حمله تروریستی پهلگام؛ تنش بی سابقه بین هند و پاکستان

شنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۵:۲۶
https://iswnews.com/?p=130051

پس از حمله مسلحین یک گروه کشمیری به گروهی از گردشگران هندو در منطقه تفریحی «پهلگام» در بخش اننت ناگ واقع در نواحی مرکزی ایالت کشمیر تنش‌های شدیدی میان دو کشور هند و پاکستان رخ داد.

در جریان این حمله چهار فرد مسلح از داخل جنگل به سمت گردشگران تیراندازی کردند. این اقدام موجب کشته شدن ۲۶ نفر از گردشگران از جمله یک تبعه خارجی از کشور نپال و مجروحیت ۱۲ نفر دیگر شده است.

این حمله یکی از کم سابقه ترین حملات به گردشگران هندی و بزرگترین حمله تروریستی در ایالت جامو و کشمیر پس از انفجار اکتبر سال ۲۰۰۱ میلادی در مقابل مجلس ایالتی در مرکز کشمیر است که موجب جان باختن ۳۵ نفر شد.

مسئولیت این حمله را گروهی به نام جبهه مقاومت (TRF) به عهده گرفته است. هند مدعی است که این گروه شاخه‌ای از گروه تروریستی لشکر طیبه مستقر در پاکستان است و از سوی پاکستان حمایت می‌شود. مسئله «حمایت از تروریسم» یکی از موارد اصلی اختلافات بین دو کشور است که در اظهارات مقامات دو کشور در قبال گروه‌های مسلح ایالت بلوچستان پاکستان و ایالت جامو و کشمیر همواره مطرح شده است.

پس از این حمله مسلحانه، نارندرا مودی نخست وزیر هند سفر خود به عربستان سعودی را ناتمام گذاشت و به دهلی نو بازگشت. دولت هند جلسه امنیتی برگزار کرد و وزارت خارجه این کشور نیز از طریق بیانیه‌ای از شهروندان خود خواست تا از سفر به پاکستان خودداری کنند و اتباع هندی هرچه سریعتر این کشور را ترک کنند. علاوه بر این، هند دست به تشدید تنش بی سابقه‌ای در رابطه با پاکستان زده و اعلام کرده که معاهده آبی با پاکستان که از سال ۱۹۶۰ میلادی و در جریان کشمکش های گذشته (جنگ‌های ۱۹۶۵ و ۱۹۷۱) بین دو کشور برقرار بوده است را به حالت تعلیق درمی‌آورد!

در معاهده آب‌های سند (Indus Waters Treaty)، استفاده از آب‌های رودخانه سند و پنج شاخه اصلی آن (جهلم، چناب، راوی، بیاس و ستلج) با میانجیگری بانک جهانی تنظیم شده است. این توافق نقش مهمی در تأمین آب دو کشور دارد و مسائل اقتصادی و کشاورزی پاکستان بشدت به آن وابسته است.

مقامات پاکستانی نیز با رد اتهامات هندی ها و متهم کردن این کشور به حمایت از حملات علیه کنسولگری های پاکستان در افغانستان، تهدید کردند که به هر اقدام این کشور پاسخ متناسب می‌دهند.

در این راستا، پاکستانی ها روابط تجاری با هند را تعلیق کرده و به دیپلمات های آنها تا پایان آوریل مهلت داده‌اند که پاکستان را ترک کنند. پاکستان همچنین حریم هوایی خود را به روی هواپیماهای هندی بسته و اعلام کرده است که هرگونه نقض حقوق در رودخانه سند، به منزله یک اقدام جنگی تلقی می‌شود.

بیشتر بخوانید: شناخت احزاب و گروههای مسلح کشمیر

برای نمایش در اندازه اصلی کلیک کنید

کشمیر نام منطقه ای در آسیای میانه است که پس از جنگ جهانی دوم و خروج انگلیسی‌ها از هند، همواره صحنه‌ی رقابت و تنش بین سه کشور پاکستان، هند و چین بوده است. در این میان، هند و پاکستان چند بار بر سر کنترل این منطقه با یکدیگر وارد جنگ شده‌اند و به تقویت جریان های طرفدار خود برای الحاق آن پرداخته‌اند. البته در این میان جریان سومی نیز وجود دارد که “استقلال کشمیر” را راه نجات سرزمین خود می‌دانند ولی تاکنون موفق به گام برداشتن در تحقق این هدف نشده‌اند.

  • به اشتراک بگذارید:

دیدگاه

  • دیدگاه های شما پس از تایید مجموعه تحلیلی خبری تحــولات جهــان اســلام در سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی توهین، تهمت و افترا باشند منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشند منتشر نخواهد شد.