اقدامات جنجالی و ضد ایرانی سران جمهوری آذربایجان، در سالروز جنگ دوم قره‌باغ نشانگر تنشی جدید در منطقه قفقاز است که با تحریک اسرائیل و ترکیه علیه ایران صورت می‌گیرد.

رزمایش‌های نظامی مشترک جمهوری آذربایجان با دو کشور ترکیه و پاکستان در یک ماه اخیر، قطع مسیر ترانزیت کامیون‌های ایرانی و بازداشت رانندگان آنها و اظهارات تند مقامات جمهوری آذربایجان علیه ایران، موضوعات مهمی در تحولات منطقه قفقاز است که نشانگر اجرای پروژه‌ای علیه ایران است.
اهداف علی‌اف و حامیان اصلی وی (اسرائیل و ترکیه) از اجرای این پروژه‌ی ضدایرانی چیست؟

پاسخ به این سوال در چند مورد بررسی می‌شود:

۱- موفقیت جمهوری آذربایجان در جنگ دوم قره باغ به علت حمایت‌های گسترده ترکیه و اسرائیل، خواست قدرت‌های جهانی و همچنین ناتوانی سران ارمنستان صورت گرفت. این پیروزی باعث شده است تا علی‌اف و سایر مقامات در باکو به اشتباه دچار توهم و احساس قدرت در برابر ایران شوند. بنابراین یکی از علل این اقدامات ضدایرانی سران جمهوری آذربایجان، درک غلط آنها از تحولات منطقه‌ای است.

۲- تقابل جمهوری آذربایجان با ایران یک تقابل نابرابر است. قدرت نظامی و سیاسی و موقعیت ایران در هیچ حالتی با جمهوری آذربایجان حتی در حالت ائتلاف با ترکیه و پاکستان قابل قیاس نیست. از طرفی کشورهای منطقه به خاطر علی‌اف، خود را وارد تنش با ایران نخواهند کرد و مضرات این تنش بسیار بیشتر از منافع آن است.
همه‌ی ما می‌دانیم که پشت رزمایش‌های نظامی همواره یک پیام سیاسی وجود دارد. رزمایش بیش از آنکه یک تهدید نظامی باشد یک رجزخوانی است و برای پیشگیری از وقوع درگیری نظامی انجام می‌گیرد. رزمایش‌های یک ماه اخیر جمهوری آذربایجان با ترکیه و پاکستان نیز هشداری برای عدم دخالت در موضوع زنگزور و همچنین ابلاغ حمایت کشورهای منطقه از دولت علی‌اف در برابر ایران بود.

۳- نفوذ اسرائیل در مرزهای ایران همواره یک استراتژی مهم برای مقابله با ایران بوده است. دولت علی‌اف نیز در سال‌های اخیر وارد روابط نزدیکتری با اسرائیل شده است و حجم بده بستان‌های آنها افزایش یافته است. از این رو نمی‌توان نقش اسرائیل در لفاظی‌های علی‌اف و تنش آفرینی‌های آنها را نادیده گرفت. بنابراین این تنش ذیل تقابل منطقه‌ای ایران و اسرائیل قرار دارد و انتخاب نام “فاتحان خیبر” بر رزمایش ارتش جمهوری اسلامی ایران در مرزهای شمال غربی ایران نیز شاهدی بر این مدعاست.

۴- جمهوری آذربایجان مخالف سیاست کلی ایران در منطقه قفقاز است؛ و آن هم سیاستی است که “اتحاد” را در مقابل “تجزیه” قرار می‌دهد.
ایران همانند عراق، یمن، افغانستان و… مخالف هرگونه تغییر در مرزهای کشورهای همسایه از جمله ارمنستان و جمهوری آذربایجان است. ایران همچنین مخالف اجرای پروژه‌های ارتباطی مثل “کریدور زنگزور” است که منافع اقتصادی ایران را به خطر می‌اندازد. بازداشت رانندگان کامیون‌های ایرانی در جاده ارمنستان نیز گروکشی ترکیه و جمهوری آذربایجان در قبال همین کریدور است.
علاوه بر اینها گفته می‌شود جمهوری آذربایجان با همکاری ترکیه قصد حمله غافلگیرانه به استان سیونیک در جنوب ارمنستان را داشته‌اند که سیاست اتحادطلبانه ایران این نقشه را خنثی کرده و رزمایش “فاتحان خیبر” نیز در راستای رجزخوانی همین سیاست است.

از این جهت اقدامات باکو را می‌توان یک پروژه چند بُعدی صهیونیستی دید که شامل: تجزیه‌طلبی (تاکید بر جدایی استان‌های آذربایجان از ایران)، قومیت‌گرایی (پانترکیسم)، تنش‌های امنیتی (اقدام علیه تاسیسات هسته‌ای و سیاسی)، عملیات روانی و رسانه‌ای، مباحث اقتصادی (تحت تاثیر قراردادن روابط اقتصادی ایران و ارمنستان) و… است.
با توجه به این شرایط بایستی گفت در صورتی که ارمنستان در مقابله با این پروژه و ادای سهم خود ضعیف عمل کند، ایران برای مقابله با پروژه صهیونیستی درنگ نمیکند و فعالتر وارد عمل خواهد شد. البته با توجه به دیدارهای اخیر بین مقامات ایران و ارمنستان و با نزدیک شدن نقطه نظرات ایران و ارمنستان شاهد روی آوردن جبهه مقابل به گفتگوهای سیاسی هستیم.

تحولات جهان اسلام
تحولات جهان اسلام
"تحولات جهان اسلام" اولین و تنها رسانه تخصصی پوشش اخبار و تحولات منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا با ارائه دقیق ترین و بروزترین نقشه های میدانی. رویکرد "مجموعه تحولات"، رصد دقیق درگیریهای منطقه و بصورت ویژه جهان اسلام و ارائه بروزترین نقشه های میدانی و تحلیل ها از مسائل جاری و فرا روی منطقه است.
  • به اشتراک بگذارید:

دیدگاه

  1. علی شنبه, ۱۰ مهر, ۱۴۰۰ - ۰۱:۱۰

    متاسفانه اقتصاد که ضعیف باشه قدرت نظامی هم می ره زیر سوال! حتی اگه شوروی باشی!
    خدا لعنتت کنه روحانی … انشاالله رئیسی موفق باشه

    پاسخ
  2. اصغر شنبه, ۱۰ مهر, ۱۴۰۰ - ۰۶:۰۸

    مرگ بر اسرائیل ملعون خبیث.

    پاسخ
  3. ایرانی شنبه, ۱۰ مهر, ۱۴۰۰ - ۰۷:۰۴

    این مناقشه حاصل سیاست اشتباه ایران در جنگ دوم قره باغ هست. بی طرفی در اون جنگ نتیجه ای جز این نداشت.

    پاسخ
    1. فرزند ایران شنبه, ۱۰ مهر, ۱۴۰۰ - ۱۰:۰۶

      حتما دفعه بعد در مورد سیاست خارجی از شما سوال می کنند.

    2. مصطفی شنبه, ۱۰ مهر, ۱۴۰۰ - ۱۱:۵۸

      والا ما که اون موقع گلومون پاره شده گفتیم اگه ایران به ارمنستان کمک نکنه بعدا باید تاوانش رو پس بده…ولی مسسئولان در خواب زمستانی بودن و این حرف ها شنیده نشد.

    3. محسن شنبه, ۱۰ مهر, ۱۴۰۰ - ۱۴:۳۴

      نمیشه حق رو فدای سیاست کرد قره باغ متعلق به آذربایجان بوده و هست ایران میتونه از راه های عاقلانه تری از منافع خودش دفاع کنه، تحریم متقابل و مذاکره میدانی با ترکیه و اسرائیل و پاکستان در سوریه و لبنان و افغانستان میتونه کمک کننده باشه، بستن مسیر به روی نخجوان و حمایت نظامی از ارمنستان و هشدار به تغییر ژئوپولوتیکی منطقه و آسیب زدن به منافع اسرائیل در ارمنستان هم میتونه کمک کننده باشه

    4. مهدی شنبه, ۱۰ مهر, ۱۴۰۰ - ۱۹:۱۷

      محسن جان مذاکره هیچ دردی رو دوا نمیکنه

    5. مهدی شنبه, ۱۰ مهر, ۱۴۰۰ - ۱۹:۲۵

      با پاکستان و ترکیه شاید بشه مذاکره کرد و نتیجه گرفت ولی مذاکره با اسرائیل کاری از پیش نمیره

    6. علی اس اس یکشنبه, ۱۱ مهر, ۱۴۰۰ - ۱۱:۰۹

      امسال شما همونایی هستن که هی دم از مذاکره میزنن و اخرش که سرشون تو مذاکره برداشتن میگن تازه میفهمن چقدر اشتباه کردن من تا جایی که یادمه ارمنستان بزرگ بود و قره باغ چیشده میگن حق رژیم باکو رو نمیدونم از کجا اوردن شما پیاده نظام همین پانترکیسم هستید که دارید توجیه سازی میکنید رفتار های رژیم جعلی باکو رو

  4. شنبه, ۱۰ مهر, ۱۴۰۰ - ۰۸:۲۵

    سلام.به نظر من که این دیدگاه که ارمنستان میخواد یکی از استان های خودش رو بده! ضعیفه. واگر ارمنستان بسیار زیاد غربگرا بود! مثل باکو با ما برخورد میکرد!.
    البته خوب طبق یک قاعده نانوشته جنگی! کشوری که در یک جنگ شکست میخوره،و خاک از دست میده،ضعیف میشه،و گرگ های بیشتری در کمینش میان،که بلاهای بیشتری سرش بیارن(مثل ایران،که در دور قاجار شکست خورد و مساحت زیادی از دست داد،و امتیازها ویژه ای به طرف مقابل داد،علاوه به خالی کردن خزانه و دادن ان به دشمن و ..)
    من به نظر میاد،الان ارمنستان به نوعی داره به ما تکیه میکنه،اگر ما کمکش نکرده بودیم،قطعا نه تنها دو استان هم مرز نخجوان رو از دست میداد،بلکه ترکیه هم چند استانش رو میگرفت(طبق نقشه سرتیپ بازنشسته ارتش ترکیه! که چند هفته پیش رونمایی کردش!) یعنی یک مساحت کوچک از ارمنستان باقی می ماند.

    حاکمان باکو انسان ها ضعیف نفس هستن! اگر ببین کسی کاری باهشون نداره،در مبارزه با دینی و نابودی ان کم نمیزارن! اما اگر کسی بره سراغشون،بر میگردن و فرار میکن!
    ایران باید انتخاب کنه،یا بزاره این مشرکین و منافقین،راحت باشن،کاری باهشون نداشته باشه،تا اونا روز به روز به ثروت نفت عظیم! قوی تر بشن و در جهت نابودی دین و مسلمانان کار کنن! چرت پرت پوسیده طاغوتی (قوم گرا و ..) رو رواج بدن! یا هم یک برخورد بخصوص و ویژه بهشون بکن. کاری کنه،که خاک اذربایجان به خاک اسلام برگرده و مسلمون ها بتونن در انجا زندگی کنند و رشد ایمانی و انسانی کنن.! نه مثل اکنون که تبدیل به خاک غرب و مشرکین کردنش!

    پاسخ
    1. محمد حسین یکشنبه, ۱۲ دی, ۱۴۰۰ - ۰۷:۳۳

      عالی

  5. شنبه, ۱۰ مهر, ۱۴۰۰ - ۰۸:۵۸

    اینم به گفته ها اضافه کنم،پارسال که جنگ شروع شده بود،یک نفری حرف قشنگی زد،فکر میکنم همینجا هم گذاشتم!(اون موقعه که ما می گفتم،اما یک عده زیادی پرت پلا می نوشتن،میگفتن این جنگ فلا است و بمان .. خاک اسلام و..) اون جمله این بود که،این جنگ برای ما است(ایران). از همون اغاز جنگ،این جنگ فقط بخاطره ایران بوده!
    اذربایجان و ترکیه و .. همگی نوکران امریکا غرب سرمایه دارین هستن…
    حالا می تونید به وضوح واقعیت ها رو ببینید! ابتدا، مسیر نخجوان تصرف میشه،که یک ضربه اساسی به ایران زده بشه! سپس قطعا پروژه بعدی تصرف اذربایجان ماست.(در نقشه ها بعدی حرکت تا خلیج فارس ..!)
    نظام سرمایه داری که دها تریلیون دلار هزینه کرده که منطقه از کنترولش خارج نشه و کشورها مستقل نشن سمت ایران نرن!(یعنی همش هزینه برای ما!) راه انداختن اینجور جنگ ها،که بسیار به صرفشون خواهد بود.
    سیاست ها انفعالی به ضرر ما داره تمام میشه،وقتی یک مسیر شروع بشه،باید تا انتهاش بریم، (به قول امام خمینی، تا کور کردن چشم فتنه در جهان .. انشالله)! ..

    پاسخ
    1. علی اس اس یکشنبه, ۱۱ مهر, ۱۴۰۰ - ۱۱:۱۴

      سلام فکر کنم بدونم کی میگی تنها کسی که داشت این حرف میزد یک نفر بود که من هم برنامه هاش رو دنبال میکنم اونجا بود داشت میگفت بر عکس صدا سیمای اینجا که معلوم نیست چه غلطی میکنه

  6. ایرج شنبه, ۱۰ مهر, ۱۴۰۰ - ۰۹:۱۶

    هشت سال بی تدبیری و بی غیرتی و خیانت دولت روحانی ، باعث شد نوچه های آمریکا و اسرائیل در منطقه دچار توهم در مورد ایران شوند . و فکر کنند ایران دیگه اون ایران قدیم نیست ! البته در حال حاضر یک فرد بی کفایت و غربزده ( شبیه حسن روحانی ) در رأس دولت ارمنستان است ( نیکول پاشینیان ) که این امر هم مزید بر علت شده و البته خسارت بزرگی به ارمنستان وارد کرد . و حتی احتمال بستن دولت ارمنستان با آمریکا و اسرائیل هم هست .. نخست وزیر سابق ارمنستان متحد روسیه و بسیار مقتدر بود طوری که جمهوری بادکوبه جرأت عرض اندام در برابر ارمنستان نداشت

    پاسخ
  7. سید رضا شنبه, ۱۰ مهر, ۱۴۰۰ - ۰۹:۵۵

    چرا جای این همه هزینه مانور و ….. همون هزینه رو صرف جایگزینی راه جدید در خاک ارمنستان به جای ۱۶ کیلومتری که از خاک اذربایجان رد شده ، نمی کنند . با ارمنستان مرز مشترک داریم. از داخل همین مرز مشترک یک اتوبان شش بانده بسازند تا خود ایروان. بهتر نیست؟

    پاسخ
    1. محمد حسین یکشنبه, ۱۲ دی, ۱۴۰۰ - ۰۷:۳۹

      این کریدور در حقیقت قطع کننده کل مرز ایران و ارمنستان است! با این کریدور این دو کشور برای همیشه از هم جدا شده و مرز مشترک نخواهند داشت.

  8. میلاد شنبه, ۱۰ مهر, ۱۴۰۰ - ۱۰:۱۱

    دولت طاغوت باکو را بایستی سخت یا نرم برانداخت و جمهوری اسلامی آران را به وجود آورد. نام آذربایجان تنها درخور تبریز و اردبیل و زنجان و ارومیه است.

    پاسخ
  9. علیرضا شنبه, ۱۰ مهر, ۱۴۰۰ - ۱۰:۵۸

    برای اینکه وقتی گفتیم اینا یک مشت پانترک مخالف خدا و دین هستن و بزرگترین خطر برای ایران ما ، امثال شما پشتشون رو گرفتید و به هلاک شده های مشروب خور جنگشون گفتید شهید !
    نوش جان ، رفتار الانش برازنده شماهاست

    پاسخ
    1. Mirza شنبه, ۱۰ مهر, ۱۴۰۰ - ۱۲:۱۲

      در اینکه ارمنستان اشغالگر بوده و بخش هایی از خاک ج آذربایجان را اشغال کرده بود شکی نیست وکسانی که در راه رضای خدا وطن خود را از دست اشغالگران آزاد میکنند اگر خدا بخواهد شهید محسوب میشوند. لکن مسئله قره باغ چنان فتنه درهم پیچیده ای است که خیل بسیاری را گمراه و یا دچار اشتباه میکند. یک نمونه اش هم شما. در هر صورت نه دولت باکو مورد تایید است و نه اشغالگری ارمنستان.
      دیدگاه تحولات جهان اسلام در قبال مسئله قره باغ از همان ابتدا مشخص بود و اکنون هم هست و به همین دلیل و به دلیل دیدگاه روشن و صریح تحولات و بیان وقایع در خصوص مسئله قره باغ در طول جنگ از هردو طرف جنگ و طرفدارانش زخم زبان و دشمنام شنیدیم و صد البته این موضوع هم مهم نیست، مهم آن است که در وقت مقتضی واکنش مناسب به هر متخاصمی داده خواهد شد و کشورهای موجود در شمال و شمال غرب کشور از جهت وزن سیاسی و تقابل نظامی عدد خاصی برای ایران محسوب نمیشوند.

    2. مهدی دوشنبه, ۱۲ مهر, ۱۴۰۰ - ۰۰:۲۶

      مگه آزربایجان به اشغالگری اسرائیل توجه کرد که ما به اشغالگری ارمنستان توجه کنیم
      یه چیز جالب بگم سفیر ایران در باکو رفت به اسم شهید قاسم سلیمانی قهرمان ملی ایران رفت نشان شهادت تقدیم خانواده یک پانترک که در جنگ قره باغ به درک واصل شده بود کردند چند روز بعد خانواده همون پانترک نشان افتخاری ایران رو پرت کرد تو سطل اشغال و اعلام کرد من از ایران متنفرم!!!
      سوال اینکه آیا آذربایجان حاضره به اسم قهرمان ملیش بیاد نشان افتخار به شهید ایرانی بده ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

    3. محراب چهارشنبه, ۲۱ مهر, ۱۴۰۰ - ۱۲:۱۲

      منظورتون از وطن، احیانا جمهوری جعلی باکو نیست که؟

  10. مرتضی یکشنبه, ۱۱ مهر, ۱۴۰۰ - ۰۵:۵۹

    جنگ اول قره باغ حق بود اما اشتباه این بود که به وسیله تکفیری ها و دواعش این حق برای آذربایجان گرفته شد.انفعال ایران در سالهای بعد انقلاب باعث شد که صهیونیست ها این الغا رو به مردم آذربایجان بدن که داعش و صهیونیست دوستشونه که اومد کمکشون در پس گرفتن غره باغ.متاسفانه اگر جمهوری اسلامی به کمک رفسنجانی کوتاهی نمیکرد و اولا صدور انقلاب را متوقف نمیکرد و دوما به کمک شیعیان اذربایجان میرفت تا مثلا حسینیون آذربایجان غره باغ رو پس بگیرن الان مردم آذربایجان پشت الهام علی اف نبودن

    پاسخ
  11. محمد یکشنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۱ - ۰۹:۳۵

    ایران بجای تهدید باید با با تمام همسایگان گفتگو کند تنها مرز ایران با کشورهای دیگر همین مرز هست و در ضمن قره باغ از طرف ارمنستان اشغال شده بود و الان آزاد گردید

    پاسخ
  • دیدگاه های شما پس از تایید مجموعه تحلیلی خبری تحــولات جهــان اســلام در سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی توهین، تهمت و افترا باشند منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشند منتشر نخواهد شد.