تحولات افغانستان، ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۴

پنجشنبه ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۵:۱۱
https://iswnews.com/?p=130681

به دنبال انتصاب یکی از اطرافیان اشرف غنی به سمت رئیس اجرایی «مجمع ملی برای نجات افغانستان»، جبهه مقاومت ملی و حزب جمعیت اسلامی افغانستان با انتشار بیانیه‌هایی از این مجمع اعلام جدایی کردند.

۱- جبهه مقاومت ملی و حزب جمعیت اسلامی افغانستان با انتشار بیانیه‌هایی جداگانه اعلام کردند که با «مجمع ملی برای نجات افغانستان» همکاری نخواهند کرد. به گفته این دو جریان، اختلافات عمیق بر سر ساختار، سیاست‌گذاری و نحوه مدیریت این مجمع باعث این تصمیم شده است. به گفته منابع نزدیک به احمد مسعود، انتصاب «عمر داودزی» به عنوان رئیس اجرایی مجمع یکی از دلایل اصلی اختلاف بوده است. داودزی پیش‌تر در دولت‌های «حامد کرزی» و «اشرف غنی» در سمت‌هایی چون وزارت کشور قرار داشته است.

۲- علیرضا بیکدلی سفیر جمهوری اسلامی ایران در کابل و در دیدار با «محمد عیسی ثانی»، وزیر فواید عمومی افغانستان، اعلام کرد ایران ۱۰ میلیون یورو برای تکمیل پروژه جاده میل ۷۸ گمرک ابونصر فراهی اختصاص داده است. وی در این دیدار تأکید کرد که کار ساخت و تکمیل این مسیر تا پایان سال جاری به اتمام خواهد رسید. همچنین در این نشست، دو طرف درباره موضوعاتی چون رفع موانع پروژه خط آهن خواف–هرات، احداث پل دوم در گذرگاه میلک، و ایجاد مسیر جدید برای کاهش تراکم ترافیکی در مسیر دوغارون، گفتگو کردند.

۳- هیئت نمایندگی سازمان ملل در گزارش سه ماهه خود با اشاره به چندین حمله، اظهار داشت که از ژانویه تا ماه مارس تعدادی از غیرنظامیان در حملات جبهه آزادی و داعش، آسیب دیده‌اند. گزارش یوناما همچنین به مواد انفجاری باقی‌مانده از جنگ اشاره کرده که به‌طور مداوم تهدیدی برای غیرنظامیان به شمار می‌رود. این مواد، که اغلب در مناطق جنگ‌زده باقی می‌مانند، موجب تلفات و جراحات قابل توجهی می‌شوند. این گزارش اعلام کرده است که در سه ماه گذشته، ۴۲ مورد تلفات ناشی از این موارد ثبت شده است.

۴- امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان قرار است هفته آینده در راس یک هیئت بلند پایه برای دیدار با مقامات ایرانی به تهران سفر کند. متقی در این سفر، علاوه بر شرکت در نشست «تهران دیالوگ فوروم»، با مقامات ایرانی در خصوص روابط دوجانبه و منافع مشترک میان کابل و تهران تبادل نظر خواهد کرد. وزارت خارجه طالبان تاکنون هیچ اظهار نظری در خصوص جزئیات این سفر و مسائل مرتبط با آن نداشته است. این سومین سفر رسمی وزیر خارجه طالبان به ایران محسوب می‌شود و تاثیر زیادی در روابط دوجانبه ایران و طالبان خواهد داشت.

۵- ظاهر قدیر، معاون پیشین مجلس نمایندگان افغانستان، در شهر نایروبی، پایتخت کنیا، بازداشت شده است. اتهامات علیه وی «همدستی در قاچاق مواد مخدر» و «مالکیت چندین قبضه سلاح خودکار» عنوان شده است. او در حال حاضر به‌ دستور دادگاه نایروبی در بازداشت بسر می برد تا در مورد درخواست استرداد وی به آمریکا تصمیم ‌گیری شود. وکیل او این اتهامات را سیاسی و ناشی از انگیزه‌ های خاص می‌ داند. فرزندان قدیر با امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان دیدار کرده و از وی برای آزادی پدرشان درخواست کمک کرده اند.

۶- در نشست سه‌جانبه امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان و نمایندگان ویژه چین و پاکستان در کابل، هر سه طرف بر سر برگزاری ششمین نشست وزیران خارجه این سه کشور در آینده نزدیک در کابل به توافق رسیدند. طرفین در این نشست، ضمن بررسی آخرین تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی، بر اهمیت تقویت همکاری‌های مشترک تاکید کردند. متقی در این دیدار، روابط سیاسی و اقتصادی افغانستان با کشورهای همسایه، به ویژه چین و پاکستان را مهم ارزیابی کرد و نسبت به گسترش منافع مشترک ابراز امیدواری نمود.

۷- دفتر مطبوعاتی وزارت امور‌ مهاجرین و عودت کنندگان طالبان با نشر بیانیه ای می‌گوید که ۱۲۲ زندانی افغانستانی که در زندان‌های پاکستان بودند، آزاد و به افغانستان بازگشته اند. طبق اطلاعات کمیته ثبت نام و پذیرش در اداره مرزی اسپین بولدک، در استان قندهار، افراد ذکر شده در مناطق مختلف پاکستان دستگیر و به مدت یک تا سه روز در در زندان ها نگهداری می‌شده اند. به نقل از بیانیه، این افراد پس از ثبت نام و دریافت کمک های بشردوستانه به خانه های اصلی خود در افغانستان منتقل شدند.

۸- بر اساس تازه‌ترین گزارش بانک مرکزی پاکستان، صادرات کالا و خدمات این کشور به افغانستان در نه ماه نخست سال مالی ۲۰۲۴-۲۰۲۵، با رشد ۶۴.۴۸ درصدی نسبت به دوره مشابه سال گذشته، به ۶۲۳ میلیون و ۲۸۵ هزار دلار رسیده است. این در حالی است که میزان صادرات پاکستان به افغانستان در مدت مشابه سال مالی پیش، ۳۷۸ میلیون و ۹۲۲ هزار دلار بوده است. در کنار افزایش صادرات، واردات پاکستان از افغانستان نیز رشد قابل‌ توجهی داشته و در این دوره زمانی، به ۲۰ میلیون و ۱۲۷ هزار دلار رسیده است.

۹- مقامات پاکستانی در گذرگاه مرزی خرلاچی، از آغاز رسمی فعالیت‌های تجاری این کشور با افغانستان از این مسیر خبر دادند. این مقامات بازگشایی این مرز را نتیجه همکاری هماهنگ میان اداره این منطقه، حکومت ایالتی، نیروهای امنیتی و بزرگان قومی دانستند. مسئول مرزی این منطقه گفت: «این اقدام به نفع هر دو کشور است و به ثبات اقتصادی منطقه کمک خواهد کرد.» این گذرگاه در ماههای گذشته به دلیل درگیری‌های مسلحانه بین طرفین بسته شده بود و کلیه فعالیت‌ های تجاری و حمل‌ونقل از طریق آن متوقف شده بود..

۱۰- دفتر جمعیت هلال احمر افغانی با نشر بیانیه ای از دیدار شیخ‌ شهاب‌الدین دلاور، سرپرست این سازمان با حسین احمد بوتانی، مسئول جمعیت هلال احمر قطر در افغانستان خبر داد. این دیدار با هدف تقویت همکاری‌ها و افزایش کمک‌های بشردوستانه برای نیازمندان، بازگشت کنندگان و خانواده‌های بی‌سرپرست برگزار شد. طالبان مدعی است که اخراج اجباری و دواطلبانه مهاجران افغانستانی از پاکستان و ایران شدت یافته و مراجعین با مشکلات جدی از جمله نبود سرپناه، خدمات بهداشتی و آموزشی و شغل مناسب مواجه هستند.

۱۱- شاه‌ محمود میاخیل، وزیر دفاع حکومت پیشین افغانستان، در واکنش به سخنان عبدالله خنجانی، رئیس دفتر سیاسی جبهه ملی مقاومت راجع به پایگاه بگرام و لزوم گفتگوی ترامپ با آنها بر سر این پایگاه گفت که جبهه مقاومت همچون زمینی بی‌ حاصل است و در گذشته و حال ملی نبوده است. او همچنین افزود، احمد مسعود جغرافیای افغانستان را به‌ درستی نمی ‌شناسد و برای رهبری افغانستان کودک است. میاخیل تأکید کرد که این گروه نه‌ تنها نمایندگی تاجیک‌ ها و استان پروان بلکه صلاحیت نمایندگی پنجشیر را هم ندارد.

۱۲- عنایت‌الله خوارزمی، سخنگوی وزارت دفاع حکومت طالبان، ادعای پاکستان مبنی بر حمله موشکی ارتش هند به خاک افغانستان را رد کرد. ویکرام مصری، معاون وزیر امور خارجه‌ی هند نیز ادعای ارتش پاکستان درباره‌ی حمله‌ی هند به خاک افغانستان را «مضحک» و «بیهوده» خواند و تکذیب کرد. پیش از این احمد شریف چودهری، سخنگوی ارتش پاکستان، مدعی شده بود که ارتش هند از پایگاه هوایی آدام‌پور در ایالت پنجاب شش فروند موشک به‌ سوی مواضع پاکستان شلیک کرده که یکی از آن‌ها در خاک افغانستان فرود آمده است.

۱۳- مسئولان مدیریت مبارزه با مواد مخدر فرماندهی امنیتی استان نیمروز از کشف و ضبط ۲۰۴ کیلوگرم مواد مخدر از نوع تریاک در شهرستان کنگ این استان خبر دادند و اعلام کردند که از قاچاق این مقدار مواد مخدر به خاک ایران جلوگیری شده است. بر اساس این گزارش، در ارتباط با این محموله قاچاق، تا کنون هیچ فردی بازداشت نشده است و تحقیقات برای شناسایی و دستگیری عاملان این قضیه ادامه دارد. گفتنی است که پس از روی کار آمدن طالبان در افغانستان حجم کشت و قاچاق مواد مخدر در این کشور کاهش یافته است.

۱۴- صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) اعلام کرد که هر خانواده دارای مادر شیرده و زن باردار، ماهانه ۲۰ دلار و در هر سه ماه، ۶۰ دلار دریافت می‌‌کنند. یونیسف گفته که این کمک با حمایت بانک توسعه آسیایی و سایر شرکای این نهاد، برای ۱۸ ماه به ۶۶ هزار خانواده‌ مستحق در استان های زابل، کنر، سمنگان و بادغیس توزیع خواهد شد. این نهاد اشاره کرده که این خانواده‌ها همچنین برای هزار روز کمک‌های نقدی، برای خرید غذا و سایر نیازهای اولیه، از جمله پرداخت هزینه‌ی درمانی دریافت خواهند کرد.

  • به اشتراک بگذارید:

دیدگاه

  • دیدگاه های شما پس از تایید مجموعه تحلیلی خبری تحــولات جهــان اســلام در سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی توهین، تهمت و افترا باشند منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشند منتشر نخواهد شد.