دست های پنهان در جنگ قره باغ

سه شنبه 28 بهمن 1399 - 21:33
https://iswnews.com/?p=41689

چه کسانی جنگ اخیر قفقاز را مدیریت کرده‌اند؟

جنگ اخیر قره باغ به پایان رسیده اما هنوز هم تحلیل‌ها درباره چگونگی آغاز و مدیریت آن چندان روشن نشده است. جنگی که هدایت آن نه در داخل این کشور و منطقه قفقاز، بلکه از جایی دورتر انجام شده است. ظاهر ماجرا از حمله ۲۲ تیر ۱۳۹۹ – ۱۲ ژوئیه ۲۰۲۰ ارمنستان در رایون تاووش به موقعیت نظامی آذربایجان در رایون تووز آغاز شده که یک موقعیت نظامی آذربایجان از دست رفته و چند نظامی آذری از جمله سرلشگر پولاد هاشیم اف کشته شدند. خشم عمومی مردمی در کشور آذربایجان  برانگیخته شده و از دولت خواستند تا برای نبرد با ارمنی‌ها و بازپس گیری سرزمین‌های از دست رفته آماده شود. اینکه دولت غربگرای نیکول پاشینیان در ارمنستان با دولت غربگرای الهام علیف در آذربایجان دچار مشکل شوند و غرب در این ماجرا مداخله موثری نداشته باشد کمی عجیب به نظر می‌رسد.

  شور و شعف ویژه اسراییل، ترکیه و پاکستان برای کمک به آذربایجان و آغاز یک جنگ نیز چیزی نیست که بتوان به سادگی از کنار آن گذشت. بخش عقیدتی ارتش غرب‌گرای پاکستان در دست سلفی های وابسته به عربستان و در نهایت انگلیس اداره می‌شود. همین ارتش در چارچوب برنامه عربستان سعودی وارد منازعه قره باغ شده و بابت پرداخت بخشی از استقراض عربستان ماموریت نظامی را انجام داده است. روابط عربستان که در چارچوب مراودات اقتصادی با صهیونیست‌ها گوی سبقت را از همه کشورهای عربی ربوده چیز پنهانی نیست. سرانجام ترکیه عضو ناتو با گرایشات اخوان المسلمینی که اقتصادش طی دوره چیرگی اردوغان بوسیله صندوق بین المللی پول وابسته به کانونهای سرمایه داری حامی صهیونیست‌ها ساخته شده است. سر آخر اسراییل اشغالگر سرزمین‌های فلسطینی با تفکرات تندروهای یهودی صهیونیستی مورد حمایت سرمایه داری غرب که دل خوشی از مسلمانان ندارد. آذربایجان با اکثریت جمیعیت مسلمان و شیعه ۱۲ امامی که تفکرات مذهبی عموم مردم در آن چیرگی نسبی دارد. همه این ۴ دولت در کنار یکدیگر و در یک صف با دولت ملت مسیحی ارمنستان جنگیدند و پیروز شدند.

همه اینها را باید در کنار عملکرد ضعیف دولت ارمنستان و نخست وزیر پاشینیان گذاشت که با اخطار قبلی دستگاه امنیتی و نظامیان تا ۳ روز پس از آغاز جنگ موضوع را جدی نگرفت و موجب شد تا پشتیبانی از واحدهای نظامی خیلی دیر انجام شود که در شکست جبهه جنوبی امتداد رودخانه مرزی ارس بسیار موثر بوده است.

این نبرد از ۲۷ سپتامبر تا ۱۰ نوامبر، ۴۴ روز طول کشیده و پس از آن جنگ متوقف شده است. همین تکرار عدد ۴ در نبردها و رویدادها ناخودآگاه هر کسی را به یاد آموزه های صهیونیست مسیحیانی می‌اندازد که جنگ‌های اسراییل در قالب زمانی ۲۲ روزه (سال ۲۰۰۸ و ۲۰۰۹) با فلسطینی‌ها در نوار غزه ، ۳۳ روزه (سال ۲۰۰۶) یا نبرد تموز با حزب الله لبنان، ۵۵ روزه (سال ۲۰۱۴) با گروهای فلسطینی را برپا کرده‌اند و بر آن اصرار دارند.

شاید فکر کنیم مسئله به همین جا ختم می‌شود و اسراییل ناگهان در سال ۲۰۲۰ تصمیم گرفته به آذربایجان کمک کند. اما اسراییل از ۵ سال پیش ارتش ۱۰۰ هزار نفری این کشور را به هوش مصنوعی و چند مدل پهپاد مسلح و غیر مسلح مجهز کرده تا در چنین روزی بتواند وارد عمل شود.

درباره دست های پنهان پشت صحنه می‌توان گفت که این نبرد از سال‌ها پیش طرح ریزی شده و حتی القای آن به صورت ذهنی به مردم این کشور صورت می‌گرفت.

 نمونه این گفته ها را می‌توان در مانات واحد پول آذربایجان جستجو کرد که نمادهایی در وصف جنگ، صلح و تاریخ نبرد و حتی مناطق نبرد دارد که سرنوشت این کشور و منطقه را تعیین می‌کند.

چنانچه اسکناس ۲۰ ماناتی در دست بگیریم در قسمت روی آن طرح شمشیر، کلاه خود و سپر دیده می‌شوند که نمادی از جنگ به شمار می‌رود. همچین تنها عدد ۲۰ را می‌بینیم اما اگر در مقابل نور قرار دهیم عدد نمایان درج شده ۲۰ در کنار ۲۰ زمینه محو دیده می‌شود که تاریخ ۲۰۲۰ میلادی را تداعی می‌کند که این جنگ در آن اتفاق افتاده و پایان یافته است.

همچنین روی اسکناس طرح بلبل یا بلبل عندلیب را با رنگ سفید می‌بینیم که در فرهنگ آذربایجان و قفقاز نمادی از صلح و آرامش است. طرح خار و بلبل نیز در زمینه محو اسکناس پنهان شده که یکی از بخش‌های موسیقی مقامی این کشور است که پیش از شروع جنگ اول قره باغ در شهر شوشا و بخش غربی قره باغ کوهستانی اجرا می‌شد. همان گونه که می‌دانیم تصرف شوشا به وسیله نیروهای آذربایجانی مقدمه ای بر آتش بس مورد ادعای الهام علیف رییس جمهور آذربایجان و صلح نیکول پاشینیان است.

اینکه این نمادها تصادفی یا تعمدی ایجاده شده باید به بررسی واحد پول این کشور بپردازیم.

آذربایجان پس از استقلال پول ملی نداشت و با فرمان ابوالفضل ایلچی بیگ دومین رییس جمهور این کشور و طراحی الدار میکاییل زاده در ۱۵ اوت ۱۹۹۲ مانات یکای پول این کشور برابر با ۱۰۰ قپیک منتشر شد. پس از پایان جنگ اول قره باغ و اعلام آتش بس، حیدر علیف رییس جمهور این کشور آذربایجان به سمت غربی‌ها رفت و اکتشافات نفتی در دریای کاسپین شروع شد و از همین زمان نفوذ جریان‌های صهیونیست مسیحی در قالب شرکت‌های نفتی و سپس سایر مجموعه های تجاری در این کشور آغاز شد. وی در ۷ فوریه سال ۲۰۰۵ فرمان تغییر بهای پولی و مقیاس ارزها در جمهوری آذربایجان را اعلام کرد. اقتصاد این کشور از ۱ ژانویه ۲۰۰۶ فعالیت دوره دوم را با مانات جدید شروع کرد.

دوره سوم سیاست‌های پولی این کشور نیز باز هم با فرمان الهام علیف چهارمین رییس جمهور آذربایجان برای طراحی مانات جدید در  ۱ ژانویه سال ۲۰۱۳ شروع شده بر اساس آن استفاده از سایر ارزها در معاملات داخلی ممنوع شده و کنار رفته‌اند. طراحی جدید مانات با سفارش بانک مرکزی این کشور و توسط شرکت تبلیغاتی «ویتام» تهیه شده و ۲۸ دسامبر سال ۲۰۱۳ طی مراسمی در هتل اکسکلوزوئر رونمایی شده است. شرکت ویتام در آذربایجان از سال ۲۰۰۴ میلادی کار خود را شروع شده و تقریبا همه شرکت‌های خارجی مستقر در این کشور و برندهای بزرگ صنعتی مشتری آن هستند. عملکرد ویتام به قدری پیچیده است که در بحران کرونا پیشنهادهایی به رییس جمهور این کشور ارایه می‌دهد و بخشی از لغو محدودیت‌های سخت گیرانه دولتی در باکو بزرگترین و ثروتمندترین شهر قفقاز با نظر این مجموعه بزرگ تبلیغاتی انجام می‌شود.

این شرکت همچنین به وزارت تحصیل در بخش آموزش دانشگاهی کمک‌هایی از قبیل راه اندازی سرویس اتوبوس ویژه دانشجویان و دیگر خدمات ارایه می‌کند. اندازه فعالیت‌های چنین شرکتی بیش از تاثیرگذاری بر بخش اقتصادی این کشور قفقاز جنوبی است. می‌توان در پایان مدعی شد که این مجموعه یک گروه نخبه و خاص است که برنامه هایی را زمینه سازی می‌کند تا در زمان تعیین شده اجرایی شود.

پایگاه تحلیلی خبری “تحولات جهان اسلام”: انتشار مطالب خبری و یادداشت های دریافتی لزوما به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای منتشر می‌شود.

 طاها عبدالهی
طاها عبدالهی
کارشناس مسائل قفقاز
  • به اشتراک بگذارید:

دیدگاه

  1. ولی محمد پور سه شنبه, ۲۸ بهمن, ۱۳۹۹ - ۲۳:۳۶

    سلام خسته نباشین چرا در جنگ دوم قره باغ ایران نیرو به لب مرز آورد ولی کاری نکرد هدفش از آن لشکر کشی چه بود چرا اسرائیل لب مرز ما دستگاه های شنود داره ولی ما کاری نمیکنیم
    آینده قفقاز را چطور می بینید احتمال شعله ور شدن جنگ و تغییر مرز وجود دارد

    پاسخ
    1. محمد جمعه, ۱ اسفند, ۱۳۹۹ - ۱۷:۴۰

      سلام چه انتظاری دارید انتظار دارید جنگ راه بندازن با برادرای هم خون خودمون تو آذربایجان سر این موضوع شما تو فامیلتون هم با کسی دعوا میشه میرید باهاش جنگ میکنید همین مونده اسم خودمون خراب کنیم به عنوان متجاوز صرفا نظام هوشمندانه عمل کرد.

    2. طاها عبدالهی یکشنبه, ۳ اسفند, ۱۳۹۹ - ۱۸:۴۲

      سلام. امروز قفقاز به وسیله دولتها اداره می‌شود ولی نشانه هایی موجود است که حکایت از آن دارد که آینده قفقاز را مردم تعیین می‌کنند و دولتهای ملی چندان جایگاهی در این روند نخواهند داشت. تغییر دیدگاه مردم به واسطه ارتباط مستقیم بدون فیلتر رسانه گفتمان جدید امروز بین ملتهای منطقه قفقاز است. حتی در جنگ اخیر قره باغ هم مردم با گفتمان دولتها و سمپاشی برای قوم پرستی و قوم ستیزی همراهی نکردند. احساس پیروزی در برابر دشمن همراه با ترحم نسبی طرف آذری و احساس شکست در برابر دشمن همراه با ترحم به سربازان. این موضوع تا بحال سابقه نداشته

  • دیدگاه های شما پس از تایید مجموعه تحلیلی خبری تحــولات جهــان اســلام در سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی توهین، تهمت و افترا باشند منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشند منتشر نخواهد شد.