روابط هند و افغانستان چگونه است؟
نگاه هند به افغانستان در سالهای اخیر، بعنوان یک همسایه معتمد و موقعیت اقتصادی بوده است که با توجه به میدان دادن آمریکا به آنها منجر به سرمایه گذاری ویژه هند در این کشور شده است.
در هفته جاری “جایشانکار” وزیر خارجه هند، پس از گفتگو با “زلمی خلیلزاد” و همچنین وزرای خارجهی آمریکا و روسیه با “محمد حنیف اتمر” (که اخیرا به سمت وزارت خارجه دولت اشرف غنی گماشته شده است)، در مورد توسعه روابط دو کشور و تحولات افغانستان گفتگو کرده است.
گفته میشود مباحث مطرح شده در این گفتگوها، توافق صلح آمریکا و طالبان، مذاکرات بین الافغانی و آینده پروژه های هند در افغانستان بوده است.
هند طی سالهای اخیر سرمایه گذاری زیادی در افغانستان داشته و با افزایش قدرت سیاسی طالبان نگران آینده این سرمایه گذاری و پروژه هایش شده است. هند از طریق ایران و پروازهای هوایی روابط اقتصادی خود با افغانستان را تقویت کرده و در مقابل از مواضع سیاسی افغانستان امتیازاتی و فشارهایی را بر دشمن قدیمی خود یعنی پاکستان اعمال کرده است.
هند به اشرف غنی بعنوان شریک اصلی خود در افغانستان مینگرد و طالبان را بواسطه اتحاد با گروههایی نظیر سپاه صحابه و لشکر طیبه برای خود خطر میداند. طالبان در سالهای گذشته نسبت به حملات این گروهها علیه ارتش هند موضع حمایت داشته اند و این مسألهایست که هند نسبت به آن احساس خطر میکند.
بر این اساس رمز سخنان اخیر “ذبیح الله مجاهد” سخنگوی طالبان، مبنی بر علاقمندی طالبان بر افتتاح روابط با هند مشخص میشود. مجاهد حتی از تمایل طالبان به تصویب قانونی علیه گروههای تروریستی خارجی سخن گفته بود.
آیا طالبان در سیاست خود تجدید نظر کرده است؟ واکنش هند به این چرخش طالبان چه خواهد بود؟ پاکستان بعنوان حامی اصلی طالبان، به این موضوع چه واکنشی خواهد داشت؟ این روابط چه تاثیری بر ایران خواهد داشت؟
اینها همه سوالاتی است که در آینده به آن خواهیم پرداخت.
دیدگاه