آغازی دوباره بر پروژه قتل عام خوجالی!
عکاس خبرنگار دوتابعیتی ایرانی-فرانسوی در سالروز قتل عام خوجالی، جمهوری اسلامی ایران را متهم به حمایت از ارامنه در جنگ اول قره باغ و پنهان کاری قتل عام آذریهای ایران به دست ارامنه کرده است.
رضا دقتی، ساعت ۱۹ و ۴۵ دقیقه به وقت باکو و ۲۰ و ۱۵ دقیقه به وقت تهران در شامگاه روز ۲۶ فوریه برابر با ۷ اسفند، میهمان ویژه برنامه “تاثیر دایره سی” شبکه تلویزیونی خزر به مناسبت قتل عام خوجالی بوده است.
وی با مقایسه تنشهای قومی میان ارامنه و آذری ها مدعی شده است: “من چهل سال پیش از ایران مهاجرت کردم. تا ۳۰ سال پیش نمیدانستم که فاجعه مشابه خوجالی توسط ارامنه در ایران نیز انجام شده است. ولی حکومت ایران تا امروز اجازه نداده است تا در این باره چیزی منتشر شود و کسی سخن بگوید.”
دقتی در ادامه سخنان خود با بیان تلاش برای رسمیت یافتنِ شناسایی قتل عام خوجالی در کشورهای اروپایی مدعی کمک جمهوری اسلامی ایران به ارمنستان در طول جنگ اول قره باغ شده و میگوید: “من یک روزنامه نگار هستم. سفیر ارمنستان به نام ویگن با مشاهده اقدامات من در فرانسه به من معترض شده بود. وی نمیدانست که آذری هستم. وی به من گفت که اگر کمک ایران در زمینه فروش گاز، مواد غذایی، بنزین و گازوئیل نبود ما نمیتوانستیم قره باغ را بگیریم. چرا امروز ایران تلاش میکند که فاجعه خوجالی آذربایجان را به رسمیت بشناسد؟
من به آنها گفتم من برای شناسایی فاجعه خوجالی تلاش میکنم تا شناسایی شود. آنها در فرانسه از من شکایت کردند و به من گفتند که تو حق تبلیغ علیه ما را نداری. من به آنها گفتم که نشان شوالیه فرانسه را دارم و شما نمیتوانید با من اینگونه سخن بگویید.”
وی در ادامه سخنان خود با انتقاد از کشورهای جهان میافزاید: “باید فاجعه خوجالی در تمام دنیا شناسایی شود اما فقط نه کشور آن را پذیرفته اند و باید بیشتر تلاش کنیم.”
رضا دقتی ۶۹ ساله به عنوان عکاس خبرنگار جنگ به صد کشور جهان سفر کرده و درباره جنگ، مصائب و بحرانها عکس خبری تهیه میکند.
وی در سال ۱۳۳۳ از خانواده اردبیلی در تبریز متولد شده و در سالهای ابتدای جنگ عراق علیه ایران به اروپا مهاجرت کرده و در مجله های نیوزویک، نشنال جئوگرافی، تایم، ال پاریس، پاریس ماچ مشغول بکار بوده است. وی در دنیای کاری با نام رضا شناخته میشود.
دقتی در جنگهای قره باغ
رضا دقتی در جنگ قره باغ از فاجعه خوجالی عکاسی کرده اما عکسهای دو روز نخستین را ندارد. وی عکسهایی را ثبت کرده که شبه نظامیان هوادار جبهه خلق در آن نقاط مستقر بوده و محل اجساد کشته شدگان را تغییر میدادند و از یک نقطه به نقطه دیگر منتقل میکردند. موضوعی که در فیلمهای چنگیز مصطفی اف خبرنگار شهید آذربایجانی به آن پرداخته شده است و چنگیز به این اعمال اعتراض کرده است.
بیشتر بخوانید: بازخوانی ماجرای خوجالی به مناسبت جنجال های اخیر در مورد قره باغ
رضا دقتی در نبرد ۴۴ روزه نیز جنگ قره باغ را روایت کرده و نخستین عکس را از آزادسازی پل خداآفرین و سد بالادست رود ارس منتشر کرده است. تاکید وی روی این پل تاریخی و رود ارس، اشاراتی به ادعاهای دولت آذربایجان درباره پیوستگی استانهای آذربایجان ایران و جمهوری آذربایجان میتواند تلقی شود.
تناقضات گفتار دقتی
جزئیات اظهارات رضا دقتی درباره گفته های منتسب به سفیر ارمنستان و کمکهای اقتصادی ایران به ارمنستان برخلاف مصاحبه با آذرتاج است.
وی در مصاحبه با آذرتاج گفته بود که سفیر ارمنستان میدانست من اهل تبریز هستم و پیشنهاد کمک مالی داد. اما در گفتگوی شنبه شب برخلاف آن اعلام کرد که مقام ارمنی نمیدانسته که من آذری هستم. همین موضوع روایت او را کمی مخدوش میکند.
تحریک احساسات
همچنین اشاره او به پنهان کاری جنایت ارامنه در ایران به درگیری میان آشوریان و ارامنه با مسلمانان ایران به سالهای پایانی حکومتهای روسیه تزاری و عثمانی بازمیگردد. روندی که در آن هر دو دولت تلاش میکردند جنگ خود را به داخل خاک ایران بکشانند و اقوام و پیروان ادیان را به جان هم بیندازند. درگیری که در تبریز با واسطه گری خلیفه گری ارامنه و ثقه الاسلام تبریزی فروکش کرده و پایان یافته بود.
چیزی که رضا دقتی دست روی آن گذشته خوشایند دولت جمهوری آذربایجان، آتش افروزی روابط میان اقوام و افزایش نفرت قومی درباره ماجرایی است که حدود ۱۰۰ سال از آن میگذرد.
علت دعوت از رضا چیست؟
دعوت تلویزیون دولتی آذربایجان از شهروند آذری ایرانی نشان میدهد که دولت این کشور برای شناسایی فاجعه خوجالی به عنوان یک رویداد بین المللی تلاش میکند. همچنین ممکن است که این دولت ایران را تحت فشار افکار عمومی و رسانه ای بخشی از جمعیت استانهای شمال غربی قرار بدهد تا فاجعه خوجالی را به نام قتل عام آذری ها به وسیله ارامنه به رسمیت بشناسد.
دیدگاه
نمیدونم چرا ایران هنو به اینجور رفتارا واکنش نمیده
عجیب اینه که به این تجزیه طلب پانترک مسئولیت هم دادن?