داعش در آفریقا
خلافت داعش برآمده از دل القاعده عراق، در ابتدا منطقه وسیعی از سوریه و عراق را شامل میشد و حالا پس از دریافت شکست کامل از مقاومت اسلامی، در مناطق دیگر از جهان اسلام از یمن تا شمال آفریقا و آسیای میانه به فعالیت پراکنده خود ادامه میدهد. در این میان، دو نقطه بعنوان دامنه حضور آینده داعش مطرح میشود: افغانستان و آفریقا.
که آفریقا زمینه و شرایط مناسبتری را برای پهن کردن بساط خلافت در مقایسه با افغانستان دارد.
بوکوحرام در نیجریه:
بوکوحرام (به معنای آموزش غربی ممنوع) یا جماعت اهلسنت برای دعوه و الجهاد، گروه همپیمان داعش و فعال در آفریقاست که علاوه بر نیمهی شمالی نیجریه در کشورهای نیجر، چاد، کامرون و بنین نیز فعال است.
این گروه توسط محمد یوسف (از وهابیون نیجریه و از صاحبان نظریه رد گرد بودن کرهی زمین) در سال ۱۳۸۱ شمسی به تاثیر از طالبان افغانستان تاسیس شده و تا قبل از پیدایش داعش، با القاعده ارتباط داشت.
سرکرده بوکوحرام ابوبکر شیکائو، در اسفند سال ۱۳۹۳ (مارس ۲۰۱۵ میلادی) با خلیفهی داعش اعلام بیعت کرده و نام گروه خود را به ولایت غرب آفریقای دولت اسلامی تغییر داد.
پس از گذشت ۱۷ ماه (تا مرداد ۹۵) از بیعت بوکوحرام و داعش، اختلافات دو طرف باعث شد تا حبیب (فرزند محمد بن یوسف) معروف به ابومصعب البرناوی به عنوان شیخ جدید ولایت غرب آفریقا از سوی داعش منصوب شود و آتش درگیری بین دو گروه آغاز شود. علیرغم درگیریهای درون گروهی، فعالیت بوکوحرام در غرب آفریقا علی الخصوص در شمال نیجریه همچنان پررنگ ادامه دارد.
از جمله جنایات بوکوحرام میتوان به کشتار صدها نفری در شهرها و روستاهای شمال نیجریه (ایالات بورنو، یوبه، کانو و…)، ربودن قریب ۳۰۰ نفر دانشآموز دختر و فروش آنها بعنوان برده و…، حملات انتحاری نام برد.
انصارالمسلمین در سودان و نیجریه:
گروه انصارو یا أنصارالمسلمین سودان، گروهی است که در سال ۲۰۱۲ از بوکوحرام منشعب شده و رهبر آن خالد البرنوی از اعضای جدا شده از بوکوحرام است. اقدامات و فعالیت های آنها نسبت به بوکوحرام معتدلتر است. تفکرات انصارالمسلمین سودان به القاعده نزدیکتر است و همانند بوکوحرام از داعش تبعیت نمیکنند.
انصارالمسلمین بیشتر با نیروهای خارجی (فرانسه) و دولتهای تابع آنها تعارض دارد تا مردم عادی. اما بعضا نیروهای انصارو به داعش میپیوندند و بعلت ضعف در مواجهه با ارتش، نیروهای انصارو از سودان به نیجریه و سومالی و سایر کشورهای فعال در آفریقا میروند.
الشباب سومالی:
حرکه الشباب المجاهدین گروهی است که در سومالی به نمایندگی از القاعده میجنگد و برخی از گروههای همپیمان و نیروهایش نیز از داعش تبعیت میکنند. سرمنشاء این گروهها به جریان جنگ داخلی سومالی برمیگردد و تحت عنوان اتحاد المحاکم الإسلامی شکل گرفت. این اتحاد جنوب سومالی را تحت نفوذ خود داشتند و بعدها به گروههای مختلف منشعب شدند و با ظهور داعش، برخی از این گروهها به پیمان آنها درآمدند.
دایره فعالیت تروریستی الشباب در سومالی و کنیا همچنان ادامه دارد و نیروهای اتحادیه آفریقا علیه این گروه و همپیمانان داعش میجنگند.
(نیروهای اتحادیه آفریقا که با ابتکار اتیوپی و در سال ۱۹۶۳ میلادی تشکیل شده است؛ در نیجریه، کامرون، بورکینافاسو و کنگو و… علیه داعش و سایر گروهها میجنگند اما توان تثبیت پیروزیها و کنترل تمام مناطق تحت نفوذ تروریستها و مسلحین را ندارند.)
در سایر مناطق آفریقا نیز نظیر مصر، مراکش، بورکینافاسو و… نیز گروههایی تحت فرمان داعش و شبه داعش بصورت مستقل هستند که توضیحات درباره آنها مجالی دیگر میطلبد.
اما مقصود از آنچه اشاره شد روشن ساختن زمینه و استعداد آفریقا برای میزبانی داعش و امثالهم است که این را میتوان نتیجه حمایت پنهان غرب در پروراندن تروریسم در این قاره دانست که از جمله علل آن رشد تشیع در غرب و شمال آفریقا، و استمرار استعمار غربیها در آفریقا دانست.
دیدگاه
تحلیل بی فکر و بی فایده