تهاجم روسیه به اوکراین علاوه بر یک درگیری نظامی در شرق اروپا، منجر به وقوع یک جنگ سیاسی-اقتصادی بزرگ بین روسیه و اروپا شده است.

تهاجم روسیه به اوکراین علاوه بر یک درگیری نظامی در شرق اروپا، منجر به وقوع یک جنگ سیاسی-اقتصادی بزرگ بین روسیه و اروپا شده است. یکی از ابعاد این جنگ تحریم انرژی کشورهای اروپایی توسط روسیه است. روسیه برای نجات اقتصاد خود خواهان پرداخت پول گاز صادراتی با ارز روبل شده است.
اروپایی ها برای مقابله با این تحریم، مجموعه اقداماتی را طرح ریزی کرده‌اند که این موارد به شرح زیر است:

۱- تسریع روند اجرای پروژه هایی که منجر به استفاده از انرژی بادی و خورشیدی می‌شود.
۲- واردات بیشتر گاز مایع از کشورهای آمریکا و قطر، و همچنین توسعه خط لوله گاز از نروژ و الجزایر.
۳- تشویق مردم و کارخانجات به صرفه جویی در مصرف انرژی گاز. این مورد ممکن است به سهمیه‌‌‌‌‌‌‌‌بندی گاز برای کارخانجات منجر شوند تا انرژی کافی به منازل و بیمارستان‌‌‌‌‌‌‌‌ها برسد. تولیدکنندگان محصولات صنعتی، مواد شیمیایی و… نیز به سختی آسیب خواهند دید.
۴- جمعی از اقتصاددانان اروپایی به اتحادیه اروپا پیشنهاد اعمال تعرفه بر قیمت نفت و گاز روسیه را کرده‌اند. اعمال تعرفه بر نفت و گاز درآمد روسیه را از قراردادهای انرژی با اروپایی‌ها را کاهش خواهد داد و به نوعی فشار کمبود انرژی برای کشورهای اروپایی را کاهش می‌دهد.

به طور کلی اتحادیه اروپا قصد دارد استفاده از گاز روسیه را تا پایان سال ۲۰۲۲ میلادی، ‌دو سوم کاهش دهد و پیش از سال ‌۲۰۳۰ میلادی آن را کاملا متوقف کند. اما وابستگی اروپا به نفت و گاز روسیه این تصمیم را تحت شعاع قرار داده است. اروپا پیش از منازعه اوکراین، بیش از دو میلیون بشکه نفت در روز از روسیه خریداری می‌کرد و برخی کشورها نظیر آلمان با بستن این قراردادها، از سال ۲۰۱۱ میلادی استفاده از نیروگاه‌های هسته‌ای و سوخت زغال سنگ را تعلیق کردند.
به هر حال قطع شدن واردات گاز از روسیه، ضربات سنگینی را به اقتصاد کشورهای اروپایی از جمله آلمان و ایتالیا خواهد کرد که یکی از نتایج آن بیکاری صدها هزار نفر خواهد بود. البته این ضربه برای روسیه نیز عواقب سنگینی به دنبال دارد. آنها پیش از این، برای جبران کمبود فروش نفت به چین و هند متوسل شده‌اند که این راهکار تاکنون چندان موثر واقع نشده است.

در مجموع طرح ها و اقدامات اتحادیه اروپا برای رفع وابستگی به انرژی روسیه، در مقابله با فشارهای پوتین موثر خواهد بود، اما در درازمدت مشکلات اقتصادی متعددی را برای آنها به دنبال خواهد داشت.

بیشتر بخوانید: فروش گاز روسیه به اروپا فقط با روبل ممکن خواهد بود!

میزان سهم واردات نفت کشورهای اروپایی از روسیه.
کشورهای چین با ۳۲.۸ درصد، هلند ۱۳ درصد، آلمان ۸.۷ درصد، کره جنوبی ۶.۹ درصد، لهستان ۵.۸ درصد، ایتالیا ۵.۲ در صدر مشتریان نفتی روسیه هستند. سهم واردات آمریکا نیز ۱.۳ درصد است.
تحریم آمریکا ممنوعیت واردات نفت و گاز از روسیه، بیشترین ضربه را به متحدان اروپایی و آسیایی آمریکا وارد می‌کند!
میزان وابستگی کشورهای اروپایی به گاز روسیه
  • به اشتراک بگذارید:

دیدگاه

  • دیدگاه های شما پس از تایید مجموعه تحلیلی خبری تحــولات جهــان اســلام در سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی توهین، تهمت و افترا باشند منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشند منتشر نخواهد شد.