هفته گذشته دو رویداد بسیار مهم و متفاوت در ارتباط با منطقه قره‌باغ روی داد و بار دیگر چشم جهانیان را به سوی این منطقه خیره کرد؛ اتفاقاتی که شاید بار دیگر وضع این منطقه را پیچیده تر از گذشته کند.

برکناری وزیر دولت قره باغ کوهستانی موسوم به آرتساخ

رویداد اول، آرائیک هاروتونیان رئیس جمهور دولت دفاکتو ارمنی ناگورنو کاراباخ (قره باغ کوهستانی) موسوم به آرتساخ فرمان برکناری روبن واردانیان وزیر کشور را صادر کرد. منابع مستقل معتقدند برکناری واردانیان با دخالت و فشار نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان انجام شده است. واردانیان شهروند دو تابعیتی ارمنستان و فدراسیون روسیه سال گذشته به قره باغ بازگشته و از شهروندی روسیه صرف نظر کرد. گفته می‌شود واردانیان قرار بود تا فرایند الحاق قره باغ کوهستانی به فدراسیون روسیه را هموار کند.
جمهوری آذربایجان ادعا می‌کند روبن واردانیان عامل بحران معدن های قره باغ است؛ موضوعی که به ادعای دولت باکو ضمن بهره برداری غیرقانونی، حقوق مردم این کشور را نیز از بین می‌برد و موجب آلودگی محیط زیست شده است. تجمع فعالان زیست محیطی در شمال شوشا (شوشی) که توسط باکو سازماندهی شده است نیز به همین دلیل است.

محکومیت فعالان محیط زیستی علیف در دادگاه لاهه

دومین رویداد مهم، شکست تلاش‌های حقوقی جمهوری آذربایجان و پیروزی ارمنستان در دیوان کیفری بین المللی (دادگاه لاهه) درباره موضوع انسداد جاده گذرگاه لاچین به خانکندی (استپاناکرت) مرکز قره باغ کوهستانی(داغلیق قاراباغ) است.

دادگاه لاهه هلند روز چهارشنبه سوم اسفند دولت آذربایجان را به‌علت اقدامات افراد موسوم به فعالان محیط زیستی و محدودسازی راه ارتباطی این منطقه با جهان خارج مقصر اعلام کرد و از آنها خواست تا به محاصره ارامنه قره باغ کوهستانی پایان دهند. صدور این رای به معنی نقض حقوق انسانی ارمنی ها به وسیله دولت باکو است.

بیشتر بخوانید: آخرین اخبار از محاصره ۳۷ روزه قره باغ کوهستانی

دو دولت آذربایجان و ارمنستان به دادگاه لاهه شکایت کرده بودند و این رای در هفتاد و دومین روز مسدودسازی این جاده صادر شده است.

مقام های دولت باکو از جمله الهام علیف مدعی شده اند که فعالان محیط زیستی راه ارتباطی را نبسته اند و خودروهای صلحبانان روسی و صلیب سرخ می‌توانند عبور کنند. اما کارکنان صلیب سرخ، گفته‌های مقام‌های ارمنی قره باغ را درباره وضعیت دشوار مردم منطقه و محاصره همه جانبه اقتصادی و کمبود انرژی برق و گاز تایید کرده اند. این محاصره روز ۲۱ آذر با حضور صدها نفر در پست بازرسی شمال شهر شوشا آغاز شده و هنوز هم ادامه دارد و مشخص نیست که دولت علیف چه زمانی درخواست دستور دیوان کیفری بین المللی را اجرا می‌کند.

کنترل قره باغ با محدودسازی رفت و آمد

اورخان ممداف (محمداف) تحلیلگر اهل جمهوری آذربایجان درباره خواسته دولت باکو به تحولات جهان اسلام گفته است: “محل تجمع فعالان زیست محیطی یک محدوده ۲۰۰ متری در شمال شهر شوشا در یک چهار راه است که دو جاده لاچن به شوشا و خانکندی به ارمنستان از آن می‌گذرند. نیروهای پاسدار صلح روسیه دو پست بازرسی در آن دارند و دو طرف دیگر در اختیار آذربایجان است. نیروهای پاسدار صلح و آذربایجانی ها می‌توانند از آن استفاده کنند و شرایط حقوقی طوری است که نیروهای پاسدار صلح نمی توانند چادرهای محل استقرار فعالان محیط زیستی علیف را برچینند.
اکنون دولت باکو به وسیله این فعالان محیط زیستی توانسته یک ایست و بازرسی غیر رسمی برای جلوگیری از رفت و آمد بدون نظارت ارامنه قره باغ به ارمنستان و ورود شهروندان ارمنستان به قره باغ ایجاد کند.

گام دیگر دولت الهام علیف مذاکره برای راه اندازی یک گمرک و نقطه بازرسی در این فاصله حدود ۲۰۰ متری است تا بتواند به وسیله این جاده که تنها راه ارتباطی با جهان خارج است قره باغ را تحت کنترل خود بگیرد.

بیشتر بخوانید: دلایل اصلی تجمع شوشا از نگاه تحلیلگر ارشد مسائل آذربایجان اورخان محمداُف

  • به اشتراک بگذارید:

دیدگاه

  • دیدگاه های شما پس از تایید مجموعه تحلیلی خبری تحــولات جهــان اســلام در سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی توهین، تهمت و افترا باشند منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشند منتشر نخواهد شد.