ارتش سوریه عملیات نظامی بزرگ خود را که توسط بسیاری از ناظران از مدت ها پیش لحظه شماری میشد با عنوان “فجر ادلب” از ۱۳ اردیبهشت ۹۸ (۳ می ۲۰۱۹) در شمال غرب سوریه و در منطقه ادلب آغاز کرد و تا تاریخ ۸ شهریور ۱۳۹۸ (۳۰ آگوست ۲۰۱۹) ناطق وسیع و مهمی را در جنوب استان ادلب و شمال غرب استان حماه از اشغال تروریست ها آزاد کرد.

عملیات ارتش سوریه حدود چهار ماه و ده روز به طول انجامید و در این بازه زمانی شهرهای مهمی مانند قلعه المضیق، کفرنبوده، لطامنه، کفرزیتا، مورک و خان شیخون به کنترل ارتش سوریه درآمد.

از نکات قابل توجه این عملیات، محاصره ی پست نظارتی ترکیه در شرق مورک توسط ارتش سوریه بود. پس از آزادسازی شهر راهبردی خان شیخون در جنوب ادلب و محاصره تروریست ها در مثلث کفرزیتا-لطامنه-مورک، ارتش ترکیه از تخلیه پست نظارتی خود در مورک سر باز زد و علیرغم پاکسازی تمامی مناطق مذکور از وجود مسلحین، هنوز ارتش ترکیه در پست نظارتی خود در مورک حضور دارد و با لجبازی کامل! حاضر به تخلیه منطقه نیست. هنوز بصورت واضح مشخص نیست که نیروهای ترکیه برای انجام چه مسئولیتی در این پستِ بی مصرف حضور دارند.

از دیگر نکات قابل توجه عملیات ارتش سوریه در این منطقه میتوان به انحلال و نابودی تقریبا کامل تروریست های جیش العزه اشاره کرد.
تروریست های جیش العزه که تا پیش از عملیات ارتش سوریه نیروی اصلی مسلحین در شمال غرب حماه در مناطق کفرنبوده، لطامنه و کفرزیتا بودند؛ پس از عملیات ارتش سوریه متحمل خسارت های فراوانی شدند و با از بین رفتن شمار زیادی از نیروها و تجهیزات رزمی خود، عملا بصورت تقریبا کامل نابود شده اند و اگر کمک های نظامی ترکیه نرسد به احتمال زیاد این گروه نیز به زباله دان تاریخ گروه های تروریستی سوریه خواهد پیوست.

برخی از پیامدهای این مرحله از عملیات ارتش سوریه نیز بدین شرح است؛

– آزادسازی کفرنبوده و از بین رفتن تابوی شکست ناپذیری مسلحین
جبهات شمال غربی استان حماه سالها بود که دست نخورده باقیمانده بود و این موضوع باعث بوجود آمدن این تفکر اشتباه شده بود که مسلحین در این جبهه نفوذناپذیرند و مسلحین می توانند حداقل برای مدت های بسیار طولانی تر بر این مناطق حکمرانی کنند. خاطره آخرین تلاش های ارتش سوریه برای پیشروی در این محور به شهر کفرنبوده در سالهای گذشته برمیگشت که مسلحین با مقاومت سرسختانه خود مانع از سقوط شهر شدند و پرونده این منطقه حداقل در آن زمان با عدم موفقیت ارتش سوریه در جبهه کفرنبوده بسته شد.
شکستن تابوی کفرنبوده ضربه مهلکی بر پیکره مسلحین بود که میتوانست هم پایانی باشد بر داستان شکست ناپذیری مسلحین در شمال غرب حماه و هم آغازی باشد مغرورانه، برای ارتش سوریه.
و ارتش سوریه دقیقا کار را از همان جایی که در سالهای قبل بر زمین افتاده بود بدست گرفت و کفرنبوده در یک کش و قوس تقریبا طولانی به مدد حملات توپخانه ای و هوایی سنگین در یک رفت و برگشت چند روزه به کنترل ارتش سوریه درآمد.

– قلعه المضیق نماد مسلحین در جنوب دشت الغاب
منطقه تاریخی قلعه المضیق در واقع نماد پایداری مسلحین و یکی از شریان های اصلی آنها در جنوب دشت الغاب بحساب می آمد. با آزادسازی این شهر مهم در واقع یکی از نمادهای اصلی مقاومت مسلحین در سوریه از بین رفت.

– خان شیخون
شاید اگر سال گذشته گفته میشد که ارتش سوریه طی چهار ماه خواهد توانست شهر مهم و راهبردی خان شیخون در جنوب استان ادلب که در مسیر بزرگراه M5 قرار دارد را آزاد کند؛ این موضوع یا مورد تمسخر واقع میشد و یا باور آن بسیار سخت بود.
شهر خان شیخون بعنوان اصلی ترین و راهبردی ترین خط دفاع مسلحین در جنوب ادلب محسوب میشد و بسیاری از هماهنگی های تروریست ها در جبهات جنوب ادلب از این شهر انجام میشد.
در واقع آزادسازی خان شیخون میخ آخر ارتش سوریه به تابوت مسلحین در این منطقه بود. ارتش سوریه با آزادسازی خان شیخون گام بلندی در راستای نفوذ به عمق استان ادلب و بازگشایی مجدد این بزرگراه مهم برداشت. پیشروی مهمی که نتایج آن بلافاصله پس از آغاز مرحله دوم عملیات ارتش سوریه در استان ادلب نمایان خواهد شد.

برای نمایش نقشه در اندازه اصلی کلیک کنید.

رنگ بنفش مناطقی است که تا تاریخ ۸ شهریور ۱۳۹۸ توسط ارتش سوریه آزاد شده است.
تاریخ نقشه نیز تا هشت شهریور مطابق با آخرین تغییرات میدانی تنظیم شده است.

 تحولات جهان اسلام
تحولات جهان اسلام
"تحولات جهان اسلام" اولین و تنها رسانه تخصصی پوشش اخبار و تحولات منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا با ارائه دقیق ترین و بروزترین نقشه های میدانی. رویکرد "مجموعه تحولات"، رصد دقیق درگیریهای منطقه و بصورت ویژه جهان اسلام و ارائه بروزترین نقشه های میدانی و تحلیل ها از مسائل جاری و فرا روی منطقه است.
  • به اشتراک بگذارید:

دیدگاه

  1. شایان کریمی شنبه, ۲۳ شهریور, ۱۳۹۸ - ۰۲:۳۹

    برای عملیات های احتمالی آینده بنظرم چند محور متصور هستند:
    1_عملیات در شمال لاذقیه با هدف نزدیک شدن ی ازادسازی جسرالشغور
    2_حرکت به سمت معره النعمان از جنوب و شرق و بالاتر بردن احتمال بازگشایی M5
    3_عملیات در حومه شهر حلب که میتواند ازادسازی راشدین ها و مرکز نظامی در راستای تامین امنیت شهر حلب و خارج کردن بیشتر ان از حالت یک شهر همچنان جنگی یا حرکت به سمت بزرگراه.
    4_همینطور شاید با توجه به انتقال نیرو های ایرانی به شمال حلب بحث بازگشایی جاده بیست کیلومتری حلب به نبل الزهرا هم بشود به عنوان یک گزینه مطرح کرد که بعید هست.
    امیدوارم در نهایت امور به سود مردم سوریه و جبهه مقاومت پیش برود باید دقت هم کرد با توجه به روابط ترکیه با ایران در حال حاضر و محقق شدن اکثر اهداف اصلی ایران در سوریه انرژی بیش از حد گذاشتن در ادلب میتواند به سود ایران نباشد و باید با احتیاط حرکات در ادلب را مشخص کرد البته بازگشایی بزرگراه هاجزو محل های احتیاط نیستند

    پاسخ
  2. Meysam شنبه, ۲۳ شهریور, ۱۳۹۸ - ۰۶:۱۹

    آزادسازی جسرالشغور و یا پاکسازی کامل لاذقیه میتونه تاثیری فراتر از عملیات قبل داشته باشه ولی چون از لحاظ اینکه تلفات زیادی از ارتش گرفته میشه به نظر من بهتره ادامه عملیات از حلب باشه و اونا رو سرگرم شمال کنن. بعدش با تلفات فراوان و در زمان مناسب پاکسازی این نقاطو از سر بگیرن.

    پاسخ
  • دیدگاه های شما پس از تایید مجموعه تحلیلی خبری تحــولات جهــان اســلام در سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی توهین، تهمت و افترا باشند منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشند منتشر نخواهد شد.