سیاست‌های کلی دولت گرجستان متمایل به غرب، و در منطقه نزدیک به ترکیه و جمهوری آذربایجان است. اما این موضوع تاکنون منجر به ضدیت با ایران نشده است و عموم سیاست‌های این کشور در قبال ایران مبتنی بر منافع اقتصادی و اصولی مبهم بوده است.

پاسخ با بررسی موارد زیر ارائه می‌شود:

۱- اخباری که مبنی بر همسویی گرجستان با جمهوری آذربایجان و ترکیه و مواضع ضدایرانی این کشور تلقی شده با جزئیات کامل ارائه نشده است.
رزمایش جمهوری آذربایجان، ترکیه و گرجستان در شهر تفلیس و با هدف تمرین حفاظت منافع مشترک اقتصادی منطقه و انواع رزم در شرایط سخت برگزار خواهد شد. این رزمایش مجزا از رزمایش ترکیه و جمهوری آذربایجان با عنوان “برادری استوار ۲۰۲۱” در نخجوان است و گرجستان در مانور نظامی نزدیک مرزهای ایران مشارکتی ندارد.
بنابراین گرجستان فعلا به طور شفاف اقدام نظامی و یا سیاسی‌ای علیه ایران صورت نداده است که ضدیت با ایران تلقی شود. اما به طور کلی سیاست‌های این کشور بعد از کنار رفتن “میخائیل ساآکاشویلی” از قدرت، متمایل به غرب شده است و در یکسال گذشته بخاطر منافع اقتصادی به ائتلاف علی‌اف-اردوغان نزدیک‌تر شده است. این روابط نزدیک با توجه به روابط ناآرام گرجستان با روسیه از گذشته تا به امروز و همچنین نداشتن مرز مشترک با ایران و سایر کشورهای قدرتمند منطقه، طبیعی است.

۲- در شرایط فعلی بنظر نمی‌رسد که گرجستان مسیر ترانزیتی ایران به اروپا را مسدود و یا محدود کند. مگر اینکه دولت‌های علی‌اف و اردوغان پیشنهاد جایگزینی برای گرجی‌ها داشته باشد که ضررهای اقتصادی ناشی از محدودیت روابط با ایران را جبران کند و همچنین ایران نتواند گرجستان را متقاعد به ادامه‌ی همکاری اقتصادی کند.
اما در صورت تحقق ضدیت گرجستان با ایران، برنامه اقدام متقابل ایران شامل: محدود کردن سفر ایرانی‌ها به گرجستان، بستن حریم هوایی به روی هواپیماهای گرجستان، به رسمیت شناختن آبخازیا و اوستیای جنوبی و… می‌تواند باشد که تبعات بسیاری را برای این کشور کوچک خواهد داشت.

۳- همان طور که در مطالب گذشته نیز اشاره شد، سیاست‌های اخیر دولت الهام علی‌اف، یک پروژه‌ی ضدایرانی با همکاری و حمایت اسرائیل و ترکیه است که دارای ابعاد مختلف امنیتی، سیاسی و اقتصادی است. پاسخ متقابل ایران به چنین طرحی در یک سطح و یک بُعد نخواهد بود چرا که این طرح دارای ابعاد و سطوح مختلف است.
ایران در خصوص پاسخ به رفتارهای دولت آذربایجان گزینه‌های مختلفی را می‌تواند دنبال و اجرا کند که تعدادی از آنها شامل: اعمال عوارض سنگین بر مسیرهای دسترسی به نخجوان، بستن مسیر هوایی به سمت جمهوری آذربایجان، فعال کردن تجارت دریایی با روسیه و کاهش مراودات از طریق مسیر خاکی که از جمهوری آذربایجان عبور می‌کند، تقویت روابط اقتصادی با ارمنستان، عدم مشارکت در پروژه‌های انتقال انرژی از ترکمنستان به جمهوری آذربایجان و… می‌باشد.

  • به اشتراک بگذارید:

دیدگاه

  1. ناصر چهارشنبه, ۱۴ مهر, ۱۴۰۰ - ۱۶:۱۹

    مسیر اروپا باید از سمت عراق و سوریه شکل بگیره تا ما هم الترناتیو داشته باشیم و کشور های کوچک برای ما دردسر درست نکنن

    پاسخ
  2. علی چهارشنبه, ۱۴ مهر, ۱۴۰۰ - ۱۷:۱۲

    من نمیدونم این همه راه به اروپا ما میخوایم چیکار؟!
    بهترین جاده به عراق تا سوریه هست تا مدیترانه ۷۰۰ کیلومتر بیشتر نمیشه و قسمت کوهستانی هم نداره
    البته فعلا ایجاد امنیتش سخته
    یا کوریدور شمال – جنوب اگه راه آهن به بندر شمال و جنوب به چابهار وصل باشه و لندیگراف مخصوص حمل واگن های قطار باشه و رودخانه ولگا خوب لایروبی بشه تا عمق خاک روسیه میشه صادرات واردات انجام داد اینجوری آذربایجان و گرجستان باید بیان دنبال ما چون میدونن بهشون نیازی نداریم (البته این کوریدور سعید محمد با نماینده روسی یه ماه پیش صحبت کردند)

    پاسخ
  3. داریوش چهارشنبه, ۱۴ مهر, ۱۴۰۰ - ۲۲:۰۵

    انگار کلش یک تله بوده. با تصمیمات هیجانی من بعد متاسفانه یک نفر جرات هواداری از ایران را در آذربایجان ۹۰ درصد شیعه که با خیل عظیمی از ملت ایران قرابت فرهنگی دارد ندارد و ایران ناخواسته و ناچارا کاملا در کنار ارمنستانی قرار گرفت که امروز کریدور هوایی را رسما به آدربایجان اجازه داد و آذربایجان هم که رسما به آغوش اردوغان غش کرد. در ایران از نماینده و امام جمعه و فرمانده و… همه دیپلمات شدن و تنها کسانی ک نظر نمیدن دیپلماتهان. ارمنستان روسیه و آدربایجان کریدور را امضا کردن ما بجای ارمنستان و روسیه داریم آدربایجان را محکوم میکنیم ارمنستانم ما را به بازی گرفته واللا

    پاسخ
  4. علی اس اس پنجشنبه, ۱۵ مهر, ۱۴۰۰ - ۰۱:۱۱

    با سلام ته ته این سیاست بازیا چیزی نیست جز بعدا چوبش رو خوردن یاد اولین درگیری بین ایران با امریکا میفتم که تو خلیج فارس بود یاد شهید مهدوی میفتم که وقتی امریکا میخواست یک نفتکش برای رسیدن به مقصدش در خلیج فارس اسکورت کنه تو بوق کرنا کرد میخواست ابرو ایران ببره که ایران هیچ غلطی نمیکنه جلو من وقتی چند بار به امام گفتن اقا این نفتکش رسید چیکار کنیم امام میگفت بزنید و جماعت ساسیون میگفتن بهونه می اوردن اخر بار که به امام گفتن امام با جدیت گفت بزنید مهدوی رفت و کاری کرد که ابروی امریکا تو دنیا رفت این سیاست نه این سیاستی که الان ما داریم و باعث شده یک مشت حرومی از زیر بوته به عمل اومده بی پدر برای ما که ریشه داریم شاخ شونه بکشن یاد یک شعر از سعدی افتادم که میگفت چو با تخت منبر برابر شود

    همه نام بوبکر و عُمَر شود
    ز شیر شتر خوردن و سوسمار
    عرب را بجائی رسیده است کار
    که تاج کیانی کند آرزو
    تُفو بر تو‌ای چرخ گردون تفو

    پاسخ
  5. .. پنجشنبه, ۱۵ مهر, ۱۴۰۰ - ۰۹:۴۱

    سلام.بنظر من،مواضح گرجستان تا به الان خاکستری بوده!(تا حدود کمی متمایل به غرب).

    بنظرم،اینکه گرجستان از طرح مهم و استراتژیک! خلیج فارس به مدیترانه،خودش رو به خاطره سیاست ها اردوغان و اذربایجان (یا همون غربی ها!) دور کنه،بسیار بعیده!

    گرجستان،همسایه زیادی نداره! با روسیه هم روابط نداره! و ازش می ترسه(بخاطره از دست دادن چند منطقه) ترکیه هم که به نوعی رغیب منطقه در گردشگری(یا همون فساد فحشاء!) هست.

    و نکته جالبه در رابطه با جنگ گرجستان با روسیه بود! یه ویدئو نشون میداد،که نیروهاشون همشون فرار کردن،به سمت پایتخت! (نمی دون گرجستان بودن یا اوکراین،ولی فکر کنم همین گرجستان بود).. یعنی خودشون هم قبول ندارن،که کشور نیستن.! ارتششون هم بیشتر شبیه،پلیس معمولی خودمونه انگار!

    به نظر منکه،اینا اصلا کشور نیستن! بیشتر شبیه ملک ها خصوصی امریکا و غرب در منطقه هستن! مثلا رژیم باکو! چه هدف داره کشورش؟! نهایت وقتی وضعش خوب شد میخواد چه کار کنه؟! چی در چنته داره،که به جهان معرفی کنه؟!

    مغولستان،که این همه سرزمین داره تصرف کرده در اختیار داره! چه کار میکنه؟! یا قزاقستان؟! مردم افسرده و پژمرده!

    ما واقعا باید سیاست خارجی خود رو تقویت کنیم،باید براساس گفته ها امام خمینی ابتدا در کشور خود عمل کنیم در راه قران و امامان باشیم،سپس به کمک سرزمین ها و کشورها دیگر برویم و یاری برسانیم،نگذاریم،مردم این کشورها و منطقه اینطور مورد نفوذه امریکا و غرب قرار بگیرن(البته ظاهرش نفوذ،باطنش همون نوکری ..!)

    پاسخ
  • دیدگاه های شما پس از تایید مجموعه تحلیلی خبری تحــولات جهــان اســلام در سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی توهین، تهمت و افترا باشند منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشند منتشر نخواهد شد.

مطالب پیشنهادی