سفر مهم وزیر خارجه طالبان به تهران

امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجه طالبان در جریان سفر به تهران با سید عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران دیدار و پیرامون روابط دوجانبه، مسائل امنیتی، آب و مشکلات مهاجرین گفتگو کرد.
مولوی امیرخان متقی، در این دیدار روابط میان افغانستان و ایران را مهم دانست و بر ارتقای سطح روابط دیپلماتیک در عرصههای مختلف تاکید کرده است. وی همچنین بر تعهد طالبان به فراهم ساختن زمینه بازگشت مهاجرین افغان تاکید کرده و خواهان مساعدت ایران در روند تدریجی بازگرداندن مهاجرین و تسهیل روند انتقال زندانیان افغان از ایران شده است.
سرپرست وزیر خارجه حکومت طالبان در مجمع گفتگوی تهران نیز شرکت کرد و درباره روابط ایران و افغانستان گفت:
«ما سالانه ۳۰ میلیارد دلار تجارت با ایران داریم که پیشتر وجود نداشت. ما میتوانیم با همه کشورها ارتباط داشته باشیم اما اولویت ما تجارت با کشورهای نزدیک مثل ایران است. ما در ایران و پاکستان میلیونها مهاجر داریم و در ۴ دهه گذشته بهخوبی از آنها میزبانی شده. آرامش در افغانستان بهنفع همه است و اگر در افغانستان آرامش باشد، همه منطقه میتواند از آن بهرهمند شود.
خشکسالیِ بلوچستان در نیمروز و هیرمند هم هست؛ وقتی خدا رحم کند و خشکسالی نباشد، ما هم آب را به ایران میفرستیم. وظیفه شرعی و تعهد ما درباره هیرمند این است که هر وقت بتوانیم آب را به ایران بفرستیم؛ مردم ایران شک نکنند ما هیچ نیت بدی درباره حقابه نداریم. نخست وزیر ما به آقای عراقچی گفت: «اگر معاهدهای هم نمیبود، ما حقابه ایران را رعایت میکردیم» و ما ۴ سال است که به این معاهده عمل میکنیم.»
نکته قابل توجه در اظهارات آقای متقی، افزایش قابل توجه حجم تجارت ایران و افغانستان است، البته این رقم حدود سه میلیارد دلار است و او به اشتباه ۳۰ میلیارد گفت. این رقم در زمان ریاست اشرف غنی، حدود ۲ میلیارد دلار بود و پس از روی کار آمدن طالبان، در سال های ۱۴۰۳ به بیش از ۳.۵ میلیارد دلار نیز رسید. یکی از راهکارهای موثر ایران برای خنثی کردن فشار تحریم های آمریکا و اروپا و دیگر متحدین شان، توسعه روابط تجاری با کشورهای منطقه و همسایگان از جمله افغانستان است. ایران به واسطه جغرافیا و امکانات وسیعش، «قطب منطقه» است و به دنبال استعمار هیچ کشوری در غرب آسیا و آسیای میانه نیست. اگر کشورهای این مناطق نیز روابط خوب و متقابلی را دنبال کنند، نتیجهای جز رشد و پیشرفت برای آنها نخواهد داشت.
دیدگاه