میدانداری غرب در مذاکرات آذربایجان و ارمنستان
به گزارش پایگاه تحلیلی خبری “تحولات جهان اسلام” سران جمهوریهای آذربایجان و ارمنستان صبح روز پنجشنبه ۱۴ مهر (۶ اکتبر) با میانجیگری شارل میشل رئیس شورای اروپا و امانوئل ماکرون در پراگ پایتخت چک با یکدیگر دیدار کردند.
الهام علیف رئیس جمهور آذربایجان و نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان طی بیانیه مشترک با طرفهای اروپایی اعلام کردند “آذربایجان و ارمنستان برای تعیین خطوط مرزی مشترک در یک برنامه دو ماهه با ماموران غیرنظامی اتحادیه اروپا همکاری و ماموریت آنها را تسهیل می کنند.”
طی این ماموریت، دو کشور، منشور سازمان ملل متحد و بیانیه سال ۱۹۹۱ آلماتی را مبنای کار قرار میدهند. این بیانیه در حالی صادر شده است که الهام علیف در توئیتی ادعاهای خود درباره زنگزور را دوباره تکرار کرده است! وی در این توئیت نوشته است: “ما قره باغ و زنگزور را بازیابی خواهیم کرد. این دیدگاه ملی ما است.”
همچنین پیش از این، سران ترکیه، آذربایجان و ارمنستان طی نشست سه جانبه با میانجیگری ویکتور اوربان نخست وزیر مجارستان و امانوئل ماکرون با یکدیگر دیدار کرده بودند که هنوز نتایج آن مشخص نشده است.
ماکرون درباره این دیدار با انتشار توئیتی نوشته بود: “برای صلح پایدار در قفقاز.”
پیش از دیدارها آذربایجان در ۱۱ مهر (۴ اکتبر) ۱۷ نظامی ارمنستان را که ماه سپتامبر (شهریور) طی درگیری مرزی اسیر شده بودند را با میانجیگری آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا آزاد کرده بود.
بنابر تحلیل تحولات جهان اسلام، به نظر می رسد اتحادیه اروپا و آمریکا به عنوان میانجی، مدار مذاکرات را به دست گرفته اند و به آرامی جایگاه فدراسیون روسیه را در مناسبات دو کشور به دست می آورند. این توافقات در کنار موضع گیری سخت برای مقابله با روسیه در نشست پراگ یک پیام مشخص برای ولادیمیر پوتین و متحدان و دوستانش دارد.
جمهوری اسلامی ایران هم بر خلاف بسیاری از کشورهای دیگر در نشست پراگ نماینده ای ندارد تا بتواند از ظرفیت صدها کیلومتر مرز مشترک با هر دو کشور قفقاز سودی ببرد و تا اینجای کار به دریافت امتیاز یک سرکنسولگری در جنوب ارمنستان دست یافته است. پاشینیان پیشنهاد طرف ایرانی برای تاسیس پایگاه نظامی در استان سیونیک ارمنستان را همچنان بدون جواب گذاشته و همچنان زمان می خرد. بسیار بعید به نظر می رسد که پس از این توافق در پراگ و ورود ناظران اتحادیه اروپا، هیچ دولت خارجی بتواند پاشینیان را از مسیر توافق با آذربایجان بازگرداند مگر اینکه مخالفانش در مجلس و خیابان ها دست به فشار دو چندان بزنند.
دیدگاه
بیچاره شدیم رفت، می خوان ما رو تو تله ی جنگ بندازن و مسیرشمالی ایران رو ببندن تا ایران مجبور به جنگ بشه.
چی چی بیچاره شدیم؟؟ چون بیچاره ایم نقشه کشیدن یا چون قدرتمندیم و بیچاره نیستیم نقشه کشیدن؟ همون طور که سابق هیچ غلطی نکردند امروز نیز نمیتوانند مشروط به این که اقدامات مورد نیاز رو ما هم حتما داشته باشیم