چرا گروه تحریک طالبان و دیگر گروههای مسلح در تنش اخیر پاکستان دخالت نکردند؟
با توجه به سفر اخیر امیر خان متقی، وزیر خارجه طالبان افغانستان به پاکستان و اظهارات وی در تشویق دولت پاکستان و تحریک طالبان پاکستان (TTP) به از سرگیری مذاکرات و ختم درگیریها، میتوان گفت که دولت پاکستان پیش از بازداشت عمران خان با گروههای معارض به یک توافق محرمانه دست یافته است.
امیرخان متقی در گفتگوهای رسانهای خود در شهر اسلام آباد، پایتخت پاکستان علاوه بر حق آبه ایران از رود هیرمند و مسائل داخلی افغانستان، به موضوع مهم دیگری اشاره کرد که کلید سوال مطرح شده در تیتر این مطلب است.
وزیر خارجه طالبان در جلسه اندیشکده مطالعات استراتژیک پاکستان در رابطه با حملات اخیر گروه تحریک طالبان به نیروهای دولتی گفت “به هیچ گروهی اجازه داده نمیشود که از خاک افغانستان علیه دیگران استفاده کند. ما نمیخواهیم خون کسی در کشور همسایه پاکستان ریخته شود زیرا ثبات منطقه برای افغانستان مهم است.”
وی در ادامه گفت که “حکومت پاکستان و تحریک طالبان برای حل اختلافات خود باید گفتگو کنند. امارت اسلامی (طالبان افغانستان) به مسئولیت خود عمل کرده و توانسته است گفتگوی بین دولت پاکستان و آنها (تحریک طالبان پاکستان) را برقرار کند. امارت اسلامی میزبان گفتگو بود و مذاکرات انجام شد. فراتر از این، تحریک طالبان جنبشی نیست که در دو سال اخیر ظهور کرده باشد و سال ها سابقه دارد.”
پس از روی کار آمدن طالبان در افغانستان، اعضای تحریک طالبان پاکستان نیز مجال بیشتری برای فعالیت در افغانستان پیدا کردند و در نتیجه حملات خود به مواضع نیروهای دولتی در پاکستان را افزایش دادند. پاکستان نیز با استفاده از نفوذ خود بر طالبان افغانستان، آنها را مامور کرد تا تحریک طالبان را به میز مذاکره بکشانند. در نهایت با نقش آفرینی سران شبکه حقانی، مذاکرات صلح بین تحریک طالبان پاکستان و اسلام آباد در آگوست ۲۰۲۱ میلادی با میانجیگری طالبان افغانستان آغاز شد. در نتیجه این مذاکرات، آتش بس هایی بین طرفین حاصل شد که آخرین آن تا نوامبر سال ۲۰۲۲ برقرار بود، اما با تحقق نیافتن خواستههای تحریک طالبان و آغاز حملات آنها در پاکستان، مذاکرات متوقف شد.
حال تنش سیاسی شهباز شریف با رقیب خود یعنی عمران خان به حد اعلی رسیده است. عمران خان برکناری خود را توطئهای به صحنه گردانی آمریکا میداند و طرفداران شهباز شریف با پیگیری چند پرونده فساد قصد محاکمه کردن او و پایان دادن به عمر سیاسیاش را دارند.
از این منظر میتوان این احتمال را در نظر گرفت که دولت پاکستان با اعطای امتیاز یا وعدهای (از طریق طالبان افغانستان) با تحریک طالبان پاکستان به طور موقت کنار آمده تا بتواند به موضوع عمران خان رسیدگی کند. صحت یا کذب این ادعا به طور دقیق مشخص نیست اما توقف ناگهانی حملات تحریک طالبان پاکستان کاملا این معنا را تداعی میکند.
در مجموع پاکستان کشوری است که از سالهای دور با تروریسم سروکار داشته و از این منظر خسارات مستقیم و غیرمستقیمی را متحمل شده است. تروریسم در این منطقه با دخالتهای خارجی و بعضا تدابیر عامدانه دولتهای پیشین این کشور ایجاد و توسعه داده شده است و سالانه جان صدها نفر را میگیرد. پاکستان از سال ۲۰۱۲ میلادی سعی در به مذاکره کشاندن گروههای مخالف خود به ویژه تحریک طالبان پاکستان (TTP) را دارد اما این استراتژی هر بار به دلایل خاصی به شکست انجامیده و ناموفق بوده است.
بیشتر بخوانید:
ویدیو: عمران خان بازداشت شد! ناآرامی در پاکستان
شناخت و بررسی تشکیلات و تاریخچه فعالیت گروه طالبان پاکستان
دیدگاه