ماجرای حمله با تبر به جشن آشوریها در دهوک چه بود؟

در یک حادثه تکاندهنده که روز سهشنبه اول آوریل ۲۰۲۵ (۱۲ فروردین ۱۴۰۴) در شهر دهوک در اقلیم کردستان عراق رخ داد، یک فرد مهاجم با تبر به مراسم جشن سال نوی آشوری-بابلی (عید اکیتو) حمله کرد. این حمله منجر به زخمی شدن دستکم سه نفر از جمله یک زن سالمند، یک جوان و یک نیروی امنیتی شد.
جزئیات حادثه
به گزارش پایگاه تحلیلی – خبری «تحولات جهان اسلام» این حادثه زمانی رخ داد که هزاران نفر از مسیحیان آشوری از سراسر عراق و دیگر کشورها، در مرکز شهر دهوک و در مسیر حرکت از کلیسای مریم مقدس تا میدان جشن در مجمع مازی، مشغول برگزاری جشن عید اکیتو بودند؛ جشنی که قدمتی هزاران ساله دارد و یکی از مهمترین مناسبتهای فرهنگی و دینی آشوریان بهشمار میرود.
در جریان این مراسم، مهاجمی که بعداً مشخص شد تبعه سوریه است و در اقلیم کردستان مشغول به کار بوده، ناگهان به سمت شرکتکنندگان در مراسم حملهور شد. او در حالی که عباراتی مرتبط با گروه تروریستی داعش را تکرار میکرد، با یک تبر به سمت مردم یورش برد.
مصدومان و وضعیت درمانی
در این حمله، سه نفر از جمله یک زن ۶۵ تا ۷۰ ساله، پسر او و یک نیروی امنیتی زخمی شدند. به گفته فرمان علی، مدیر بخش اورژانس بیمارستان آزادی در دهوک، این زن دچار ضربه شدید به سر شده و به علت خونریزی مغزی، از وضعیت جسمانی خوبی برخوردار نیست و تحت مراقبت ویژه قرار دارد.
دستگیری مهاجم و روند تحقیقات
نیروهای امنیتی اقلیم کردستان بلافاصله پس از وقوع حادثه، مهاجم را دستگیر کردند. به گفته منابع امنیتی، این فرد پس از بازداشت، به وابستگی خود به یکی از گروههای تروریستی وابسته به داعش اعتراف کرده است.
شمعون شلیمون، معاون استاندار دهوک، اعلام کرد که شواهد اولیه، از جمله شعارهای افراطگرایانه مهاجم، نشاندهنده ماهیت تروریستی این اقدام است. شورای امنیت اقلیم کردستان نیز در بیانیهای تأیید کرد که مهاجم از پیروان تفکرات تروریستی داعش بوده و قصد هدف قرار دادن مسیحیان شرکتکننده در جشن را داشته است.
واکنشها به حادثه
حادثه دهوک موجی از محکومیتهای گسترده را در پی داشت:
سازمان ملل متحد (یونامی) در بیانیهای، حمله را به شدت محکوم کرد و آن را تهدیدی علیه روحیه همزیستی در عراق دانست. محمد الحسان،نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در عراق، از واکنش سریع نیروهای امنیتی تمجید کرد و خواستار محاکمه مهاجم شد.
استاندار دهوک، علی تتر نیز در یک کنفرانس مطبوعاتی این اقدام را «غیراخلاقی و ضدانسانی» توصیف کرد و تأکید کرد که اقلیم کردستان همواره خانهای امن برای تمامی اقوام و ادیان بوده است.
رئیس اقلیم کردستان نیز در بیانیهای رسمی حمله را محکوم و تأکید کرد که هیچگونه تهدیدی علیه فرهنگ همزیستی در اقلیم تحمل نخواهد شد.
سید عمار حکیم رهبر جریان الحکمه عراق نیز در بیانیهای حمله فردی که او را یک افراطی غیرعراقی خواند به آشوریها را در جریان جشن آکیتو در دهوک محکوم کرد و خواستار پیگیری نیروهای امنیتی برای جلوگیری از تکرار چنین حوادثی شد. او همچنین از اقوام و ادیان مختلف خواست به سرزمین نیاکانشان پایبند بمانند.
بازتاب رسانهای و نگرانی از آینده
رسانههای محلی و بینالمللی ضمن پوشش گسترده این حادثه، نسبت به گسترش خشونتهای فرقهای هشدار دادند. ویدئوهایی از لحظه دستگیری مهاجم نیز در شبکههای اجتماعی منتشر شد که واکنشهای زیادی را در پی داشت.
در حالی که تحقیقات درباره انگیزهها و احتمالات همدستیهای دیگر ادامه دارد، این حادثه بار دیگر نگرانیها درباره امنیت اقلیتهای مذهبی و قومی در عراق را زنده کرده است.
گفتنی است که این حادثه با توجه به مسئله اخراج برخی افراد سوری شاغل در عراق که از دولت جدید سوریه حمایت کرده بودند در روزهای اخیر در میان عراقیهای فعال در فضای مجازی بازتاب وسیعی داشت.
هجوم سال گذشته
لازم به ذکر است که تقریبا یک سال پیش از این حادثه نیز درست در شامگاه دوشنبه ۲۷ فروردین ۱۴۰۳ (۱۵ آوریل ۲۰۲۴) یک اسقف آشوری به نام «مار ماری عمانوئل» در جریان برگزاری مراسم مذهبی در کلیسای “المسیح الراعی الصالح” در منطقه وُکلی غرب سیدنی استرالیا، توسط یک نوجوان ۱۵ ساله با چاقو مورد حمله قرار گرفت.
مهاجم سال گذشته به کلیسای آشوری در استرالیا نیز تلویحا از سوی برخی رسانهها لبنانی تلقی شد. پلیس استرالیا این اقدام را با انگیزه افراطی شناسایی و آن را بهعنوان «عملی تروریستی» طبقهبندی کرده بود.
به نظر میرسد که هر دوی این حملات از سوی عناصری که تحت تأثیر تبلیغات داعش قرار داشته و تحت عنوان گرگ تنها از آنها یاد میشود صورت پذیرفته باشد، هرچند جنس هر دو عملیات نشان میدهد که عاملان از آمادگی برای انجام این عملیاتها برخوردار نبودهاند. لازم به ذکر است که داعش مسئولیت هیچیک از این دو عملیات را رسما بر عهده نگرفت
دیدگاه