تحولات قفقاز، ۱۳ تیر ۱۴۰۲ (نقشه میدانی)
خلاصه ای از آخرین اخبار منطقه قفقاز در یک ماه گذشته
۱- در سوم خرداد (۲۴ می) جیحون بایرام اف وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان و «لوئیس بونو» مشاور ارشد وزارت امور خارجه ایالات متحده آمریکا درخصوص روند صلح قفقاز گفتگو کردند.
۲- در پنجم خرداد (۲۶می) خاویر کومولینا نماینده دبیرکل ناتو در قفقاز و آسیای مرکزی از ایروان وارد جمهوری آذربایجان شد و با مقامات باکو دیدار و گفتگو کرد.
۳- در پنجم خرداد (۲۶می) الهام علیف برای دیدار سه جانبه با نیکول پاشینیان و ولادیمیر پوتین به مسکو پایتخت روسیه سفر کرد.
۴- در ششم خرداد (۲۷ می) بانک مرکزی جمهوری آذربایجان فعالیت شعبه بانک ملی ایران در باکو را محدود و اجازه افتتاح حساب بانکی، اعطای وام، انتقال وجه و دیگر موارد را ممنوع کرد. دارندگان حسابها تنها میتوانند از این شعبه پول برداشت کنند.
۵- در ششم خرداد (۲۷ می) گروهی از خانواده اسلامگرایان بازداشت شده در آذربایجان مقابل دفتر رئیس جمهور در باکو تجمع کرده و خواستار آزادی بدون قید و شرط آنها شدند.
۶- در نهم خرداد (۳۰ می) نماینده تجاری نخست وزیر انگلیس (خانم) «اما نیکلسون» با هیئتی تجاری وارد باکو شد و با رئیس جمهور و مقامهای اقتصادی آذربایجان دیدار و رایزنی کرد.
۷- در ۱۰ خرداد (۳۱ می) اسحاق هرتزوگ رئیس جمهور رژیم صهیونیستی وارد باکو شد.
۸- در ۱۱ خرداد (یکم ژوئن) الهام علیف برای شرکت در نشست شورای اروپا به مولداوی سفر کرده و در دیدار پنج جانبه با «چارلز میشل» رئیس شورای اروپا، «شولتز» صدر اعظم آلمان و «امانوئل ماکرون» رئیس جمهو رفرانسه و «پاشینیان» نخست وزیر ارمنستان دیدار و گفتگو کرد. او همچنین با «زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین نیز دیدار دو جانبه برگزار کرد.
۹- در ۱۲ خرداد (دوم ژوئن) رایزن فرهنگی ایران در باکو به عنوان عنصر نامطلوب از جمهوری آذربایجان اخراج شد و دفتر رایزنی فرهنگی ایران در باکو نیز بسته شد.
۱۰- الهام علیاف و همسرش مهربان علیاوا در مراسم تحلیف «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه شرکت کردند.
۱۱- در ۱۴ خرداد (۴ ژوئن) شرکتهای دولتی هواپیمایی «آذال» و « بوتا» پروازهای خود به مقصد ایران را به حالت تعلیق درآوردند.
۱۲- در ۱۶ خرداد (ششم ژوئن) یولی ادلشتاین رئیس کمیته روابط خارجی کنست (مجلس اسرائیل) و رام بن باراک معاون کنست در باکو با «حکمت حاجی اف» مشاور الهام علیف و رئیس اداره روابط خارجی ریاست جمهوری آذربایجان دیدار کردند.
۱۳- در خرداد (۸ ژوئن) تویو کلارا نماینده ویژه اتحادیه اروپا به باکو سفر کرد.
۱۴- در 19 خرداد (۹ ژوئن) جیحون بایرام اف و حسن امیرعبداللهیان وزیران امور خارجه آذربایجان و ایران به صورت تلفنی گفتگو کردند. روابط دو جانبه و مسائل منطقه در این گفتگو بررسی شد.
۱۵- در 19 خرداد (۹ ژوئن) معاونان نخست وزیر آذربایجان، روسیه و ارمنستان در مسکو بر سر بازگشایی ارتباطات حمل و نقلی میان دو کشور متخاصم قفقاز (آذربایجان و ارمنستان) گفتگو کردند.
۱۶- در ۲۲ خرداد (۱۲ ژوئن) رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در نخستین سفر خارجی خود پس از تحلیف مجدد، به باکو سفر کرد و مورد استقال ویژه الهام علیف رئیس جمهور آذربایجان آذربایجان قرار گرفت.
۱۷- در ۲۳ خرداد (۱۳ ژوئن) الهام علیف در کنفرانس خبری مشترک با اردوغان عنوان کرد که «کریدور زنگه زور» به زودی افتتاح میشود. آذربایجان و ترکیه ۱۶ رزمایش نظامی مشترک در سال ۲۰۲۳ برنامه ریزی کرده اند که شش مورد آن برگزار شده است. اردوغان نیز در باکو با بیان چالشهای کریدور زنگه زور گفت: “مشکل زنگه زور مشکل ارمنستان نیست، مشکل ایران است.”
۱۸- در ۲۵ خرداد (۱۵ ژوئن) شهباز شریف نخست وزیر جمهوری اسلامی پاکستان وارد باکو شد و با الهام علیف دیدار کرد.
۱۹- در ۲۵ خرداد (۱۵ ژوئن) کریدور لاچن به علت تجاوز مرزبانان آذربایجان به خاک ارمنستان و تیراندازی مرزبانان ارمنستان در پل رودخانه هکری بسته شد.
۲۰- در ۲۶ خرداد (۱۶ ژوئن) کمیسیون مشترک رژیم حقوقی «رود ارس» و بهره برداری از ذخیره آبی رودخانه و سدهای ساخته شده و انرژی تولیدی سدها در باکو برگزار شد و مقامهای ایران و آذربایجان قراردادی در این خصوص امضا کردند.
۲۱- در ۲۷ خرداد (۱۷ ژوئن) آیخان حاجی زاده سخنگوی وزارت امور خارجه آذربایجان از لغو دریافت روادید فرودگاهی برای شهروندان ایرانی از دوم تیر (۲۳ ژوئن) خبر داد. شهروندان ایرانی برای دریافت روادید جمهوری آذربایجان باید به نمایندگی های کنسولی یا سامانه آسان (ASAN) مراجعه کنند.
۲۲- در ۳۰ خرداد (۲۰ ژوئن) مردم روستای «سویودلی» استان «گده بی» بخاطر ایجاد یک آبگیر تخلیه فاضلاب شرکت «آنگلو اشین ماینینگ پی ال سی» تجمع اعتراضی برگزار کردند. این اعتراض با حمله نیروهای پلیس ضد شورش باکو سرکوب شد.
دیدگاه