نشست کوالالامپور؛ دریچهای جدید به مسائل جهان اسلام_شماره دوم
حضور سران کشورهای اسلامی نظیر تمیم بنحمد، اردوغان و روحانی در نشست پادشاه و نخست وزیر مالزی صورتی دیگر از ظرفیتهای کشورهای اسلامی را نشان داد که در احوالات این روزهای جهان گم شده است.
این نشست مهم که آغازی موفق برای تشکیل یک ائتلاف اسلامی است، به دلیل استقبال ایران، ترکیه و قطر و در مقابل به دلیل مخالفت شدید عربستان سعودی میتواند در تحولات جهان اسلام موثر واقع شود. چرا که موضوعات این نشست بر مبنا و موضوعاتی است که سازمان همکاریهای اسلامی با عملکرد ضعیف و سراسر استیصالش سالهاست عدم کارآیی خود را به اثبات رسانده است.
حضور تمیم بنحمد امیر قطر، رجب طیب اردوغان، حسن روحانی و نمایندگان بیست کشور اسلامی دیگر و گروههایی همچون حماس در این نشست از دلایل نفوذ و قدرت سیاسی این نشست مالزیایی است.
پیش از این عربستان با فشار بر اندونزی و پاکستان مانع از حضور سران این دو کشور در این نشست شده بود اما با وجود این فشارها ۵۲ کشور نمایندگان خود را به این نشست فرستادهاند.
از نکات حائز اهمیت این نشست میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- ظهور یک ائتلاف جدید اسلامی که با ساختار و عملکرد نرم خود سازمان همکاری اسلامی را در بُعد سیاسی و ائتلاف سعودی را در بُعد نظامی تضعیف میکند.
۲- محوریت این نشست همانند سیاست سعودیها محدودیت نژادی ندارد و غیرعربی است و کشورهای غیر متعصب عربی نظیر سوریه، عمان و عراق احتمال پیوستن شان به برنامه های آتی این نشست بالاست.
۳- پیمانهای اقتصادی مشترک کشورهای اسلامی در صورت شکل گیری تحریمهای خارجیها علیه این کشورها را تا درصد بالایی بی اثر خواهد کرد.
۴- آنچه که از این نشست در بهترین حالت پیشبینی میشود رسیدن به توافقهای سیاسی است. چرا که ماهاتیر محمد بیشتر از آنچه که قدرت را در بُعد نظامی ببیند در بُعد سیاسی میبیند و همانطور که در اظهاراتش عنوان کرد اهداف وی شامل مقابله با اسلام هراسی، بهبود زندگی مسلمانان، استقلال مسلمانان و اقامه صلح و همزیستی اقوام و ادیان مختلف در کشورهای اسلامی است.
دیدگاه
۵۲کشور یا بیست کشور شرکت کردن؟! اکثرا هم که مقامات درجه اول نیومدن!!