در آغاز ورود داعش به عراق در سال ۲۰۱۴، دو کشور ایران و آمریکا که نقش ویژه ای در عراق بازی میکنند رویکردهای متفاوتی در پیش گرفتند.

ایران با حمایت از دولت مرکزی عراق و دولت اقلیم کردستان عراق، به سرعت و طی حداکثر یک هفته اقدام به ارسال مستشاران وتجهیزات به عراق کرد و در دو موضع استراتژیک (شمال بغداد و غرب اربیل) اولین مقاومت ها را پایه ریزی کرد که به اعتراف سیاسیون، از سقوط بغداد و اربیل جلوگیری نمود.

آمریکا اما با اینکه از سال ۲۰۰۳ در تمامی پهنه عراق نیرو و پایگاه داشت، هیچگونه اقدام موثری انجام نداد. بسیاری از کارشناسان از این حقیقت که آمریکا حتی از نیروی هوایی خود جهت کاهش سرعت داعش استفاده نکرد، انتقاد دارند.

باراک اوباما رییس جمهور وقت دولت آمریکا در مصاحبه اخیر خود با نیویورک تایمز در مقابل سوال خبرنگار درباره چرایی عدم بمباران داعش در بدو ورود به عراق و در زمانی که پاییتخت این کشور در خطر سقوط بود میگوید: ما برای جلوگیری از کم شدن فشار بر نوری المالکی از این فرصت استفاده کردیم، ما فکر کردیم که در این صورت نیازی توافق نخواهد بود، ما فکر کردیم که (با استفاده از این فرصت) دیگر نیاز نیست به گذشته برگردیم و ببینیم که چه خطایی (در عراق) انجام داده ایم….

یک روی سکه این است که ایران نیز در این برهه از به واسطه حکومت نوری المالکی (که به ایران نزدیک است) در حال کمک به عراق نبود. همانطور که رسانه ها در آن زمان نوشته اند؛ ایران نیز همچون آمریکا از مناقشات قدرت در عراق راضی نبوده و از کناره گیری مالکی و تثبیت قدرت العبادی حمایت می کرده است:
به طور مثال دویچله مینویسد: در چند روز گذشته ایران و ایالات متحده آمریکا در موضع‌گیری مشابه از تشکیل دولت جدید به رهبری حیدر عبادی حمایت کردند. در روزهای گذشته در اظهاراتی جداگانه، باراک اوباما، رئیس‌جمهور ایالات متحده آمریکا و علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی به صراحت روند تشکیل دولت جدید در عراق را “مطلوب” خواندند.

و روی دیگر سکه این که آمریکا نیز به واسطه نامطلوب بودن حکومت مالکی، از بمباران داعش طفره نرفت! اگر آمریکا به دنبال فشار بر دولت مالکی بود، چرا داعش را در حالی که به پل روستای الکلک در ۳۰ کیلومتری اربیل (که دولت آن با مالکی همسو نبود)رسیده بود، تحت بمباران قرار نداد.

آنچه از واقعیت بر می آید این است که ایران فرای مطلوب یا نامطلوب بودن حکومت در عراق، از این کشور در برابر داعش حمایت کرد و آمریکا به عمد و به اعتراف رییس جمهور این کشور برای منافع، این کار را انجام نداد.

 تحولات جهان اسلام
تحولات جهان اسلام
"تحولات جهان اسلام" اولین و تنها رسانه تخصصی پوشش اخبار و تحولات منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا با ارائه دقیق ترین و بروزترین نقشه های میدانی. رویکرد "مجموعه تحولات"، رصد دقیق درگیریهای منطقه و بصورت ویژه جهان اسلام و ارائه بروزترین نقشه های میدانی و تحلیل ها از مسائل جاری و فرا روی منطقه است.
  • به اشتراک بگذارید:

دیدگاه

  1. علی شنبه, ۶ آبان, ۱۳۹۶ - ۱۷:۰۰

    راجع به اربیل ، حرف افرادی چون هیمن سیدی رو که به استناد به ویکیلیکس به روابط بین دولت حاکم بر اربیل و داعش اشاره کرده بود یا همین اواخر افشاگری اتحادیه میهنی که پرده از توافقات بین بارزانی و داعش برداشته بود رو باور کنیم ، یا تکرار خطر سقوط اربیل توسط داعش و نجاتش توسط ایران ؟ در حالی که اربیل با داعش پشت پرده در حال مذاکره بودند
    همون موقع که داعش با میلیشه های کرد درگیر شد هواداران پارتی ، به یکیتی حمله میکردن ، که باعث حمله داعش به مناطقی که کردستان مینامند شده ! وگرنه دعش کاری به کردها نمیداشت
    دیگه بر همه کاملا روشنه که بخشی از تولید و به حرکت درآوردن داعش همین حکام اقلیمک شمال عراق بودن ، حالا شما هی با تکرار جلوگیری از سقوط اربیل به وسیله داعش توسط ایران ، نقش کردها در به وجود آمدن داعش و حتی موفقیت های خارق العاده اش در زمانی اندک رو که منجر اشغال بخش وسیعی از عراق و سوریه شد رو کمرنگ یا حتی بی رنگ کن !

    پاسخ
    1. حمید رضا کریمی شنبه, ۶ آبان, ۱۳۹۶ - ۲۱:۱۴

      نقطه نظر شما از این جنبه غلطه که شما داعش رو به عنوان گروهی که سیاست با ثبات داره در نظر گرفتید.
      اینکه چون داعش به حکومتی حمله کرده یا میکنه، دلیل نمیشه که اون حکومت در مراحل اولیه از داعش حمایت نکرده باشه…
      به صورت مثال نقش ترکیه و عربستان در حمایت از داعش کاملا واضح هست، اما میبینیم که داعش به این کشورها هم حمله کرده…
      به هر حال جدا از اسناد و بسیاری مدارک میدانی از همکاری کردها به خصوص احزاب کردی شمال اقلیم و البته نیروهای روژاوا، این واقعیت غیر قابل انکاره که ایران به دولت اقلیم کردستان کمک کرده و این دلیلی بر رد همکاری کردها و داعش نیست.

  • دیدگاه های شما پس از تایید مجموعه تحلیلی خبری تحــولات جهــان اســلام در سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی توهین، تهمت و افترا باشند منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشند منتشر نخواهد شد.