ادامه تنش در محدوده ژئواستراتژیک مرزی ارمنستان و نخجوان و ترکیه
به گزارش پایگاه تحلیلی خبری “تحولات جهان اسلام” تنشهای مرزی بین ارمنستان و آذربایجان همچنان ادامه دارد و باز هم درگیریهایی از حومه شهرک یراسخ استان آرارات ارمنستان هم مرز با حیدرآباد رایون سدرک نخجوان گزارش میشود.
این محدوده در نزدیکی مرزهای جمهوری خودمختار نخجوان آذربایجان و ترکیه روی میدهد. اهمیت استراتژیکی این محدوده به شکلی است که اتوبان ایروان به استانهای جنوبی ارمنستان از آن عبور میکند. همچنین محدوده داخل خاک نخجوان نیز در نزدیکی کریدور و پایانه مرزی با ترکیه قرار دارد. این محدوده جایی است که خط آهن نخجوان به ترکیه متصل میشود. کامیونهای ایرانی نیز هنگام شلوغی پایانه های مرزی ایران با ترکیه با عبور از نخجوان به ترکیه میروند.
ترکیه و آذربایجان قصد دارند خط مستقیم ریلی خود را با گذر از جنوب ارمنستان از طریق مرز رایون سدرک به هم متصل کنند.
لازم به ذکر است که رود ارس در عهدنامه ترکمنچای مرز دو کشور بود اما چون ایغدیر نیز به روسیه تزاری واگذار شده و ارس در این نقطه جریان نداشت سرچشمه رودخانه قره سو مرز میان دو کشور شد. طبق توافقنامه قارص روسیه ایغدیر را به ترکیه واگذار کرد و ترکیه اقدام به اشغال این ناحیه کرد.
اختلافهای مرزی از سال ۱۳۰۲ پابرجا بود تا اینکه محدوده معروف به آرارات کوچک (شامل قله آرارات کوچک) و شمال رودخانه قره سو تا رود ارس با مساحت ۸۰۰ کیلومتر مربع در سال ۱۳۱۰ با دستور رضاشاه پهلوی به ترکیه واگذار شد و اختلافات مرزی میان ایران و ترکیه پایان یافت.
این محدوده با دهانه به عرض ۳ و نیم کیلومتری مرز ۱۵ کیلومتری میان نخجوان و ترکیه را تشکیل میدهد. این مسیر به قدری مهم است که میتوان مدعی شد نخستین حضور نظامی ترکیه در قفقاز جنوبی از همین طریق روی میدهد. سرنگونی هلی کوپتر نظامی روسیه توسط ارتش آذربایجان در همین محدوده موجب شد تا رییس جمهور آذربایجان از روسیه رسما عذرخواهی کند و پای میز مذاکره با نخست وزیر ارمنستان بنشیند.
دیدگاه
هدف قطع کردن ارتباط مرزی ایران با ارمنستانه و اتصال باکو به ترکیه همون رویای دیرینه اردوغان و ادامه ماجرا شعر آراز آراز و لشکر پانترکها و آذربایجان خودمون و خواب تشریف داشتن نیروهای امنیتی و نظامی
ان الله مع الحق
ان الله مع الصابرین