پاسخهای متفاوت مشاور تالش ولادیمیر پوتین
اسماعیل شعبان اف زاده لنکران جمهوری آذربایجان دانش آموخته ژئوپلتیک و مقیم فدراسیون روسیه است. وی حدود ۳۰ سال پیش به فدراسیون روسیه مهاجرت کرده و علاوه بر مشاور شورای اقوام رئیس جمهور فدراسیون روسیه، یک تحلیلگر سیاسی است که پاسخ های متفاوتی به پرسش ها میدهد. این دومین گفتگوی سایت تحلیلی و خبری تحولات جهان اسلام با اسماعیل شعبان اف است.
مشاهده مصاحبه اول اسماعیل شعبان اف با خبرگزاری تحولات جهان اسلام: ناشنیده های آذربایجان در گفتگو با مشاور پوتین
پرسش: آتش سوزی کارخانه روغن شهر سومقاییت چند روز پس از برگزاری همایش شوشا اتفاق افتاده است. مهربان علی اوا همسر رئیس جمهور آذربایجان و رسانه های دولتی این کشور درباره موضوع آتش سوزی بسیار حساس شدند. دلیل این حساسیت چه بوده است؟
محل آتش سوزی کارخانه تولید روغن خوراکی آذرسون تحت مدیریت عبدالباری گوزل بود. وی شهروند کرد اهل ماکو ایران است که پس از انقلاب اسلامی ایران به ترکیه رفته و با موساد مرتبط است و سفرهایی به اسرائیل هم دارد. تجارت قهوه، چای و روغن خوراکی آذربایجان منحصرا در دست اوست. تمام فعالیت های تجاری خانواده علیف به وسیله عبدالباری گوزل اداره میشود. این کارخانه هم متعلق به خانواده و فرزندان الهام علیف است که او اداره میکند.
آذربایجان از خطوط قرمز عبور کرده است و همین هم میتواند دلیل این آتش سوزی باشد. من معتقدم که آتش سوزی در سومقائیت تاوان برگزاری همایش آذربایجانی های جهان در شوشا و رقص در شب شهادت حضرت علی علیه السلام است.
پرسش: وضعیت کنونی ایران را چگونه ارزیابی میکنید؟
انقلاب اسلامی ایران راه رهایی ملت ایران بوده و امام خمینی یک حاکمیت منفور را برانداخته است. زمانی، هر کسی بخشی از خاک ایران را جدا میکرد و انقلاب اسلامی عزت را بازگردانده است. این انقلاب باعث شده تا ایران پس از پانصد سال در خارج از مرزهای خود حاضر شود. امروزه ایران در افغانستان، یمن، عراق و سوریه حاضر است. ایران به طور کلی نقشه های غرب را در خاورمیانه از میان برد.
پرسش: چه رویدادهایی باعث شده تا روسیه وارد خاک کشورهای اطراف خود شود؟
لئونید کوچما رئیس جمهور سابق اوکراین ظاهرا دوست روسیه بود اما در عین دوستی برای مقابله با روسیه نیروهایی را آماده نبرد میکرد. وضعیت قزاقستان هم به گونه ای بود که قومیت گرایی، پان ترکیسم، فعالیتهای ضد اسلامی رو به گسترش بود. مشاور سابق نظربایف و نخست وزیر فعلی افراد زیر دست انگلیس بودند. حتی در قزاقستان نیز میخواستند رویه اوکراین را دنبال کنند که روسیه با حضور خود طرح شان را از میان برد و این گروه سرکوب شدند. در قفقاز اوضاع از اوکراین هم بدتر است و قوم گرایی و ضد اسلام گرایی بسیار زیاد شده است. من فکر میکنم که پاکسازی قفقاز هم بزودی اتفاق میافتد.
پرسش: وضعیت کنونی دولت آذربایجان چگونه است؟
انگلیسی ها و یهودی ها در ترکیه و آذربایجان پروژه خود را پیش میبرند. این جریان در آذربایجان حاکم هستند و دولت بخشی از آنها است. یهودیان صهیونیست میخواهند یک مرکز دیگر در آذربایجان برای خود بسازند. آذربایجان برای آنها یک میدان بازی است تا از آن بر علیه ایران و روسیه استفاده کنند. نخست وزیر سابق اسرائیل میگفت که ما نفت آذربایجان را نمیخواهیم و حضور ما در این کشور فقط بخاطر این است که در کنار ایران قرار دارد. پس از پایان جنگ قره باغ در سال ۲۰۲۰ فهمیدیم که در پایگاه هوایی سیتالچای فقط پهپادهای نظامی مستقر نیستند و سرویس های جاسوسی هم فعالیت میکنند.
پرسش: دولتهای خارجی چه اهدافی را در کنار مرزهای ایران دنبال میکنند؟
ابتدا باید بگویم که مصاحبه پیشین واکنش های زیادی داشته است. تالشان به من میگویند که در ایران منظور شما را درک نمیکنند. تالشان تنها گروه قومی هستند که در مقابل برنامه های دولت آذربایجان مقاومت میکنند. تالش یک قوم کوچک هستند و جدایی امروز بخشی از آنها از خاک ایران تقصیر شاهان بی لیاقت قاجاری حاکم بر ایران بود. مناطق جدا شده این قوم هم در کنار مرزهای ایران (گیلان و اردبیل) است. این منطقه پیوستگی مذهب و فرهنگی زیادی با ایران دارد و اجداد ما شیعه ۱۲ امامی بودند.
سازمان های امنیتی اسرائیل و انگلیس میخواهند مذهب شیعه ۱۲ امامی را از میان تالشان ببرند و مذهب زیدی چهار امامی را ترویج کنند. هدف این است که به زودی آنها را از ایران جدا کنند و یک دشمن در کنار مرزهای ایران بسازند. این سازمان ها توانسته اند گروهی از جوانان را به سوی خود جلب کنند. همانند کاری که در مرزهای غربی ایران در کردستان عراق کرده اند که با اسرائیل همکاری میکند.
البته این جریان فقط به موضوع مذهبی بسنده نمیکنند و در مدارس و دانشگاه های شش رایون (استان) تالش نشین آذربایجان تفکر «ما ترک هستیم» و «دوست ترکیه هستیم» را ترویج میکنند.
پرسش: دولت های بیگانه چگونه در آذربایجان اهداف خود را دنبال میکنند؟
این جریان «مبارز مانسیموف» را وارد بازی کرده است تا از او برای این کار استفاده کنند. مبارز اهل روستای میانکوه رایون ماساللی و پیرو سعید نورچی و مهره انگلیس و یهودیان است. وی بعد از شروع تجارت دریایی با سرویس های اطلاعاتی یهودی همکاری میکند. مانسیموف نفت داعش را برای ترکیه میفروخت و با بلال اردوغان پسر رئیس جمهور ترکیه همکاری میکرد.
پس از آشتی دولت ترکیه با اسرائیل، محدودیت های مبارز مانسیموف را رفع کرده اند. مبارز اکنون در ترکیه کشتی هایی بنام شهیدان آذربایجان در جنگ قره باغ نامگذاری میکند و در حال گسترش فعالیت های خود در دریای کاسپین است.
این جریان حتی به داخل آذربایجان هم معطوف نیست و تعدادی مبلغ را به روسیه فرستاده اند تا افراد را پیرو مذهب زیدی کنند. دیاسپورای (جوامع دور از وطن) آذربایجان در روسیه هم که با دستور اسرائیل اداره میشود نیز با این جریان همکاری میکند.
یکی از این مبلغان ووقار سالایف از اهالی رایون لریک است که با سفارش و حمایت مبارز زیدی گری را در مسکو تبلیغ میکند. سالایف اصالتا یک روحانی نیست و دانش آموخته دانشگاهی است.
سابقه ووقار سالایف بسیار روشن است. وی پس از رفع محدودیت مرکز مدنیت تالش در باکو (به شرط همکاری با دولت آذربایجان) با یهودیان مرتبط شده و اکنون علیه ایران سخن میگوید و اسرائیل را تبلیغ میکند.
پرسش: راهکار شما برای مقابله با برنامه های مخرب دولت های بیگانه چیست؟
دشمنان این موضوع را به صورت سیستماتیک دنبال میکنند و میدانند که تالشان با ایران و روسیه پیوستگی دارند. جریان حاکم در آذربایجان میترسند که تالشان در مقابل نقشه آنها بایستند. ایران باید با تالشان به صورت سیستماتیک همکاری کند تا نقشه جریان یهودی انگلیسی را برهم بریزد. نادیده گرفتن این موضوع خطای بزرگی است.
پرسش: ارزیابی شما درباره رویدادهای ارمنستان چیست؟
ارمنستان در قفقاز یک دولت کوچک است که اگر بتواند خود را حفظ کند کار بزرگی کرده است. دولت این کشور تلاش میکند تا روابط خود را با ترکیه عادی کند که وابسته این کشور میشوند. من با روند کنونی آینده خوبی برای ارمنستان نمیبینم.
مردم ارمنستان از جمله زنان این کشور بسیار ترسیده اند که دلیل آن مرگ بیش از چهار هزار نفر جوان در جنگ دوم قره باغ است.
مردم ارمنستان شکست را پذیرفته اند و خواهان جنگ دیگری نیستند. زنان بیشترین حمایت را از نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان کرده اند. مردم روبرت کوچاریان را به عنوان یک جنگ طلب تصور میکنند. اگر مخالفان پاشینیان و حزب حاکم توانی داشتند میتوانستند ۱۰۰ هزار نفر را به میدان فرا بخوانند. ولی بیش از ۳۰ هزار نفر نیامدند و بیشتر مردم از احزاب مخالف نخست وزیر حمایت نکردند.
پرسش: دقیقا چه اتفاقی ممکن است در ارمنستان روی دهد؟
همین روند یک علامت خطرناک است و پاشینیان در صورت محبوبیت، استان سیونیک در جنوب ارمنستان (هم مرز با ایران) را به آذربایجان واگذار میکند.
یک مسیر حمل و نقل از این استان ارمنستان به آذربایجان داده میشود که این واگذاری تا دو سال آینده روی میدهد که بسیار خطرناک است. واگذاری سیونیک به آذربایجان راه ایران را به اوراسیا مسدود میکند.
این موضوع در سیاست، امنیت و موقعیت ژئوپولتیکی بسیار تاثیرگذار است. اساسا این مسیر به وسیله انگلیس مطرح شده است و دخالت نیروهای خارجی در منطقه قفقاز وضعیت خطرناکی را ایجاد میکند.
پرسش: قرارداد میان ایران و آذربایجان و حضور ایران در کریدور غرب به شرق را چگونه ارزیابی میکنید؟
وعده عبور ۴۰ کیلومتری این کریدور از خاک ایران یک دروغ است و متاسفانه در ایران این مسئله را باور میکنند. البته عبور این مسیر از خاک ایران هم موقتی است و تا زمانی استفاده میشود که آنها یک مسیر عبور از سیونیک ارمنستان به دست بیاورند. ترکیه و آذربایجان با وعده عبور این ۴۰ کیلومتر، ایران را بازیچه اهداف خود کرده اند.
پرسش: الهام علیف رئیس جمهور آذربایجان طی پیامی به سید ابراهیم رئیسی اعلام کرده است که آذربایجان ایران را هم به جمع کشورهای کریدور غرب به شرق اضافه کرده است. این پیام چه مفهومی دارد؟
الهام علیف رئیس جمهور آذربایجان در مسیر کریدور غرب به شرق نقشی ندارد که بتواند درباره حضور ایران در این مسیر تصمیم گیری کند و فقط مجری دستورات است. آذربایجان در این کریدور نقش یک واسطه را بازی میکند و در جهان نقشی برای آذربایجان قائل نیستند.
نزدیکی الهام علیف به ایران و پیشنهادات او برای ایران بسیار خطرناک است و دولت ایران باید از پذیرش آنها خودداری کند. او به سفارش غرب و اسرائیل به ایران نزدیک شده است.
الهام علیف با رشوه به برخی افراد در داخل ایران اهداف خود را پیش میبرد و آنها لابی جمهوری آذربایجان در ایران هستند.
پایان مصاحبه/
پی نوشت: محتوا و پاسخهای ارائه شده در مصاحبهها لزوما مورد تایید تحولات جهان اسلام نیست.
دیدگاه
جمله آخرش بسیار تکان دهنده هست.البته گوش شنوایی نیست که بشنود
مگه غیر از یمن و جنوب عربستان جای دیگری هم زیدی داریم
مسئولان ما اینقدر به فکر فلسطین مردمش هستن نصف همون رو حواسش رو به منطقه قفقاز میداد وضعیت به اینجایی که هستیم نمیکشید این وضع ادامه پیدا کنه فاتحه ما خوندس