به گزارش پایگاه تحلیلی خبری “تحولات جهان اسلام” الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهور بلاروس در جریان سومین سفر به تهران با امام خامنه ای، رهبر انقلاب اسلامی و حجت الاسلام رئیسی، رئیس جمهور ایران دیدار و گفتگو کرد و هشت سند همکاری را در حوزه‌های مختلف به امضاء رساند.

الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهور بلاروس در روز دوشنبه ۲۲ اسفند ماه، و در سی‌امین سالگرد آغاز روابط دوجانبه ایران و بلاروس، به دعوت همتای ایرانی خود به تهران سفر کرد. رؤسای جمهور دو کشور پیش از این، در شهریور ماه امسال در حاشیه‌ی شانزدهمین اجلاس سازمان همکاریهای شانگهای در شهر سمرقند با یکدیگر دیدار و گفت‌وگو کرده و بر تدوین نقشه راه توسعه همکاری‌های مشترک تاکید ورزیده بودند.

در جریان سفر دو روزه لوکاشنکو به تهران، هشت سند همکاری میان دو طرف امضاء شد. این همکاری در راستای نقشه راه توسعه روابط دو کشور با تاکید بر تقویت مناسبات اقتصادی، تجاری، حمل و نقل، کشاورزی، فرهنگی و هنری، انتقال محکومان و سند برنامه اجرایی به مناسبت سی‌امین سال برقراری روابط دو کشور است.

لوکاشنکو پس از امضای اسناد همکاری، به همراه حجت الاسلام و المسلمین رئیسی به دیدار امام خامنه‌ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی رفت. امام خامنه‌ای در این دیدار ظرفیت همکاری‌های دو کشور را بسیار فراتر از سطح کنونی دانستند و تاکید کردند:

«باید با استفاده از روحیه و اراده‌ای که در دو طرف برای عملی کردن توافق‌ها وجود دارد، سطح روابط افزایش چشمگیری یابد. ایران و بلاروس اشترکات فراوانی دارند و یکی از این اشتراکات، تحریم‌های قلدرمابانه آمریکا و برخی کشورهای غربی است. کشورهایی که مورد تحریم آمریکا قرار گرفته‌اند باید با همکاری یکدیگر و با تشکیل یک مجموعه مشترک، حربه تحریم را از بین ببرند و ما معتقدیم این کار شدنی است. اگر کشورهایی که مورد تحریم آمریکا قرار گرفته‌اند از ظرفیت یکدیگر استفاده کامل کنند منافع آن برای همه طرفها، بسیار خواهد بود.
تحریم‌های آمریکا برضد ایران، از ابتدای پیروزی انقلاب اعمال شده و شدیدترین تحریم‌ها در دوازده سال گذشته اجرا شده است. تحریم‌های شدید، ایران را متوجه توانایی‌ها و نیروهای درونی خود کرد و در همین مدت تحریم‌ها، زمینه پیشرفت‌های بسیاری برای ایران مهیا شد و کشور ما توانست در زمینه‌های مختلف از جمله «علم و فناوری»، «پزشکی و بیولوژیک»، «هوا-فضا»، «هسته ای» و «نانو» به پیشرفت‌های شگفت آوری دست یابد.
زمینه‌های همکاری ایران و بلاروس در مسائل علم و فناوری، تجارت و فعالیت‌های سیاسی در مجامع بین المللی است و راه‌اندازی خط عبور شمال به جنوب به نفع دو کشور و همچنین روسیه و منطقه است و باید هر دو طرف برای راه‌اندازی آن تلاش کنند.
توافق‌ها و حرف‌ها نباید در جلسات به پایان برسد بلکه باید با پیگیری ویژه و زمان‌بندی مشخص، به مرحله اجرا برسد. معنویت می‌تواند عامل حرکت دهنده برای ملتها باشد.»

الکساندر لوکاشنکو رئیس جمهور بلاروس نیز با ابراز خرسندی فراوان از دیدار با رهبر انقلاب گفت:

«من به ایران آمده‌ام تا اطمینان خاطر بدهم که برای گشودن صفحه جدیدی در روابط دو کشور مصمم هستم و با همکاری و اراده رئیس جمهور ایران همه توافق‌ها را با پیگیری ویژه و زمان‌بندی مشخص، اجرایی خواهیم کرد. ایران در دوران تحریم‌ها به تجربیات و پیشرفت‌های شگفت آوری دست پیدا کرده است و ما معتقدیم که اگر از شرایط تحریم بدرستی استفاده شود، می‌تواند یک فرصت برای پیشرفت باشد. هدف من از سفر به ایران آشنایی نزدیک با دستاوردهای ایران است. شرایط سخت کنونی بین‌المللی، دوستان واقعی و غیر واقعی را برای ما مشخص کرد و ما مصمم به همکاری ویژه با همراهان واقعی هستیم.»

با توجه به اظهارات مقامات ایران و بلاروس و همچنین اطلاعات منتشر شده از سوی رسانه های شرقی، محور همکاری های احتمالی ایران و بلاروس شامل موارد زیر می تواند باشد:
۱- اتخاذ مواضع مشترک ایران و بلاروس در سازمان همکاری‌های شانگهای و اتحادیه اقتصادی اوراسیا که در افزایش مبادلات و مراودات اقتصادی دو کشور و دیگر کشورهای مستقل مؤثر است. امام خامنه ای در این دیدار بر لزوم ایجاد یک ائتلاف اقتصادی-نظامی بین کشورهای ضد غربی تاکید کرده است. ارائه این ایده در جلسات آتی سازمان همکاری‌های شانگهای و اتحادیه اقتصادی اوراسیا می تواند و مطرح و نقشه راه تشکیل آن ترسیم شود.
۲- تاکید بر استفاده بلاروس از ظرفیت کریدور شمال-جنوب ایران. این کریدور برای اقتصاد کشورهای اروپای شرقی از جمله بلاروس که به آب های آزاد دسترسی ندارند، بسیار راهگشاست.
۳- صادرات تجهیزات صنعتی، پزشکی و… ایران به بلاروس. با توجه به اینکه تأثیرات انفجار سال ۱۹۸۶ میلادی در فاجعه نیروگاه هسته‌ای چرنوبیل همچنان یکی از مشکلات بلاروس در حوزه پزشکی است، تجهیزات و امکانات پزشکی ایران می تواند بازار مناسبی در این کشور داشته باشد.
۴- فروش تسلیحات نظامی از جمله پهپاد و موشک های ایرانی به بلاروس. تجربه جنگ اوکراین به سران بلاروس و دیگر کشورهای تحت تحریم آمریکا و اروپا نشان داد که تنش غرب و شرق می تواند آنها را نیز به میدان جنگ بکشاند. از این رو تسلیحات ایرانی که در جنگ های مختلف آزمون خود را پس داده اند، در تامین امنیت آنها نقش مهمی می تواند داشته باشد.
۵- واردات دام، غلات و کود شیمیایی از بلاروس.

  • به اشتراک بگذارید:

دیدگاه

  • دیدگاه های شما پس از تایید مجموعه تحلیلی خبری تحــولات جهــان اســلام در سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی توهین، تهمت و افترا باشند منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشند منتشر نخواهد شد.