آخرین اخبار از درگیریهای آذربایجان و ارمنستان، ۱۷ مهر ۹۹ + نقشه میدانی
به گزارش پایگاه تحلیلی خبری “تحولات جهان اسلام” بر اساس اطلاعات منابع میدانی طی ۴۸ ساعت گذشته جبهات قره باغ شاهد پیشرویهای زمینی خاصی نبوده و بیشتر درگیریها بصورت توپخانه ای و تبادل آتش پراکنده پیگیری شد.
– بر اساس آخرین اطلاعاتی که ارمنستان از جبهه جبرائیل منتشر کرده است، نیروهای ارمنستان، نیروهای آذری را از روستای جبرائیل عقب رانده اند و برای اثبات این ماجرا یک ویدیو از هدف قرار دادن نیروهای آذربایجانی در شرق جبرائیل منتشر کرده اند. با این وجود ویدیوی منتشر شده از بالای یک بلندی در غرب روستای جبرائیل تصویربرداری شده است. این بدان معناست که یا نیروهای آذربایجانی هنوز در این روستا حضور دارند و یا بصورت کلی روستای جبرائیل خالی از سکنه و خط تماس طرفین است.
در طرف دیگر، آذربایجان تاکنون سند قابل اتکایی از کنترل روستای جبرائیل منتشر نکرده است و تصاویر منتشر شده از جبرائیل گنگ و مربوط به دو روز پیش و قبل از ادعای ارمنستان مبنی بر بازپسگیری جبرائیل است.
– رسانه آذربایجان تصاویری از مناطق هورادیز (کندی) منتشر کرده است. برخی از رسانه های آذری عنوان کرده اند که روستای هورادیز(کندی) به دست نیروهای آذربایجان آزاد شده است. این در حالی است که این روستا و مناطق اطراف آن در عملیات های پیشین نیروهای آذربایجان به کنترل نیروهای آذربایجانی درآمده است.
در حال حاضر روستای هورادیز(کندی) در عمق جنوبی مناطق تحت کنترل نیروهای آذری قرار دارد؛ بنابراین اخبار حمله نیروهای ارمنستان به این روستا و تصرف آن و بازپسگیری مجدد آن توسط آذربایجان صحت ندارد.
همچنین ذکر این نکته قابل توجه است که طی روزهای اخیر و در جریان انتشار تصاویر مناطق تازه کنترل شده به دست نیروهای آذربایجانی، وزارت دفاع این کشور در چندین نوبت اقدام به انتشار تصاویر تکراری در لابلای برخی ویدیوها و یا انتشار برخی تصاویر با تاخیر زمانی دو روزه کرده است. البته این به معنای تلاش آذربایجان برای جاسازی پیشرویهای خیالی نیست بلکه این مورد میتواند یک اشتباه رسانه ای غیرحرفه ای باشد که نظیر آن در برخی رسانه های رسمی کشورهای دیگر نیز به وفور دیده میشود. بنابراین انتشار هر ویدیویی به معنای پیشروی جدید محسوب نمی شود.
– وضعیت نظامی در سایر جبهات جنوبی قره باغ بدون تغییر باقی مانده است و پیشروی خاصی در ۴۸ ساعت گذشته از طرفین گزارش نشده است.
– در جبهه شمال شرقی قره باغ در مارتاکرت(آق دره)، پس از پیشروی نیروهای آذری به سمت این منطقه و انتشار اخبار منابع محلی مبنی بر محاصره و یا شبهه محاصره ی مارتاکرت بدست نیروهای آذربایجانی، به ناگاه اخبار درگیریها در این منطقه فروکش کرد و تاکنون اخبار موثقی از وضعیت نهایی این جبهه مخابره نشده است. به نظر میرسد نیروهای آذربایجانی تاکنون موفق نشده اند این روستای مهم در شمال شرق قره باغ را به کنترل خود در بیاورند در غیر اینصورت اخبار آن به سرعت پخش میشد.
همچنین وزارت دفاع آذربایجان تصاویری از حملات توپخانه ای سنگین (با MLRS) بروی مواضع ارمنستانی منتشر کرده است. این تصاویر مربوط به بخشی از شرق مارتاکرت است. این موضوع نشان میدهد هنوز نیروهای آذری موفق نشده اند به صورت موثر به سمت مارتاکرت پیشروی کنند و مقاومت نیروهای ارمنستانی در این منطقه شدید است.
– توپخانه ارمنستان مناطق ترتر، بردا، آقچابدی، گورانبوی و گنجه را مورد هدف قرار دادند. آذربایجان اعلام کرد که ارمنستان برای هدف قرار دادن بردا از موشک های توچکا استفاده کرده است؛ علی اف نیز عنوان کرد که استفاده از موشک های بالستیک برای هدف قرار دادن روستاها و شهرها یک جنایت جنگی است.
توپخانه آذربایجان نیز بعضی از مناطق در داخل استپاناکرت(خانکندی) و شوشا(شوشی) را مورد هدف قرار داد. گفته میشود بر اثر آتش توپخانه آذربایجان، به مسجد ایرانی گوهر آقا در شوشا آسیب وارد شده است. منابع ارمنی عنوان کرده اند که این حمله توسط موشک اسرائیلی لورا انجام شده است. اگر این ادعا درست باشد، صحبت های علی اف در خصوص استفاده نادرست! از موشک های بالستیک زیر سوال میرود.
– انهدام یک پهپاد ارمنستان در آغستفا توسط پدافند هوایی آذربایجان.
– وزارت دفاع ارمنستان لیست جدید تلفات نیروهای ارمنستانی در جبهه های نبرد علیه آذربایجان را منتشر کرد. در این لیست به اسامی ۳۰ نفر اشاره شده است که ۱۰ نفر آنان بین ۱۸ تا ۲۰ سال سن دارند.
– تصاویر ماهواره ای جدیدی از فرودگاه گنجه منتشر شده است که نشان میدهد در تاریخ ۳ اکتبر(۱۲ مهر) حداقل دو فروند جنگنده اف-۱۶ در کنار یک هواپیمای باری CN-235 در این فرودگاه حضور دارند. با توجه به این تصاویر نقش و کمک جنگنده های ترکیه به ارتش آذربایجان در عملیات های هوایی علیه نیروهای ارمنستانی بیش از پیش ثابت میشود.
– ولادیمیر پوتین درمورد جنگ بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان در قره باغ گفت: “اگر در این جنگ به خاک ارمنستان تعرضی صورت بگیرد با توجه به تعهد مسکو در تامین امنیت ایروان، این مسأله خط قرمز روسیه خواهد بود و ما از ارمنستان دفاع خواهیم کرد. اما در حال حاضر روسیه الزامی برای دفاع از ارمنستان ندارد زیرا جنگ با آذربایجان در سرزمین های ارمنستان اتفاق نمی افتد.”
اظهارات پوتین در خصوص قره باغ در حالی مطرح میشود که نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان طی روزهای اخیر بصورت ضمنی در چندین نوبت عنوان کرده بود اگر ارمنستان مورد هجوم قرار گیرد روسیه برای دفاع از ارمنستان وارد عمل خواهد شد. با این وجود نکته قابل تامل و مهم آن است که عملا مناطق تصرف شده در منطقه قره باغ توسط نیروهای ارمنستانی و یا همان جمهوری آرتساخ بصورت بین المللی پذیرفته شده نیست و حتی خود ناحیه خودمختار قره باغ نیز جزیی از خاک ارمنستان محسوب نمیشوند.
دیدگاه
باز خدا خیرتون بده. صدا و سیما که دربست طرفدار آذربایجانه. من دل خوشی از ارمنی ها ندارم ولی خیلی از دور گرفتن این اردوغان جنایتکار ناراحتم. چه خوب میشد مسئولین دیپلماسی ما به جای بی طرف ماندن و هیچ کاری نکردن به شکل فعال برای حل این مسئله اقدام می کردن. چون الان ارمنستان حاضر به دادن امتیاز و مذاکره شده و آذربایجان شدیدا به دنبال حتی کسب حمایت ضمنی از جانب ایرانه. شاید این طور تعداد بیشتری از برادران شیعه ما در جمهوری آذربایجان به حمایت برادرانشان در ایران واقف بشن.
با موشک اسرائیلی لورا مسجد ایرانی گوهر آقا را زدن …..پیام از این واضح تر دیگه چی میخواهی …..باید به ارمنستان موشک دوشپرتاپ میثاق ۲ بدیم تا همه بی سرنشین هاش را بزنه …..قره باغ را هم استانی از ایران اعلام کنیم …..ما که این قوم مختلف دیگر در کشور داریم ….یه دو میلیون هم ارمنی ایرانی داشته باشیم تا جنسمون جور بشه …..
اولا صدا وسیع بیشتر ارمنوفیل تشریف دارن ثانیا کل ارمنستان و قره باغ دو میلیون نفر نمیشن چطور زیتون نامی گفته قره باغ دو میلیون ارمنی داره یکم مطالعه بفرمایید خوب است ثالثا همین الان عکسها مسجد آغدام تو اینترنت موجود است تبدیل به خوکدونی و طویله کرده اند الان رگ گردنتان باد کرده
در این شرایط که کشورهای اسلامی منطقه مثل پاکستان و افغانستان و ترکیه و…از آذربایجان حمایت کردند ایران هم بخاطر اینکه منزوی نشه و بهانه ای به دست سعودی ها و غربی ها نده نیاره که از آذربایجان حمایت کنه بعنوان کشوری مسلمان و شیعه و اتفاقا هم مرز ! عدم حمایت ایران و بدتر حمایتش از ارمنستان حتی ممکنه آثار امنیتی جدی در مرزهای شمالی به پی داشته باشه اینگونه حتی میتونه با ترکیه به تعادلی برسه و جریانات تندرو وهابی و اسرائیل را زیرنظر بگیره !همچنین جمعیت زیادی از مردمش را راضی نگه داره که درصورت عمل عکس میتونه برعکس بشه !کل ارمنی های مهاجر !درحدود پانصد هزار هم نمیرسه درصورتیکه ترکهای ایران و نه تنها آذربایجان به این موضوع حساسند!