پنجمین کنگره آذربایجانی‌های جهان زیر سایه حاشیه‌ها

پنجشنبه 1 اردیبهشت 1401 - 18:28
https://iswnews.com/?p=68820

تورگوت الله وردی لی رئیس کمیته دولتی اطلاع رسانی پنجمین کنگره آذربایجانی در گفتگو با خبرگزاری آذرتاج جمهوری آذربایجان گفته است: “مقدمات برگزاری این رویداد فراهم می‌شود و ۴۰۰ نفر از ۶۵ کشور به عنوان نمایندگان جوامع آذری خارج از کشور به آن دعوت شده اند.”

وی درباره این رویداد افزوده است: این همایش بزرگترین رویداد پس از آزادی قره باغ، نمایش اتحاد و آگاه سازی بین المللی درباره واقعیت های آذربایجان به شمار می‌رود.

رئیس کمیته اطلاع رسانی همایش درباره مکان برگزاری این همایش افزوده است: “شرکت کنندگان نخست در باکو به خیابان فخری و شهیدلر می‌روند و سپس عازم شوشا پایتخت فرهنگی آذربایجان می‌شوند.”

الله وردی لی با اشاره به موضوعات مطرح در این رویداد بیان کرده است: “چگونگی همکاری کمیته دولتی جوامع خارج از آذربایجان، وظایف پیش روی جوامع آذربایجانی پس از جنگ قره باغ، بازسازی قره باغ و کمک مالی جوامع خارج از آذربایجان برای بازسازی قره باغ از جمله مباحث این رویداد است”.

تورگوت الله وردی لی همچنین در حساب شخصی توئیترش نوشته است: “ایران و ارمنستان بخشی از قلمرو سرزمینی آذربایجان هستند. ششمین کنگره را در تبریز یا ایروان برگزار می‌کنیم”.

همین اظهار نظر غیر رسمی وی موجب شده تا این همایش پیش از برگزاری به حاشیه کشیده شود. چنانکه به نظر می‌رسد ملت سازی و تاریخ سازی از اهداف این رویداد است و برگزار کنندگان می‌خواهند موضوع زندگی آذری‌های ساکن ایران را در این رویداد مطرح کنند.

جمهوری آذربایجان در حالی خود را پرچمدار قوم آذری می‌داند که مجموع تمام اقوام با تابعیت جمهوری آذربایجان حدود ۱۰ میلیون نفر است که چهار میلیون نفرشان از این کشور مهاجرت کرده اند.

همچنین جمهوری آذربایجان جمعیت قومی غالبی ندارد که دولت این کشور بتواند روی آن حساب باز کند و تنها گزینه مشترک زبان رسمی آذربایجانی است.

این کنگره در حالی برگزار می‌شود که بیشترین تعداد قوم آذری در ایران زندگی می‌کنند و جمعیت شان حدود ۲۰ میلیون نفر است. این تعداد دو برابر همه جمعیت این کشور برآورد می‌شود.

بیشتر قوم آذری به لحاظ پراکندگی جمعیتی در شمال غربی ایران، شمال شرقی ترکیه، بخش‌های جنوبی و مرکزی آذربایجان، مرکز و شرق گرجستان، جمهوری داغستان فدراسیون روسیه و شمال عراق زندگی می‌کنند. این محدوده به لحاظ تمدنی و تاریخی در قلمرو فلات ایران قرار می‌گیرد که پس از تحولات سیاسی ابتدای دوره قاجاریه نیمی از آنها در محدوده کشورهای همسایه ایران قرار گرفته اند.

البته برخلاف ادعاهای موجود درباره ترک تبار بودن آذربایجانی ها این موضوع از نظر ژنتیکی هم اثبات نمی‌شود. کسانی که تست ژنتیکی خود را دریافت کرده اند متوجه تبار غالب ایرانی خود شده اند.

  • به اشتراک بگذارید:

دیدگاه

  • دیدگاه های شما پس از تایید مجموعه تحلیلی خبری تحــولات جهــان اســلام در سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی توهین، تهمت و افترا باشند منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشند منتشر نخواهد شد.