ماجرای بسته شدن جاده جنوبی ارمنستان به دست روسیه چه بود؟

یکشنبه 7 شهریور 1400 - 12:19
https://iswnews.com/?p=53087

به گزارش پایگاه تحلیلی خبری “تحولات جهان اسلام” جمهوری آذربایجان از روز پنجشنبه ۴ تیر (۲۶ آگوست) مسیر راه ارتباطی گوریس به کاپان ارمنستان را در ۲ نقطه روستای شونوخ و وارتان (ارمنستان) به روی خودروها بست. جاده جنوب ارمنستان از خاک رایون (استان) قبادلی جمهوری آذربایجان می‌گذرد.

منابع رسمی وزارت دفاع آذربایجان می‌گویند: شامگاه چهارشنبه ۳ تیر (۲۵ آگوست) نیروهای ارمنی با چاقو ۲ نظامی این کشور را زخمی کرده‌اند اما ارمنستان این گفته را نمی پذیرد. پیش از این خودروها و کامیون‌ها با مشایعت آذربایجان از همین محدوده عبور می‌کردند.
این راه بسته شده بود و خودروها و کامیون‌های تجاری در جاده صف کشیدند. بیشتر کامیون‌های سرگردان این راه ارتباطی ایرانی هستند و راه بازگشت مسافرانی که برای تزریق واکسن کرونا رفته‌اند نیز بسته شده بود. سرنشینان و رانندگان صدها دستگاه کامیون، اتوبوس و خودروی سواری ایرانی طی محاصره نیروهای آذربایجان اجازه بازگشت و ادامه مسیر از این محدوده پرتنش را نداشتند.

گفتگوهای سه جانبه میان آذربایجان و ارمنستان با نظارت فدراسیون روسیه انجام می‌شود. دو هفته پیش همچنین سنگ پراکنی به کامیون‌های ایرانی موجب صدمات جانی و مالی برای رانندگان ایرانی شده بود.

پس از استقلال آذربایجان و ارمنستان از اتحاد جماهیر شوروی سابق و بروز جنگ قره باغ، این محدوده به اشغال نظامی ارمنستان درآمده بود که پس از توافقنامه ترک مخاصمه بازپس داده شده است.
این مسیر ادامه راهگذر زمینی شمال به جنوب است که از پایانه نوردوز استان آذربایجان شرقی و مغری ارمنستان میگذرد و به گرجستان و دریای سیاه و فدراسیون روسیه می‌رسد.

مسیر ارتباطی ارمنستان به روسیه و شرق اروپا از مسیر آذربایجان به روسیه کوتاهتر و مقرون به صرفه است.
آذربایجان بازگشایی راه دسترسی از مسیر لاچین، سیسیان (ارمنستان) به جمهوری خودمختار نخجوان آذربایجان را براساس توافق آتش بس سال گذشته میلادی خواستار شده است. نکته جالب توجه این است که آذربایجان زیرساختهای ایجاد گمرک در مرز ارمنستان و نخجوان را پیش از بروز جنگ دوم قره باغ ساخته بود.

آخرین خبر این است که پس از توافق روز جمعه ۵ تیر این جاده بازگشایی شده ولی همین مسیر باز هم می‌تواند دست خوش رویدادهای دیگری باشد. به نظر می‌رسد ممکن است نیروهای صلحبان روسی در مسیر مستقر شوند ولی در نهایت ارمنستان مجبور است تا در خاک خود جاده بسازد.

  • به اشتراک بگذارید:

دیدگاه

  • دیدگاه های شما پس از تایید مجموعه تحلیلی خبری تحــولات جهــان اســلام در سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی توهین، تهمت و افترا باشند منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشند منتشر نخواهد شد.