نخست وزیر ارمنستان در یازدهمین نشست کمیته اقتصادی ارمنستان و گرجستان در تفلیس اعلام کرده است که این کشور اتوبان ارمنستان به گرجستان را می ‌سازد و سواحل خلیج فارس را به دریای سیاه متصل می‌کند. این مسیر یکی از دو کریدور شمال به جنوب (نوستراک) در حوزه قفقاز است.

پاشینیان همچنین گفته است که ما در نشست سوچی و بروکسل با آذربایجان درباره ساخت راه آهن به توافق رسیده ایم. این خط ریلی این امکان را فراهم می ‌کند که ارمنستان از طریق اردوباد (نخجوان) به جلفا (راه آهن سراسری ایران) متصل شود.

وی با بیان اهمیت این مسیرهای ارتباطی برای ارمنستان تاکید کرده است: ارمنستان با راه آهن هورادیز_ مهری_ اردوباد_ جلفا و اتوبان (مرز نوروز) به گرجستان به چهار راه شمال به جنوب و شرق به غرب مبدل می‌ شود.

مهر گریگوریان معاون نخست وزیر ارمنستان پیش از این گفته بود: مسیر ۴۵ کیلومتری راه آهن در خاک ارمنستان ساخته می ‌شود.

ارمنستان پس از توافق ایران و آذربایجان برای ایجاد کریدور ایران_ آذربایجان_ گرجستان به تکاپو افتاده است. سید علی موسوی سفیر جمهوری اسلامی ایران در باکو از ایجاد این کریدور طی مدت زمانی کوتاه خبر داده است.

آذربایجان در همین زمینه برای ساخت پل خودرویی مرزی ایران و آذربایجان بر روی رودخانه آستاراچای پنج میلیون یورو سرمایه گذاری می‌کند و اعلام کرده است این پل را نهایتا طی ۴ ماه می‌سازد.

البته مهلت این قرارداد سرمایه گذاری ۱۵ ماهه است که نشان می‌ دهد دولت آذربایجان فرصت درآمدزایی از حق ترانزیت و خدمات جاده ای را مغتنم شمرده است.

 نیکول پاشینیان هم با توجه به این حقایق در مذاکرات تفلیس ساخت خط آهن در خاک کشورش را به ساخت اتوبان ارمنستان به گرجستان مشروط کرده است.

 پاشینیان با توجه به راوبط گرم میان باکو و تفلیس می خواهد گزینه چهار راه شمال به جنوب و شرق به غرب را به عنوان یک امتیاز در مقابل راه آهن نصیب دولت کشورش کند.

هم اکنون آذربایجان به دلیل عبور کریدور تجاری و ارتباطی شرق به غرب و شمال به جنوب از خاک کشورش توانسته سرمایه گذاران خارجی را جلب کند و در مناسبات سیاسی به یک وزنه تبدیل شود.

پاشینیان نیز با توجه به همین اصل می خواهد همین نقش را برای ارمنستان با سیاست موازنه مثبت و امتیاز دهی و امتیاز گیری به دست بیاورد.

این کشور به دلیل جنگ ۳۰ ساله با آذربایجان و تحریم از سوی گرجستان و ترکیه از نظر اقتصادی بسیار ضعیف شده و تلاش می کند ابتدا خود را از بن بست ارتباطی موجود خلاص کند.

چنانچه سیاست پاشینیان به همین منوال پیش برود همانند آذربایجان ساخت فرودگاه های بین المللی برای میزبانی و خدمات دهی به پروازهای مسافری و تجاری دور از انتظار نیست. چیزی که چندان خوشایند آذربایجان نیست و به موردی جدید برای اختلاف نیز ممکن است مبدل شود. ممکن است کشورهای کوچک قفقاز جنوبی که دیروز برای خاک می جنگیدند این بار صحنه نبرد را به صحنه اقتصاد بکشانند.

 طاها عبدالهی
طاها عبدالهی
کارشناس مسائل قفقاز
  • به اشتراک بگذارید:

دیدگاه

  1. کوروش یکشنبه, ۵ دی, ۱۴۰۰ - ۱۸:۲۸

    مسیر ایران به آذربایجان سالهاست در حال پیگیری هستش و مسایل اخیر دو کشور نیز با درایت دو کشور شیعه و هم فرهنگ حل شد آذربایجان برای این قابل اغماض نیست همانطور که قریب به اتفاق تجار ایرانی بدلیل قرابت زبانی در آسیای مرکزی قفقاز و روسیه و حتی اروپای شرقی در باکو دفتر دایر کرده اند
    جغرافیای ارمنستان متاسفانه برای جاده بسیار هزینه سنگین میطلبه و اقتصادش هم آنقدر بزرگ نیست ک سرمایه گذاری پیدا بشه اما آذربایجان تقریبا جاده هاش آماده است

    پاسخ
  2. .. دوشنبه, ۶ دی, ۱۴۰۰ - ۰۸:۰۲

    این کارشناس شما،انگار همیشه باید رگ های از حمایت از رژیم حال حاضر باکو رو داشته باشد! قضیه رو هم وارنه بیان میکند،اول قرار بود محل ترانزیت از ارمنستان باشد(بعد از نمایش شخصیت واقعی باکو و گرفتن پول زور از رانندگان ما) و
    بعدا گروه مافیایی در ایران(که احتمالا باید مخلوط از نژادپرست ها،سرمایه دارها،تجزیه طلب و اسلام رحمانی ها! و… ) باشند،وزیر رو جلو انداختن بره باکو! و اونطور در فرودگاه سنگ روی یخ شد!
    در هر صورت ۱۰۰ درصد زدن ترانزیت از منطقه باکو بگذرد به ضرر ما خواهد بود! و قطعا منافق و کفار سیاه قلب! به وقتش نشان خواهند داد! که چه در سینه ها خود دارن!
    بهتره بود،بجایی این کار،روی بندرها شمال خود و ارمنستان سرمایه گذاری کنیم. که دیگر با مشکلات چون پول زور دادن! و تایین تکلیف کردن،یک کشور ملحد و بی شرم، روبرور نخوایم بود.
    لازم به ذکر است،در قران قید شد،نزدیک ترین گروها برای دوست و ارتباط ،از اهل کتاب، مسیحی ها هستن! با توجه به اینکه باکو به ملحدین و یهودیی (صهیونیصت ) نزدیک شدن،به هیچ وج به گروه اوباش نزدیک نشویم.چون همه زندگیشون و اساس و بنیادشون ضدیت با دین و احکام خدا و مبارزه با دین است!

    پاسخ
  3. ناشناس پنجشنبه, ۹ دی, ۱۴۰۰ - ۲۰:۰۲

    مسیر اصلی ترانزیت ایران به اورسیا از دریای خزر می گذرد !!! آذربایجان شریک تجاری و تسلیحاتی اسرائیل است !!!! از کشوری که با صهیونیسم هم نشین است !!! انتظار همکاری داشتن اشتباه است !!!!

    پاسخ
  • دیدگاه های شما پس از تایید مجموعه تحلیلی خبری تحــولات جهــان اســلام در سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی توهین، تهمت و افترا باشند منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشند منتشر نخواهد شد.