دیدار الاغ آبی پوش با گاو شیرده و کپه پوش حیفا!
بررسی ابعاد و اهداف سفر “جوزف بایدن” رئیس جمهور آمریکا به غرب آسیا و دیدار با سران عربستان سعودی و اسرائیل
طبق اعلام دفتر ریاست جمهوری آمریکا، “جوزف بایدن” رئیس جمهور این کشور از ۱۳ تا ۱۶ جولای (۲۲ تا ۲۵ تیرماه) راهی سفری مهم به کرانه باختری، فلسطین اشغالی و سپس عربستان سعودی میشود. این سفر اولین سفر بایدن به عربستان و فلسطین اشغالی پس از ریاست جمهوری است و مقامات و رسانههای صهیونیستی از آن به عنوان “کمک به روند تعمیق روابط اسرائیل با کشورهای عربی” یاد کردهاند.
مقامات اسرائیل در دیدارهای گذشته با سران دولت آمریکا تاکید کرده بودند که روابط آمریکا با کشورهای عربی از اهمیت زیادی برای اسرائیل برخوردار است و از این رو آمریکاییها میتوانند زمینهی برپایی عادی سازی روابط اسرائیل و عربستان را مهیا کند.
با توجه به این اطلاعات و گمانهزنیهای دیگر ابعاد و اهداف سفر بایدن به فلسطین اشغالی و عربستان به شرح موارد زیر است:
۱- تقویت مواضع دولت نفتالی بنت:
سفر بایدن به اسرائیل در حالی انجام میشود که حزب یامینا حامی اصلی دولت نفتالی بنت در کنست مورد هجمه و انتقادات جدی مخالفین قرار گرفته و با کشاندن بحث بر سر نحوه حل مسائل امنیتی، ائتلاف آنها در پارلمان را شکننده کرده است. از سویی دیگر تهدیدات حملات مقاومت فلسطین و متحدین، اسرائیل را مشکلات متعدد امنیتی-نظامی مواجه کرده است. بنابراین بنت در تلاش است تا با حمایت بایدن از سیاستهای خود، از وقوع یک انتخابات داخلی جلوگیری کند و دولت خود را حفظ کند.
۲- نیاز آمریکا به سوخت عربستان:
افزایش قیمت بنزین، مذاکرات هستهای ایران، افزایش نفوذ چین در عربستان و تاثیرات ناشی از جنگ اوکراین، بایدن و دموکراتهای آمریکا را به این نتیجه رسانده که بیاعتنایی به سعودیها، به ویژه نسبت به محمد بن سلمان به سود منافع آمریکا نیست و آنها باید از سیاستهای گذشته خود در تنبیه ولیعهد عربستان به خاطر قتل خاشقچی و نقض گسترده حقوق بشر چشم پوشی کرده و به آغوش ولیعهد بروند. البته عربستان پیش از این برای اثبات حسن نیت در همسویی با سیاستهای اخیر آمریکا، سطح تولید نفت خود در اوپک پلاس را افزایش داده و با آتش بس در یمن موافقت کرده است. آنها همواره از مواضع آمریکا علیه ایران حمایت کرده و برای پیشبرد اهداف آمریکاییها در غرب آسیا هزینه کردهاند.
از سویی دیگر ملک سلمان در وضعیت جسمانی خوبی بسر نمیبرد و مرگ او در این شرایط سلطنت محمد بن سلمان را تحت شعاع رقابت با دیگر شاهزادگان سعودی قرار میدهد که خوشایند ولیعهد نیست. از این رو سفر بایدن به عربستان نیز ضروری است و میتواند نیازهای دو طرف است .
۳- ایجاد ائتلاف علیه ایران:
طبق نظر برخی تحلیلگران غربی ممکن است بایدن در نشست آتی شورای همکاری خلیج فارس در شهر جده شرکت کند. آنها معتقدند این نشست در راستای تشکیل ائتلاف کشورهای عربی-اسرائیل علیه ایران موثر است و آمریکا باید در این موضوع نقش محوری ایفا کند؛ چرا که راهبرد مذاکرات منجر به مهار قدرت هستهای ایران نخواهد شد و تنها راه مقابله با تهدیدات ایران، ایجاد ائتلاف منطقهای بین اسرائیل و کشورهای عربی است. در این راستا برخی رسانههای صهیونیستی و خارجی اعلام کردهاند که در جریان سفر بایدن، نشستی با حضور مقامات عربستان، اسرائیل و چند کشور عربی دیگر برگزار خواهد شد و طی آن موضوع مقابله با تهدیدات ایران در منطقه را بررسی خواهند کرد. آنها همچنین تاکید کردند که در سفر ماه گذشته “بنی گانتز” وزیر جنگ رژیم صهیونیستی به آمریکا نیز این موضوع مورد بررسی قرار گرفته و “همکاری امنیتی متحدین آمریکا در منطقه علیه ایران” در صدر برنامههای مشترک قرار دارد.
۴- جنگ یمن:
یکی دیگر از اقدامات احتمالی بایدن در عربستان، اعلام پایان جنگ یمن و در واقع نجات ائتلاف عربستان از باتلاق یمن است. آنها با اعلام آتش بس و ایجاد شورای ریاست جمهوری دولت مستعفی یمن به ریاست رشاد العلیمی، زمینه اتمام درگیری نظامی و آغاز طرح سیاسی خود را به زعم خود به وجود آوردهاند. همچنین خبرگزاری رویترز مدعی گفتگوی سعودیها و انصارالله برای توافق بلندمدت حملات هوایی و امنیت مرزها شدهاند که هنوز به تایید رسمی مقامات دو طرف نرسیده است. اما در صورت صحت، نشانگر تمایل عربستان برای پایان درگیری نظامی با انصارالله است.
فارغ از مباحث یادشده، سفر بایدن دو وجه اصلی دارد: افزایش تولید نفت عربستان و عادی سازی روابط آنها با اسرائیل. اما اینکه محمد بن سلمان تحت چه شرایطی و در ازای چه امتیازی با خواسته های آمریکا موافقت میکند، مسئله اصلیتر است.
بیشتر بخوانید:
بایدن طی ماههای آتی به اسرائیل سفر میکند
یادداشت: جنگ یمن به کدام سو میرود؟ شماره چهارم
دیدگاه
انشالله سفر آخر بریدن به کشوری به نام اسرائیل باش