر قندوز، پنج نفر جان باخته و شش نفر دیگر زخمی شدند.

۱- در ۱۴ بهمن ماه، رسانه المرصاد (نزدیک به طالبان) در گزارشی مدعی شد که سازمان اطلاعات ارتش پاکستان (ISI) هیئتی را برای افزایش هماهنگی بین گروه‌های مخالف طالبان به ترکیه اعزام کرده است. طبق این گزارش، هدف سازمان اطلاعات ارتش پاکستان از این اقدام، افزایش هماهنگی بین داعش و گروه‌های مخالف طالبان است تا بتواند از این طریق ناامنی و آشوب را در افغانستان گسترش دهد و علیه طالبان اقدامات استراتژیکی و تاکتیکی انجام دهد.

طالبان در گذشته مدعی شده بود که شاخه خراسان گروه تروریستی داعش تحت حمایت پاکستان علیه طالبان فعالیت می‌کند و عناصر آن در ایالات بلوچستان و خیبر پختونخوا آموزش داده می‌شود.

۲- در ۱۷ بهمن ماه، ششمین نشست اتحادیه اروپا و آسیای مرکزی درباره افغانستان در شهر دوشنبه، پایتخت تاجیکستان برگزار شد. کشورهای شرکت‌کننده در این نشست، ضمن بحث و گفتگو درباره وضعیت بحرانی افغانستان و مواجهه یک‌چهارم جمعیت این کشور با گرسنگی، بر ضرورت گسترش همکاری‌های تجاری با افغانستان توافق کردند.

۳- بامیان:
در ۱۴ بهمن ماه، علی‌رضا بیکدلی، سفیر ایران در افغانستان و سید حسن مرتضوی، معاون سفارت ایران در جریان سفر به استان بامیان با مولوی عبدالله سرحدی، استاندار طالبان دیدار و پیرامون برنامه‌های آموزشی و پروژه ساخت بیمارستان ۱۲۰ تخته امام خمینی (ره) گفتگو نمود. بیکدلی در اظهارات خود گفت، تلاش‌ها برای ساخت و آماده سازی تجهیزات پزشکی این بیمارستان جریان دارد و بزودی مورد استفاده عموم مردم قرار خواهد گرفت. استاندار بامیان نیز ضمن قدردانی از کمک‌های ایران، بر توجه حکومت مرکزی برای رفع مشکلات بامیان تاکید کرد.

۴- کابل:
– در ۹ بهمن ماه، وزارت انرژی و آب طالبان طی نشستی مشترک با هیئت ترکمنستانی درباره تسریع کار اجرای پروژه بین‌المللی تاپ (TAP) و سایر پروژه‌های مشترک گفتگو و رایزنی کردند. طرفین در این نشست توافق کردند که در آینده نزدیک، تیم‌های فنی سه کشور ترکمنستان، افغانستان و پاکستان درباره این پروژه به بحث و تبادل نظر بپردازند. مراد آرتیکوف، رئیس واحد پروژه تاپ در این نشست ضمن اعلام آمادگی همه ‌جانبه ترکمنستان برای اجرای این پروژه، نقشه راه اجرای این پروژه را برای نمایندگان طالبان تشریح کرده است.
– در ۱۱ بهمن ماه، ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان در پیامی شایعه تعلیق پرداخت حقوق کارمندان دولتی افغانستان را رد کرد و گفت که حقوق همه یک میلیون و ۴۰ هزار کارمند دولتی در ماه بهمن پرداخت خواهد شد و هیچکس در این رابطه نگرانی نداشته باشد. مجاهد تاکید کرد، بودجه افغانستان بر اساس درآمدهای داخلی است و به رسیدن یا عدم رسیدن کمک‌های خارجی ارتباطی ندارد. در روزهای اخیر برخی از رسانه های خارجی مدعی شدند که به دلیل قطع کمک های آمریکا به افغانستان، پرداخت حقوق کارمندان دولتی تعلیق شده است.

۵- هرات:
در ۱۱ بهمن ماه، وزارت معادن و پترولیوم (نفت خام) طالبان طی اطلاعیه ای اعلام کرد، کار پروژه تاپی با جدیت در حال پیشرفت است و تاکنون بیش از ۶ کیلومتر خط لوله این پروژه در خاک افغانستان نصب شده است. این وزارتخانه افزود، بخش هرات این پروژه مطابق طرح پروژه تا پایان سال ۲۰۲۶ تکمیل خواهد شد. این پروژه خط انتقال گاز ترکمنستان به افغانستان، پاکستان و هند است که ۱۸۱۴ کیلومتر طول دارد که ۸۱۶ کیلومتر از آن در خاک افغانستان قرار دارد و استان‌های هرات، فراه، نیمروز، هلمند و قندهار کشور را پوشش می‌دهد.

۶- قندوز:
در ۲۳ بهمن ماه، در پی عملیات انتحاری یک عامل ناشناس در نزدیکی شعبه بانک کابل در شهر قندوز، پنج نفر جان باخته و شش نفر دیگر زخمی شدند. این حمله زمانی رخ داد که اعضای طالبان برای دریافت حقوق خود در مقابل بانک ایستاده بودند. عامل انتحاری در جریان این حمله، موفق به انتقال مواد منفجره خود به نزدیکی محل تجمع اعضای طالبان شده و آن را منفجر کرده است.

زکریا فرمانده‌ی گروهان حوزه چهارم قندوز، خالق مهاجر و مولوی عصمت‌الله سه تن از کشته های طالبان در این حمله هستند. گروه تروریستی داعش با انتشار بیانیه و تصویری از «ابوعلی الانصاری» عامل انتحاری خود، مسئولیت این حمله تروریستی را به عهده گرفت.

۷- دیوان دادگستری بین‌المللی در لاهه حکم بازداشت ملا هبت الله آخندزاده، رهبر طالبان و عبدالحکیم حقانی، وزیر عدلیه (دادگستری) طالبان را به دلیل جنایت علیه بشریت و سرکوب زنان و دختران در افغانستان صادر کرده است. وزارت خارجه طالبان طی بیانیه‌ای این حکم را بی اساس دانسته و آن را رد کرد. کریم خان، دادستان ارشد دیوان دادگستری بین‌المللی، محدودیت شدید حقوق زنان از جمله ممنوعیت در تحصیل، کار و کاهش استقلال در زندگی روزمره در حکومت گروه طالبان را علت صدور این حکم عنوان کرده است.

۸- با صدور فرمان فشار حداکثری ترامپ علیه ایران، بندر چابهار نیز مورد تحریم قرار می‌گیرد و افغانستان هم به طور غیرمستقیم مورد هدف تحریم‌های آمریکا واقع می‌شود. بخش مهمی از این اقدام، قراردادهای طالبان و هند را هدف قرار می‌دهد و مشکلات اقتصادی و وضعیت بشردوستانه افغانستان را تشدید می‌کند. بندر چابهار در سواحل جنوب شرقی ایران واقع شده و در صحنه سیاسی آسیای میانه از آن عنوان دروازه ورود به افغانستان و آسیای میانه نام برده می‌شود و عمده واردات کالاهای اساسی افغانستان از طریق این بندر انجام می گیرد.

۹- رسانه‌ی اندیا تودی به نقل از مقامات هندی اعلام کرد، دهلی نو از بندر چابهار در مقابل فشارهای آمریکا به شدت حمایت می‌کند. این رسانه افزود، بندر چابهار مسیر بی بدیل و مهم برای گسترش روابط تجاری با افغانستان و آسیای مرکزی است. هند در حالی از بندر چابهار حمایت کرده که امریکا به تازگی گفته که معافیت تحریم این بندر را بازنگری و یا لغو خواهد کرد.

۱۰- علیرضا احمدی، سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در مزارشریف، در یک نشست خبری به مناسبت چهل و ششمین سالروز پیروزی انقلاب اسلامی ایران گفت: جمهوری اسلامی ایران بر اساس فرمایشات رهبر معظم انقلاب اسلامی سیاست تعامل حداکثری با ملت افغانستان را دنبال می‌کند و معتقد است مسائل منطقه باید توسط خود کشورهای منطقه حل شود. 

علیرضا احمدی همچنین با اشاره به میزبانی ایران از میلیون‌ها مهاجر افغانستانی، بر حسن نیت جمهوری اسلامی تأکید کرد و خاطرنشان کرد: ایران از هر اقدامی که به تأمین صلح و ثبات کمک کند، حمایت می‌کند. 

  • به اشتراک بگذارید:

دیدگاه

  • دیدگاه های شما پس از تایید مجموعه تحلیلی خبری تحــولات جهــان اســلام در سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی توهین، تهمت و افترا باشند منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشند منتشر نخواهد شد.

مطالب پیشنهادی