آخرین اخبار آذربایجان و ارمنستان، ۴ آذر ۱۴۰۰
به گزارش پایگاه تحلیلی خبری “تحولات جهان اسلام” گفتگوهای سه جانبه میان ولادمیر پوتین رییس جمهور روسیه، الهام علیف حیدر اوغلو، رییس جمهور آذربایجان و نیکول پاشینیان نخست وزیر جمهوری ارمنستان روز جمعه ۵ آذر در جنوب روسیه در شهر بندری سوچی برگزار میشود.
تبادل آتش میان نیروهای آذربایجان و ارمنستان:
بنابر خبر منتشر شده توسط وزارت دفاع ارمنستان، در ۲۲ نوامبر در نتیجه درگیری در مرز دو کشور در روستای نورابک شهرستان گغماسر استان گغارکونیک با جنگ افزارهای سبک که از ساعت ۱۸:۱۰ دقیقه به وقت محلی آغاز و در ساعت ۱۹ به پایان رسید؛ یک نظامی ارتش ارمنستان به شدت زخمی شد.
نظامی زخمی این درگیری، سرباز وظیفه سورن یوریکوویچ صفریان ۱۹ ساله با قومیت کرد ایزدی و از اهالی آلاگیاز منطقه آراگات سوتن ساعتی بعد بر اثر شدت مجروحیت جان سپرد.
ارمنستان مدعی است که ارتش آذربایجان قصد پیشروی در این منطقه را داشته است و پیش از این نیز درگیری و تلفات دو طرف گزارش شده بود.
نیروهای دو کشور از ۲۶ آبان با میانجیگری فدراسیون روسیه در آتش بس به سر میبرند. وزارت دفاع آذربایجان تاکنون هیچ اظهارنظری در خصوص این حادثه منتشر نکرده است.
جمهوری آذربایجان قسمتهای زیادی از استان شرقی ارمنستان را گویچه و متعلق به خود میداند. این محدوده تا پیش از اخراج آذری های ارمنستان (یرآذ) محل زندگی چند ده هزار نفر از آنها بوده است.
دیدارهای وزیر دفاع ارمنستان
نیکول پاشینیان پس از تایید کابینه این کشور سورن پاپیکیان را به عنوان وزارت دفاع ملی ارمنستان منصوب کرد.
بنابر گزارش وزارت دفاع ارمنستان وزیر دفاع جدید این کشور روز سه شنبه ۲ آذر برابر با ۲۳ نوامبر با مقامهای فدراسیون روسیه و جمهوری اسلامی ایران دیدار کرده است.
وی طی این دیدارهای جداگانه با امیر سرتیپ محمدرضا آشتیانی وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران، سرگئی کوپیرکین سفیر فوق العاده و تام الاختیار فدراسیون روسیه در جمهوری ارمنستان، و سرهنگ ایگور شچرباکوف وابسته دفاعی سفارت روسیه درباره مسائل مربوط به همکاری های همپیمانان ارمنستان و روسیه در حوزه دفاعی و همچنین امنیت منطقه رایزنی کردند.
درخواست میانجیگری ارمنستان از روسیه
سخنگوی وزارت خارجه ارمنستان در گفتگو با بخش ارمنی رادیو آزادی(رادیو اروپای آزاد) گفت: دولت کشورش از مقام های دولتی فدراسیون روسیه خواسته است تا میان جمهوری ارمنستان و جمهوری ترکیه میانجیگیری کنند.
واهان هونانیان در ادامه افزود: دولت ارمنستان بدون هیچ گونه پیش شرطی حاضر است در این مورد گفتگو کند و زمان و چگونگی این مذاکرات را اطلاع رسانی میکند.
ارمنستان پس از پایان جنگ اول قره باغ و اشغال قسمتهایی از خاک آذربایجان، با استقرار دولتهای ضد ارمنی در ترکیه نمیتواند از طریق خاک ترکیه به دریای سیاه و مدیترانه مرتبط شود.
سوچی میزبان گفتگوهای سه جانبه قفقاز
گفتگوهای سه جانبه میان ولادمیر پوتین رییس جمهور فدراسیون روسیه، الهام علیف حیدر اوغلو، رییس جمهور آذربایجان و نیکول ووای پاشینیان نخست وزیر جمهوری ارمنستان روز جمعه ۵ آذر برابر با ۲۶ نوامبر در جنوب فدراسیون روسیه و شهر بندری سوچی (ناحیه فدرال کراسنودار در قفقاز شمالی و ساحل شمالی دریای سیاه) برگزار میشود.
بنابر اخبار تایید نشده ولادمیر پوتین ابتدا با سران دو کشور قفقاز جنوبی به صورت جداگانه دیدار میکند. سپس گفتگوی سه جانبه برای حل مشکلات دو طرف از جمله موضوع پرتنش مرزها، سرنوشت قره باغ کوهستانی، کریدور لاچن (لاچین) و زنگه زور انجام میشود.
تشریح مواضع ارمنستان در مقابل آذربایجان
نخست وزیر ارمنستان میگوید: ایروان تصمیم میگیرد جاده ای که آذربایجان را به نخجوان متصل می کند از کجا می گذرد.
نیکول ووای پاشینیان ارمنستان با بیان علاقمندی به ارتباطات متقابل تصریح میکند: کشورش دهها سال در انزوا بوده و راه آهن اروپا، روسیه و ایران مزیت بزرگی برای ارمنستان دارد. ادعاهایی مبنی بر عدم سود این راه آهن برای ایروان پوچ است.
وی در پاسخ به پرسش درباره جنگ جدید تاکید میکند: رفتار تهاجمی که آذربایجان دارد باید از سوی جامعه جهانی مهار شود و در غیر این صورت خطر جنگ همچنان پابرجاست.
رییس دولت ارمنستان درباره تنشهای اخیر با آذربایجان چند پرسش را مطرح کرده است.
چنانچه رئیسجمهور آذربایجان اعلام کند که ما هر کجا که بخواهیم میایستیم، پس این از نظر حقوق جهانی چه معنایی دارد؟ آیا هر دولتی میتواند هرجا که بخواهد مرز بکشد؟ آیا این اتفاق اگر در خاک آذربایجان باشد دولت این کشور میپذیرد؟
آیا استفاده از مزدوران به یک اصل جدید حقوق بین الملل تبدیل شده است؟ همه اینها باید موضوعی برای بحث در جامعه بین المللی باشد.
دیدگاه