فشار بر ما و فشار بر سعودیها؛ تبعات قتل جمال خاشقجی
سه هفته از ترور جمال خاشقجی نویسنده، روزنامهنگار و از لابیگرهای بسیار قوی و پر و پا قرص رژیم سعودی در کنسولگری این کشور در استانبول ترکیه میگذرد. کمتر کسی هست که در این سه هفته از جریان قتل، عاملان، آمران و چرایی قتل (فارغ از اینکه برای دیوانهترین آدمهای کره زمین هم این سوال […]
سه هفته از ترور جمال خاشقجی نویسنده، روزنامهنگار و از لابیگرهای بسیار قوی و پر و پا قرص رژیم سعودی در کنسولگری این کشور در استانبول ترکیه میگذرد. کمتر کسی هست که در این سه هفته از جریان قتل، عاملان، آمران و چرایی قتل (فارغ از اینکه برای دیوانهترین آدمهای کره زمین هم این سوال وجود دارد این همه راه برای کشتن، چرا اینشکلی) خبر نداشته باشد، این رویداد را بسیاری از زوایای گوناگون بررسی کردهاند اما بهنظر میرسد این حادثه کمنظیر و بسیار عجیب از یک زاویه مورد کنکاش قرار نگرفته است و آن هم مقایسهای است بین ایران و عربستان سعودی نسبت به فشاری که تحمل میکنند!
سعودیها در طول دهههای گذشته جنایتهای بسیاری کردهاند، اما به دلیل هزینههای بسیار سنگینی که در حوزههای مختلف میکنند، کمتر کسی به این جنایتها اشاره میکند، از ترور ناجی العلی کارتونیست فلسطینی در لندن گرفته تا جنایتی به بزرگی حمایت از گروههای تروریستی مانند القاعده و داعش و یک جنایت تمام عیار علیه بشریت مانند جنگی که ۱۵۰۰ روز از آن در یمن میگذرد و عملا این کشور را به ویرانه و ملت آن را تحت شدیدترین گرسنگی مصنوعی چند دهه اخیر قرار داده است. البته برشمردن جنایت سعودیها از حوصله این بحث خارج است، اما ضرورت اشاره به برخی از آنها برای داشتن مصداق به شمار میرود!
سعودیها در همه این جنایتهایی که کردهاند، هیچ وقت مورد بازخواست قرار نگرفته و هیچ فشاری را هم تحمل نکردهاند، اما کشتن جمال خاشقجی بهانه و یا عاملی برای قرار گرفتن خاندان آلسعود به ویژه ولیعهد ناپخته آن تحت فشاری بینالمللی بود. سعودیها باوجود آنکه فشارگیرهای خوبی مانند دولت امریکا دارند، اما به واسطه این اقدام عملا در عسر و حرج قرار گرفته و واقعا نمیدانند که باید چه کنند. آنها برای نخستین بار است که چنین فشار بیسابقهای را فقط و فقط در حوزه رسانهای و نه در حوزه عملیاتی و واقعی تجربه میکنند. این فشار باعث شده تا تمرکز سعودیها بر بسیاری از مسائل داخلی و بینالمللی به هم خورده و آنها قدرت تصمیمگیری صحیح را نداشته باشند.
بهعنوان مثال، آنها در همین ماجرای خاشقجی، از روزی که این خبر منتشر شد تا به این لحظه که این موارد نوشته میشود حرفها و مواضع بسیار متعددی گرفته و سناریوهای مختلفی را مطرح کردهاند. همه این مسائل نشان از عدم تمرکز دارد. آنها یک کنفرانس بزرگ اقتصادی و سرمایهگذاری داشتند (که حتما باید در این مورد گزارشی نوشته شود) که از روز سهشنبه کارش را در ریاض شروع کرد، صرفا فشار رسانهای باعث شد تا تقریبا گردنکلفتها وارد این حوزه نشوند! این اقدام را شما در کنار ترس و وحشتی که از سر و روی ولیعهد این کشور میبارد و اطرافیانش هر روزه آن را منتشر میکنند، بگذارید تا به یک جمعبندی برسید.
جمهوری اسلامی ایران ۴۰ سال است که تحت شدیدترین فشارهای اقتصادی، سیاسی، رسانهای، روانی، اجتماعی و فرهنگی قرار دارد. فشاری که این روزها سعودیها دارند تحمل میکنند فقط رسانهای است چرا که ارباب بزرگ پشت سر آنها ایستاده و حاضر نیست که گاوهای شیردهاش را از دست بدهد. این مسائل و موارد نکات خوبی برای قیاس جهت توانایی مقاومت و استقامت هر کشور در برابر فشارهای خارجی است. سعودیها فقط با مرگ خاشقجی، بازار بورسشان سقوط وحشتناکی کرد و اگر نبود مداخله پشت سر هم شرکتهای دولتی که در قالب بخش خصوصی وارد خرید سهام شده بودند، ما شاهد یک سقوط تاریخی هم بودیم.
حالا در نظر بگیرید که امریکاییها (اینها حواسشان هست که چه کسی را تحت فشار قرار دهند) و کشورهای غربی فقط و فقط شش ماه سعودیها را تنبیه تسلیحاتی کنند و بمبهای مارک۸۲ و قطعات اف۱۵ و یوروفایتر را به آنها نرسانند، بعد متوجه میشوید که جنگ در یمن چه شکلی خواهد شد. سعودیها در این مورد به شکل وحشتناکی تحت فشار قرار دارند و خودشان بهتر میدانند که اوضاع از چه قرار است. سعودیها از این میترسند که مبادا دچار کوچکترین تحریم شده و همه آن باجهایی را که در طول دهههای گذشته دادهاند، بر باد رفته ببینند. به همین علت هم هست که آنها در اجلاس اقتصادی خودشان که از روز سهشنبه شروع شد و با تحریم بسیاری از کشورها مواجه گردید، دست نیاز به سمت عبدالله اردنی و سعد الحریری دراز کردند تا با خواهش و تمنا آنها را به این نشست فرا بخوانند.
ترکیه که با یک توئیت ترامپ به هم ریخت و روسیه که با تحریمهایی بسیار ناچیز دچار لرزش شد و چین که همچنان نگاه مقابلهای با امریکا دارد، این را میگویند که تحریمها بسیار وحشتناک هستند و کمتر کشوری میتواند در برابر آن دوام بیاورد، بدون شک سعودیها هیچ طاقتی نخواهند داشت.
***
انتشار یادداشت های دریافتی لزوما به معنای تایید محتوای آن و یا بازتاب نظر مجموعه تحولات جهان اسلام نسبت به موضوع مورد بحث نیست.
دیدگاه
اگر تابعیت امریکایی نداشت کلا همین یک مقدار سر و صدا هم نبود.
ما در مقابل شهادت حجاج ایرانی چکار کردیم؟
اینجاست که جواب یک عده که میگن پوشک به جای موشک و یا اینکه ما انرژی هسته ای نیاز نداریم داده میشه.
امریکا با قدرتش عاملی شده برای اینکه کمتر کسانی در دنیا جرات حمله به اتباعش رو داشته باشند.
قاشقچی تبعه آمریکا نبود و فقط گرین کارت آمریکا را داشته است.