دانش نظامی: ناودسته پهپادبر نیروی دریایی ایران
نخستین ناودسته پهپادبر نیروی دریایی ایران طی مراسمی با حضور امیر موسوی فرمانده کل ارتش جمهوری اسلامی و امیر دریادار ایرانی فرمانده نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران رونمایی شد.
در اینمراسم ناوهای لاوان و دلاور به ناو پهپادبر تبدیل شدند و همچنین برای اولین بار از زیردریاییهای فاتح و طارق پهپاد پرتاب شد.
پهپادهایی همچون پهپاد انتحاری آرش و ابابیل ۲، پهپاد عمودپرواز پلیکان و هما، پهپاد شناسایی رزمی و انتحاری کرار و پهپاد شناسایی و رزمی ابابیل ۴ در این مراسم به نمایش درآمده و پرواز کردند.
مهمترین چالش برای این ناو پهپادبر، بازیابی پهپادهای شناسایی است. با توجه به استفاده از پهپادهای شناسایی از گذشته در نیروی دریایی، شیوه مرسوم استفاده از تور است. به اینصورت که پهپاد با کمترین سرعت ممکن خود را به یک تور نصب شده بر روی ناو میکوبد. این شیوه برای پهپادهای کوچک که برد کمی دارند مؤثر بوده اما برای پهپادهای بزرگتر آنچنان مطلوب نیست. پهپادهای بزرگتر مانند پهپاد ابابیل ۴ بعد از برخواستن و انجام مأموریت در یک باند در ساحل مینشینند. در مراسم رونمایی نیز این پهپاد پس از برخواست از ناو پهپادبر در باند فرود جاسک نشست.
در مصاحبه دریادار شهرام ایرانی نکات مهمی درباره ناودسته پهپادبر ذکر شد. از جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- امکان تعمیر و تولید پهپاد داخل ناو دسته
- امکان عملیات ترکیبی بصورت دسته های پروازی پهپادها و انجام عملیات شبکه محور
- امکان جابجایی مرکز کنترل فرماندهی از ناوی به ناو دیگر یا هدایت بصورت زیر سطحی و یا استفاده از یگان پروازی جهت فرماندهی
- امکان تعیین اهداف مختلف برای چند دسته پهپاد متفاوت
- ایجاد اختلال توسط پهپادها
- امکان به پرواز درآوردن ۴۰ تا ۵۰ پهپاد بصورت همزمان از هر ناورزمی پشتیبانی و امکان جایگزینی سریع آنها
- افزوده شدن امکان پرتاب پهپاد از زیر دریا و کشف اهداف زیر سطحی توسط پهپادها در آینده
پهپادهایی پرتاب شده از زیردریایی امکان کشف اهداف در دوردست را میدهند. به همیندلیل برد تسلیحات زیردریاییها به خصوص موشکهای کروز مانند موشک جاسک ۲ افزایش پیدا میکند. اما چالش اصلی برای استفاده ناوگان زیر سطحی از پهپادها پرتاب و بازیابی پهپاد است. در صورتی که برای هر پرتاب زیردریایی روی آب بیاید خطر انهدام و شناسایی زیردریایی در موقع جنگ بسیار افزایش میدهد. این موضوع در زمان بازیابی پهپاد شناسایی نیز صدق میکند. با توجه به سخنان امیر دریادار شهرام ایرانی امکان پرتاب پهپادها بصورت زیر سطحی در آینده محیا خواهد شد. همچنین امکان کشف اهداف زیر دریایی نیز به پهپادها اضافه خواهد شد.
دیدگاه