جلال طالبانى رئیس جمهور سابق عراق و موسس اتحادیه میهنی کردستان دار فانی را وداع گفت.
به گزارش پایگاه تحلیلی خبری “تحولات جهان اسلام” جلال طالبانى معروف به مام جلال رئیس جمهور سابق عراق و موسس حزب کُرد اتحادیه میهنی کردستان (یکتی) بعد از سال ها بیماری صبح روز سه شنبه در یکی از بیمارستانهای آلمان دار فانی را وداع گفت.
?وی در سال ۲۰۰۵ به ریاست جمهوری عراق انتخاب شد اما در اواخر سال ۲۰۱۲ بر اثر سکته مغزی به آلمان رفت وبعد از سپری کردن نزدیک به دو سال از مراحل بیماری خود، در ۱۹ ژوئیه ۲۰۱۴ به عراق باز گردانده شد.
?وی به دلیل ناتوانی در سخن گفتن و همچنین ناتوانی در تحرک بخش زیاد از بدن از صحنه سیاست به دور بود تا اینکه بعد از وخیم شدن دوباره احوال و انتقال به کشور آلمان صبح روز سه شنبه فوت کرد.
?وی فراتر از چهره ای کُرد، برای عراق و منطقه دلسوز بود. در جنگ تحمیلی علیرغم حضور مردمش زیر فشار صدام، از ایران حمایت میکرد و بسیاری عملیاتهای ایران علیه صدام با کمک وی و نیروهایش انجام شد.
?کوتاهی از برهه ای تاریخی:
?سال ۱۹۹۱ که صدام از تسلط بر کردها مایوس شد، بسیاری از مناطق کردی را ترک کرد تا با اجرای سیاست تحریم، کردها را تسلیم خود کند. شرایط منطقه کردی به سمتی پیش رفت که دو حزب اصلی “حزب دموکرات کردستان عراق به ریاست بارزانی” و “اتحادیۀ میهنی کردستان به رهبری طالبانی” در سال ۱۹۹۴ با یکدیگر درگیر شدند که منجر به کشته شدن حدود ۳۰۰ نفر از دو طرف شد.
?این درگیریها تا سال بعد ۱۹۹۵ ادامه پیدا کرد، اما نقشه پیشروی ضد ارتش صدام دوباره آنها را متحد کرد.
?آنها با برنامه ریزی، علاوه بر ترور صدام نقشه پیشروی به سمت بغداد را نیز طراحی کرده بودند (که یقینا با خیزش شیعیان جنوب عراق همراه می شد).
اما در این بین نقشه ترور لو رفت و در پی آن حزب دموکرات از پیشروی سر باز زد. اما در این بین نیروهای اتحادیه میهنی به نقشه وفادار بوده و با درگیری، ۳ لشکر عراق را نابود و ۵۰۰۰ نیروی ارتش صدام را اسیر گرفتند.
?پس از شکست عملیات پیشروی، دوباره درگیری کردها بالا گرفت، تا در سال ۱۹۹۶ منجر به همکاری بازرانی و صدام برای عملیات ضد حزب طالبانی شد. در آن برهه اتحادیه میهنی علاوه بر سلیمانیه، اربیل را هم در دست داشتند و طبیعتا روی زمین، دست برتر با آنها بود.
?بارزانی که میدید با کمک صدام می تواند حضورش را در شمال منطقه کردی تقویت کند، و صدام که به دنبال تضعیف کردها بود، با همدیگر همکاری کردند و با یورش به اربیل، ۷۰۰ نیروی اتحادیه میهنی، برخی مردم و برخی اعضای کنگره ملی عراق را کشتند.
?خشونت تا جایی بالاگرفت که غرب از ترس نسل کشی، وارد عمل شد و جلوی صدامی که بارزانی از آن حمایت میکرد را گرفت.
?پس از آن بود که ارتش عراق از مناطق شمالی اقلیم عقب نشینی کرد و کنترل این منطقه را به بارزانی واگذار کرد.
?در ادامه و در سال ۱۹۹۸ با دخالت غرب، پیمان صلحی بین حزب دموکرات و اتحادیه میهنی نوشته شد و مناطق حضور هر گروه مشخص گردید.
?دور شدن مام جلال از صحنه سیاسی در سال ۲۰۱۴ تقابل قدرت دو حزب کرد “اتحادیه میهنی” و “حزب دموکرات” را بیشتر کرد.
?اختلافات داخلی در حزب اتحادیه میهنی، صحنه سیاست در اقلیم را به دست حزب بارزانی (پارتی) انداخت و با یکه تازی های این حزب در این مدت اتفاقاتی همچون موارد زیر رخ داد:
?صادرات یک جانبه نفت اقلیم بدون هماهنگی با دولت مرکزی عراق
?تعطیلی پارلمان اقلیم و جلوگیری کردن از ورود رئیس و اعضای این پارلمان
?تشکیل هیئت همهپرسی با ریاست بازرانی
?برگزاری همهپرسی در اقلیم
?و ایجاد هیئتی دیگر به نام “هیئت فرماندهی سیاسی کردستان- عراق” باز هم با ریاست بارزانی
دیدگاه