آیا داعش در عراق یک خطر بزرگ محسوب می‌شود؟

پنجشنبه ۲۰ شهریور ۱۴۰۴ - ۰۱:۴۷
https://iswnews.com/?p=133554

مسئله میزان قدرت داعش در عراق به ویژه پس از تویت اخیر سفارت آمریکا در بغداد و پاسخ دولت عراق به مسئله‌ای چالشی تبدیل شده‌است.

به گزارش پایگاه تحلیلی – خبری (تحولات جهان اسلام) چندی پیش سفارت آمریکا در تویتی اینگونه نوشت:

“ایالات متحده همچنان اولویت را به شراکت‌ها با متحدان و بازیگران مؤثر منطقه‌ای در مبارزه با تروریسم می‌‌دهد. ما نگرانی عمیق خود را نسبت به عملیاتِ مستمر و گسترش‌های منطقه‌ایِ گروه‌های داعش (یا «دولت اسلامی در عراق و شام») و القاعده ابراز می‌کنیم. همچنین ایالات متحده از کشورهای عضو سازمان ملل که به فشار برای مقابله با تروریسم در عراق، سوریه و سومالی ادامه دادند قدردانی می‌کند؛ امری که موجب محدود شدن عملیات داعش شده است”.

پس از انتشار این تویت سخنگوی فرمانده کل نیروهای مسلح عراق، صباح النعمان، در اظهار نظری که پاسخ به تویت سفارت آمریکا تلقی شد اعلام کرد که گروه تروریستی داعش دیگر خطری داخلی برای کشور محسوب نمی‌شود و نیروهای امنیتی در آمادگی کامل برای مقابله با هرگونه تحول قرار دارند.

النعمان در گفت‌وگو با خبرگزاری رسمی عراق (واع) تأکید کرد: «داعش تهدیدی برای عراق نیست؛ نیروهای ما توانمند و آماده‌اند. عملیات امنیتی و اطلاعاتی روزانه، عناصر این گروه را در هر نقطه هدف قرار می‌دهد و آنها به‌طور مستمر ضربات سنگینی متحمل می‌شوند».

وی همچنین اطمینان داد که مرزهای عراق به‌طور کامل امن هستند و تحولات منطقه‌ای تأثیری مستقیم بر امنیت کشور ندارند. به گفته او، نگرانی‌های بین‌المللی از داعش بیشتر به فعالیت‌های این گروه در خارج از عراق مربوط است.

النعمان خاطرنشان کرد: «داعش در عراق فلج شده و همواره تحت ضربات نیروهای ما قرار دارد، در حالی که نیروهای امنیتی با تجهیزات کامل، نفرات کافی و روحیه بالا در حال نبرد هستند».

به نظر می‌رسد که سخن مسئول عراقی بیش از آنکه پاسخی به تویت سفارت آمریکا تلقی شود، اظهارات سفارت آمریکا را تأیید می‌کند. اشتباهی که در تویت سفارت آمریکا رخ داده استفاده از نام «الدوله الاسلامیه فی العراق و الشام» است که پس از سال ۲۰۱۴ و اعلام خلافت از سوی داعش دیگر به‌کار نمی‌رفت، عبارتی که می‌تواند حضور داعش در عراق و شام را به ذهن متبادر سازد، و باعث شود تا مخاطب تویت، آن را معطوف به عراق تلقی کند، در حالی که چه بسا با اشاره به القاعده در این تویت سفارت آمریکا در بغداد توسعه این گروه‌ها در مناطقی غیر از عراق به ویژه در آفریقا را مد نظر داشته‌است.

بحث درباره قدرت و یا ضعف داعش در عراق به اینجا ختم نمی‌شود. در روزهای اخیر دیگر بار مسئله انتقال نیروهای داعش از وادی حوران توسط هلیکوپترهای شینوک آمریکایی مطرح شد، و ویدئوهایی نیز منتشر شد، که معلوم شد ویدئوهایی قدیمی هستند.

برخی شبکه‌ها از روایتی سخن می‌گویند که شواهد قوی‌ای برای اثبات آن وجود ندارد. در این روایت از وجود یک «شهر» مستحکم در دل وادی حوران سخن می‌گویند؛ شهری که در آن هزاران عنصر مسلح یا هسته‌های تروریستی پنهان شده‌اند، پایگاه‌های مخفی ساخته شده، و سامانه‌هایی برای از کار انداختن (GPS) نیروهای عراقی و پوشش هوایی زیر نظر آمریکا یا نیروهای ائتلاف برقرار شده تا مانع پرواز آزادانه جنگنده‌های عراقی شود.

به نظر می‌رسد سقوط ناگهانی نظام اسد در سوریه و حوادث بعدی از جمله جنگ تحمیلی دوازده روزه علیه ایران باعث شده تا نوعی فوبیا و ترس در عراق و بیشتر درباره عراق شکل گیرد، ترسی که به موضوعی بهتر از داعش نمی‌تواند معطوف شود.این در حالی‌است که داعش طی یک ماه اخیر تنها توانسته دو عملیات ضعیف را در عراق به اجرا درآورد.

ضعف فزاینده داعش در عراق از دو سناریو خارج نیست؛ یا اینکه چنانکه سخنگوی نیروهای مسلح عراق اظهار داشت، با توجه به اینکه نیروهای امنیتی عراق به خوبی توانسته‌اند داعش را مهار کنند، این گروه دچار ضعف فزاینده امروز خود شده‌است، و یا اینکه داعش در عراق آنگونه که نشان می‌دهد هم ضعیف نیست، و در انتظار یک حادثه‌است تا به روند صعودی فعالیت‌های خود در عراق دست یابد، که باید گفت سناریوی نخست محتمل‌تر و با شواهد و قرائن سازگارتر می‌باشد.

  • به اشتراک بگذارید:

دیدگاه

  • دیدگاه های شما پس از تایید مجموعه تحلیلی خبری تحــولات جهــان اســلام در سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی توهین، تهمت و افترا باشند منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشند منتشر نخواهد شد.