بحران در کشورهای قفقاز جنوبی

دوشنبه 26 اردیبهشت 1401 - 00:35
https://iswnews.com/?p=70364

کشورهای قفقاز جنوبی روزهای ناآرامی را پشت سر می‌گذارند و هر سه کشور آذربایجان، ارمنستان و گرجستان به سمت بحران پیش می‌روند.

اوستی (اوستیا) جنوبی تاریخ برگزاری رفراندوم جدایی از گرجستان و الحاق به فدراسیون روسیه را اعلام کرده است. بنابر گفته آناتولی بیبیلوف رئیس جمهور دولت (دفاکتو) این رفراندوم دوشنبه ۲۶ تیر (۱۷ جولای) برگزار می‌شود. دادگاه عالی اوستی هم برگزاری این رفراندوم را تایید کرده است.

این منطقه پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی حاکمیت جمهوری گرجستان را نپذیرفته و با ارتش گرجستان دو بار وارد جنگ شده است. اعلام تاریخ این رفراندوم می‌تواند به تنش دیگری در قفقاز منجر شود.

پایانی بر توافقنامه معافیت گمرکی ایران و ارمنستان

سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای وزارت راه و شهرسازی جمهوری اسلامی ایران طی نامه ای اعلام کرده است: ارمنستان از سال ۲۰۱۸ میلادی به صورت یک جانبه توافقنامه تجاری سال ۱۳۸۳ (۲۰۰۴) را زیر پا گذاشته است. طبق همین نامه امکان تخلیه و بارگیری در پایانه مرزی مغری ارمنستان نیز از ابتدای سال ۲۰۲۱ میلادی بدون پرداخت عوارض گمرکی ممکن نیست.

سازمان حمل و نقل جاده ای از مسوولان گمرک نوردوز خواسته است تا از یکم خرداد عوارض گمرکی ۱۲۰ دلاری را از ناوگان با پلاک ارمنستان دریافت کنند.

طبق توافقنامه ماه می ۲۰۰۴ خودروهای باری با پلاک های ایران و ارمنستان از معافیت گمرکی برخوردار بودند که پس از انقلاب مخملین در ایروان و انتخاب نیکول پاشینیان به صورت یک جانبه لغو شده است.

اعلام این خبر هزینه انتقال بار از خاک ایران را برای رانندگان و شرکت‌های تجاری ارمنستان افزایش می‌دهد.

ادامه اعتراضات در ایروان پایتخت ارمنستان

فراکسیون های اقلیت مجلس ارمنستان همچنان هوادارن خود را به برپایی تحصن و راهپیمایی در ایروان پایتخت این کشور فرا می‌خوانند. طی ۱۰ روزه گذشته معترضان به سیاست‌های نخست وزیر برخی خیابان های پایتخت را بسته اند و یا در مقابل وزارت خارجه، مجلس و در میدان جمهوری تجمع کرده اند. خواسته معترضان عدم معامله دولت درباره واگذاری سرنوشت ارامنه قره باغ کوهستانی و دولت (دفاکتو) آرتساخ، ممانعت از واگذاری مناطق مرزی به آذربایجان و استعفای نخست وزیر است.

پلیس نیز با حمله به صفوف معترضان صدها تن را بازداشت کرده اند.

تلاش برای تعطیلی بنیاد سوروس در ارمنستان

تیگران آتانسیان وکیل دادگستری ارمنستان در صفحه فیس بوک از تلاش گروهی از وکلای دادگستری برای تعطیل بنیاد جورج سوروس در ایروان خبر داد.

وی گفته براساس ماده ۳۴ قانون اساسی جمهوری ارمنستان تقاضای انحلال را به دادگاه ارائه می‌کنیم. طبق این بند از قانون اساسی ارمنستان چنانچه سازمان و یا بنیادی نظم، امنیت، سلامت و اخلاق عمومی را به خطر بیندازد با حکم دادگاه از فعالیت منع می‌شود.

مخالفان دولت ارمنستان مدعی هستند که بنیاد آمریکایی جورج سوروس برخلاف اهداف اعلام شده اجتماعی خود درباره دموکراسی و جامعه باز، با پرداخت پول و مدیریت اعتراضات به نابسامانی های این کشور، نیکول پاشینیان را بر سر کار آورده است.

تجمع مخالفان دولت آذربایجان در باکو

دهها شهروند جمهوری آذربایجان ساعت ۱۵ روز شنبه ۲۴ اردیبهشت (۱۴ می) در میدان فواره های باکو راهپیمایی بر علیه دولت و خانواده رئیس جمهور برگزار کردند.

شرکت کنندگان شعارهایی بر علیه فساد حاکمیت و دولت سر دادند. یکی از حاضران گفته است: ما دولت مجرم و مافیایی نمی‌خواهیم. ما در کلمبیا زندگی نمی‎کنیم و به عنوان یک جوان خواهان یک دولت و جامعه دموکراتیک هستیم تا در کشور خود بمانیم. شرکت کنندگان همچنین خواستار اجرای عدالت و اجرای قانون نیز شدند و شعارهایی بر علیه قانون محدودیت رسانه ها سر دادند و از دولت خواستند تا از قتل و آزار خبرنگاران خودداری کند.

یکی دیگر از شرکت کنندگان نیز گفته است آذربایجان وطن ماست و ما در اینجا باید زندگی کنیم. ما از قل چماق های پلیس نمی‌ترسیم. الهام علیف میلیون ها مانات را دزدیده است و فکر نکند که می‌تواند با این پول ها زندگی کند. پایان حکومت الهام علیف فرا می‌رسد و مردم به حکومت علیف پایان می‌دهند. ما ساکت نمی‌شویم و تا پایان راه از خواسته خود دست برنمی‌داریم.

 تعدادی از فعالان رسانه های مستقل و خانواده زندانیان سیاسی و فعالان مدنی و کشته شدگان جنگ با ارمنستان در این تجمع حاضر بودند. پلیس مانع ادامه اعتراض و حرکت آنها به سوی ساختمان وزارت کشور شده و تعدادی نیز بازداشت شدند.

اتهام زنی تازه رسانه های دولتی آذربایجان به ایران

سبحان مستعلی اف معروف به سبحان حسینیه، کارمند محلی مرکز فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در باکو، صبح پنجشنبه ۲۲ اردیبهشت هنگام بازگشت به آذربایجان بازداشت شده است.

رسانه های وابسته به دولت آذربایجان می‌گویند که وی کارمند محلی مرکز فرهنگی نبوده بلکه محافظ شخصی سید علی اکبر اجاق نژاد نماینده رهبری در باکو است که هنگام بازداشت در چمدان شخصی خود ۱۴۸ هزار دلار پول نقد داشت.

البته طبق قانون جمهوری آذربایجان ورود بیش از ۱۰ هزار دلار همراه مسافران داخلی و خارجی باید به گمرک گزارش شود ولی به نظر می‌رسد که این خبر بیشتر جنبه اتهام زنی به وی و جمهوری اسلامی ایران دارد.

رسانه های آذربایجان مدعی هستند که سبحان مستعلی اف این دلارها را با سفر به اردبیل و دیدار با اجاق نژاد و نظامیان ایرانی از جمله چند سردار سپاه پاسداران دریافت کرده است تا پس از بازگشت به آذربایجان خرابکاری و جاسوسی کند.

  • به اشتراک بگذارید:

دیدگاه

  • دیدگاه های شما پس از تایید مجموعه تحلیلی خبری تحــولات جهــان اســلام در سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی توهین، تهمت و افترا باشند منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشند منتشر نخواهد شد.