مرزبانی جمهوری آذربایجان؛ تراژدی مرگهای مشکوک یا خودکشی؟
آمار مرگ و میر در میان پرسنل کادر و سربازان نیروی مرزبانی جمهوری آذربایجان نسبتا افزایش یافته است. همین موضوع سبب شده تا خانوادههای جانباختگان در ماههای مختلف سال مقابل دفتر رئیس جمهور و دادستانی کل تجمع برگزار کرده و خواستار پاسخگویی و تحقیق در این باره شوند.
افزایش مرگهای مشکوک در میان نظامیان نیروهای مسلح جمهوری آذربایجان به پدیدهای بغرنج برای این کشور تبدیل شده است.
صدها نظامی پس از پایان عملیات چهار روزه آوریل ۲۰۱۶ در «پرونده ترتر» به اتهام خیانت و جاسوسی برای دشمن شکنجه و گفته میشود دهها نفر به قتل رسیدند. پس از آن در سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ میلادی مرگ نظامیان در خطوط تماس پیش از جنگ دوم قره باغ موضوعی نگران کننده بود که ارمنستان مقصر آن اعلام میشد. بسیاری امیدوار بودند که این موضوع با پایان قائله قره باغ در سال ۲۰۲۱ متوقف شود اما اکنون که هفت ماه از آغاز سال ۲۰۲۳ میگذرد قطار مرگ همچنان روی ریل میتازد و این بار قربانیان نه از میان نیروی زمینی ارتش بلکه پرسنل نیروی مرزبانی هستند.
تورال صادقلی بلاگر افشاگر آذربایجانی مقیم لندن خبر خودکشی کارکنان کادری و وظیفه نیروی مرزبانی در مرزهای این کشور را مشکوک خوانده و گفته است: تمام موارد خبرهای خودکشی نیروها فقط در مرز با ایران و ارمنستان اتفاق میافتد که در شرایط بحرانی هستند.
وی با بیان خبر مرگ کارکنان نیروی مرزبانی در ماه های اخیر تصریح کرده است: مسوولان اعلام کردند که یک مرزبان این کشور در دسامبر سال ۲۰۲۲ با سلاح خودکشی کرده است. تنها در چند ماهه اخیر قرارگاه مرکزی مرزبانی خبر خودکشی چهار نفر نظامی را پشت سر هم منتشر کرده که مشکوک است. همه این افراد چند روز پیش از اعلام خبر مرگشان بازداشت شده و در زندان بودند اما رسانه ها خبر خودکشی آنها را منتشر کرده است. روز ۱۲ فوریه سال ۲۰۲۳ (۲۳ بهمن ۱۴۰۱) سرباز وظیفه حسینلی وسال ووقار اوغلو بخاطر بیماری درگذشته است. درجه دار قراردادی همین نیرو بنام ممداف ساکت شهباز اوغلو ۲۳ آوریل ۲۰۲۳ (سوم اردیبهشت ۱۴۰۲) با طناب خود را دار زده است. احمداف راحیل راهب اوغلو نیز ۱۰ ژوئن با سلاح گرم به زندگی خود پایان داده است. گروهبان یکم حاجیف پروز آذر اوغلو ۱۷ ژوئن ۲۰۲۳ (۲۷ خرداد ۱۴۰۲) خودکشی کرده و ۱۰ ژوئیه (۱۹ تیر ۱۴۰۲) هم سرباز وظیفه بکیف کنعان سیمور اوغلو در مرز نخجوان با ایران به خود شلیک کرده و کشته شده است. فقط طی آخرین مورد این سرباز سه روز در بازداشت بود.
صادقلی با انتقاد از فرمانده نیروی مرزبانی آذربایجان تاکید کرده است: الچین قلی اف باید درباره خبر خودکشی نظامیان پاسخگو باشد اما او سکوت میکند و به درجه و فعالیت اقتصادی او افزوده میشود.
من درباره قاچاق مواد مخدر آنها چیزی نمیگویم اما این نیروهای عملیاتی که در مرزها نگهبانی میدهند احتمالا چیزهایی دیده و یا مطلع شدهاند. حکومت الهام علیف این موضوع را از مردم پنهان میکند و فرزندان مردم به طرز مشکوکی کشته میشوند.
تجمع خانواده نظامیان جان باخته در مقابل نیروی مرزبانی، دادستانی کل و دفتر رئیس جمهور تقریبا هر هفته اتفاق میافتد. معترضان خواستار آن هستند که دولت این کشور در مورد مرگ اعضای خانواده آنها توضیح دهد که چگونه کشته شدهاند و غرامت و مستمری برای بازماندگان در نظر بگیرد.
دیدگاه