درخواست کمک ارمنستان از سازمان پیمان امنیت جمعی
به گزارش پایگاه تحلیلی خبری “تحولات جهان اسلام” نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان از سازمان پیمان امنیت جمعی (CSTO) برای بازپس گیری اراضی ارمنستان از اشغال جمهوری آذربایجان درخواست کمک کرده است.
نیکول پاشینیان در سخنرانی خود در پارلمان ارمنستان از سازمان پیمان امنیت جمعی درخواست کرده است تا حملات آذربایجان در ۱۴ و ۱۵ سپتامبر (۲۲ و ۲۳ شهریور) را به عنوان تهدید تمامیت ارضی ارمنستان تلقی کند و راهکاری برای بازپسگیری مناطق اشغالی ارائه دهد.
پاشینیان فقط به همین موضعگیری بسنده نکرده و از گزینه دیدار سه جانبه با ولادیمیر پوتین و الهام علیف در سوچی سخن گفته است. وی ابراز امیدواری کرده که در نشست هفته آینده سوچی با میانجیگری روسیه بتواند قرارداد صلح با آذربایجان را امضا کند.
جمهوری آذربایجان اشغال بخشهایی از خاک ارمنستان در استان کیغارکونیک را تایید کرده است. مقامهای باکو، مرزهای نامشخص و تلاش برای اعمال حاکمیت را دلیل عملیات نظامی و اشغالگری خود بیان میکنند.
در سازمان پیمان امنیت جمعی، اعضای این سازمان موظف به دفاع همگانی در برابر تهدید تمامیت ارضی هر یک از کشورهای عضو این سازمان هستند. سازمان پیمان امنیت جمعی یکی از سازمانهای رزمی و چندمنظوره در حوزه آسیای میانه و قفقاز است. پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی توان سیاسی، اقتصادی و رزمی فدراسیون روسیه کاهش یافت. روسیه به هدف بالابردن ظرفیتها و متحد نگه داشتن کشورهای عضو پیشین، چنین سازمانی را پایهگذاشت.
فدراسیون روسیه عضو اصلی این پیمان و دارنده سلاحهای اتمی اتحاد جماهیر شوروی سابق، تاکنون تجاوز و تصرف اراضی ارمنستان توسط آذربایجان را درگیری مرزی بیان کرده است.
در جنگ دوم قره باغ این پیمان به صورت رسمی واکنشی در مورد کشورهای درگیر از خود نشان نداده بود. روسیه، قزاقستان، بلاروس، ارمنستان، تاجیکستان، قرقیزستان از اعضای اصلی و صربستان و افغانستان کشورهای عضو ناظر سازمان پیمان دفاع جمعی (CSTO) هستند. در سالهای گذشته، کشورهای گرجستان، آذربایجان و ازبکستان به دنبال اختلاف در مواضع، از این پیمان خارج شدند.
در خصوص مواضع نخست وزیر ارمنستان در قبال مسئله قرهباغ، حاشیهها و نقدهای زیادی وجود دارد. نیکول پاشینیان همچنان موضع خاص و یا قاطعی درباره رئیس جمهور آذربایجان ندارد و یا همانند روند جنگ دوم قره باغ و تجاوزات مرزی ارتش کشور همسایه با سیاست یک بام و دو هوا عمل می کند. پاشینیان از یک سو میخواهد فشار مخالفانش را کاهش دهد و از سوی دیگر گفتگو با علیف و شرایط این دولت را بپذیرد.
بیشتر بخوانید:
اشغال بخشهایی از ارمنستان توسط جمهوری آذربایجان
میدانداری غرب در مذاکرات آذربایجان و ارمنستان
تصویر: اعضای سازمان پیمان امنیت جمعی در سی امین سالگرد امضای معاهده امنیت جمعی و بیستمین سالگرد تأسیس CSTO در کرملین، مسکو – ۱۶ می
دیدگاه