ادامه تنشهای مرزی میان نخجوان آذربایجان و ارمنستان
درگیری مرزی میان نیروهای ارتشهای آذربایجان و ارمنستان که از ۲۳ تیر (۱۴ ژوئیه و سالروز شهادت سرلشکر پولاد هاشیم اوف) در مرز جمهوری خودمختار نخجوان آذربایجان و ارمنستان شروع شده همچنان ادامه دارد. منابع ارمنستانی مدعی شده اند که از پیشروی نیروهای ارتش آذربایجان به وسیله خودروهای مهندسی و زرهی جلوگیری کرده است. همچنین هر ۲ طرف یکدیگر را به آغاز درگیری متهم میکنند.
بنابر گزارش رسانه روسی «وار گونزو»، این درگیری که در بخشهای سدرک نخجوان و بخش یراسخ استان آرارات ارمنستان با تیراندازی تیربارها شروع شده با آتش انواع خمپاره ادامه یافته و آذربایجان با توپخانه مواضع طرف ارمنی را گلوله باران کرده است. بنابر آمار رسمی منتشر شده دو طرف تاکنون یک سرباز آذربایجان زخمی شده و یک سرباز ارمنستانی نیز کشته شده ولی تعداد تلفات بسیار بیشتر از تعداد ادعا شده توسط طرفین است.
محل درگیری در ۱۳ کیلومتری روستای تیگراناشن ( روستای اشغالی کرکی نخجوان در سال ۱۹۹۲) قرار دارد. این منطقه در نزدیکی پست نظامی ارتش فدراسیون روسیه در مرزهای ارمنستان قرار دارد و همان جایی است که هلی کوپتر ارتش روسیه ۱۹ آبان ۱۳۹۹ ( ۹ نوامبر ۲۰۲) توسط آذربایجان سرنگون شد. علاوه بر عذرخواهی وزیرخارجه آذربایجان، الهام علیف رییس جمهور این کشور نیز از فدراسیون روسیه عذرخواهی رسمی کرد و توافقنامه سه جانبه آتش بس اجباری پس از این رویداد میان روسیه، آذربایجان و ارمنستان به امضا رسید.
مخالفان پاشینیان در ارمنستان از بازگرداندن این ناحیه اشغالی ۱۹ کیلومتر مربعی به آذربایجان اظهار نگرانی کرده اند.
رادیو ارمنستان به نقل از روزنامه «جمهوری ارمنستان» نوشته است: بزرگراه اتصال شمال به جنوب ارمنستان از همین روستا (تیگراناشن – کرکی) عبور میکند و در صورت تسلط آذربایجان به این روستا ارتباط میان ایروان و ۴ استان جنوبی کاملا قطع میشود. این مسیر ارتباط زمینی میان خلیج فارس و دریای سیاه را برقرار میکند. ترکها و آذری ها سعی دارند از اهمیت مسیر شمال به جنوب بکاهند و در مقابل مسیر شرق به غرب را توسعه بدهند. کارل سارکیسیان اقتصاد دادن ارمنستانی گفته است که یراسخ یک نقطه کلیدی برای ارمنستان است که شمال و جنوب کشور را به یکدیگر متصل میکند. اگر دشمن (آذربایجان و ترکیه) در این مسیر پیشروی کنند ارتباط پایتخت (ایراوان) با استانهای جنوبی قطع میشود.
بنابر گزارش تحولات جهان اسلام کامیونهای ایرانی که به گرجستان و بنادر دریای سیاه میروند از همین مسیر عبور میکنند. افزون بر این تعداد زیادی از ۱۴ هزارایرانی که برای تزریق واکسن کوویید ۱۹ به ارمنستان رفته اند از همین مسیر ارتباطی برای تردد به ایروان استفاده میکنند و با گسترش درگیریها ممکن است جان آنها به خطر بیفتد.
چنانچه گفته های الهام علیف و رسانه های آذربایجان طی ماه های گذشته را مد نظر قرار دهیم آذربایجان با تهدید شاهراه ارتباطی ارمنستان را تحت فشار قرار میدهد تا کریدور ریلی و جاده ای زنگزور میان خاک اصلی آذربایجان و برون گان نخجوان هر چه زودتر برقرار شود. دستیابی به این کریدور یکی از اهداف اقتصادی و سیاسی ترکیه برای دستیابی سریعتر و کوتاهتر به سواحل دریای کاسپین (خزر) است.
دیدگاه
سلام.اذربایجان و ترکیه که تکلیفشون مشخص،در خدمت غرب و باقی خلافکارها هستن.اما سوال اینجاست،که چطوری با تصرف این روستا،مسیرها ارمنستان بسته میشه! حداقل اینطوری که پیداست،می توانن،مقداری هزینه کنند و بخش کوچکی که در این مسیر سمت روستا و .. افتاده،رو اصلاح کنند!.
یکی باید موتور این رژیم ها دست نشانده غربی چون رژیم باکو ترکیه و … رو خاموش کنه!
هر وقت اسم شهید برای لاشه های باکو در جنگ به کار میبرید، یاد اون رژه پیروزی مشترک باکو و آنکارا تو باکو میفتم که اردوغان با صدای بلند شعر جدایی دو سوی ارس رو خوند و مجری رژه با صدای بلند اسم اردبیل و تبریز رو با سوز و گذاز به عنوان اراضی باکو معرفی می کرد.
?