منتقد الهام علی اف: “کمر نظام آموزش زبان مادری و اقتصاد آذربایجان شکسته است!”
سخنان الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان در اجلاس سمرقند ازبکستان و اجلاس سازمان کشورهای ترک تبار، واکنشهای بسیاری را در داخل این کشور برانگیخته است. وی از اعضا خواسته تا امکان تحصیل به زبان مادری را برای شهروندان ترک تبار در دولتهای غیر ترک فراهم کنند. وی همچنین از ۴۰ میلیون آذربایجانی ساکن در آن سوی مرزهای جمهوری آذربایجان و محروم از خواندن و نوشتن به زبان آذری نیز سخن گفته است. اما به نظر میرسد سخنان علی اف نتیجه معکوس داده و موجب رسوایی کاستیهای خود جمهوری آذربایجان شده است!
منظور علی اف از ۴۰ میلیون آذری محروم از زبان مادری، شهروندان ایران و گرجستان هستند که در کنار سایر اقوام این کشورها زندگی می کنند. این گفته در واقع به ضعف جمعیتی جمهوری آذربایجان اشاره دارد که فقط حدود ۱۰ میلیون هستند. جمعیتی ۱۰ میلیونی که مرکب از ۳۰ قوم که تعداد آذری ها (ترک و تاتارهای قفقاز) در آن به یک سوم جمعیت هم نمیرسد! سایر اقوام آن علاوه بر محرومیت از تحصیل به زبان مادری، حق سخن گفتن به زبان مادری در اماکن عمومی را هم ندارند و اصولا نام و تعداد واقعی جمعیت شان هم انکار می شود؛ اما در همه جنگهای قره باغ بیشترین تعداد کشته و مجروحان مربوط به آنهاست.
همچنین همهی این جمعیت ۱۰ میلیونی نیز در جمهوری آذربایجان ساکن نیستند! و در خوش بینانه ترین حالت، چهار میلیون شهروند به خارج از کشور مهاجرت کرده و اکنون این کشور تنها شش میلیون ساکن دارد. زبان رسمی و اداری این کشور آذری با الفبای لاتین است که حاکمیت آن را ترکی آذربایجانی مینامد و آمیخته ای از افعال ترکی، با واژگان عموما فارسی، عربی، روسی، ترکی و اخیرا انگلیسی است. زبانی که دولت در حالت رسمی بهکار میبرد با اصلاحاتی، میل به ترکی استانبولی پیدا کرده اما مردم این کشور گونه اصیل غیر ترکی استانبولی آن را بهکار میبرند. دومین زبان رایج این کشور هم روسی با الفبای سیریلیک است که همهی نسل گذشته در مدرسه آن را آموخته و بهکار میبرند. آموزش زبان روسی در مدارس این کشور همچنان رایج است و استانداردهای حاکم بر ساختار این کشور و حضور دو میلیون مهاجر در فدراسیون روسیه، این موضوع را تشدید هم میکند.
بیشتر بخوانید: معرکهگیری علی اف در سازمان کشورهای ترکتبار
نابسامانی آموزشی در آذربایجان
جمیل حسنلی، نماینده پیشین مجلس ملی جمهوری آذربایجان و رئیس اپوزیسیون “شورای ملی” با انتقاد از سخنان الهام علی اف در اجلاس سمرقند گفته است: “رئیس حاکمیت طایفه ای حاکم بر جمهوری آذربایجان درباره حمایت از حق تحصیل آذری های ایران به زبان مادری، با عملکرد حکومت باکو در ایجاد وضعیت نابسامان تحصیل به زبان آذری در داخل جمهوری آذربایجان تضاد آشکار دارد.”
جمیل حسنلی با انتشار یادداشتی در سایت پایگاه خبری “آزادلیق” ضمن استقبال از سخنان ضد ایرانی علی اف افزوده است: “این شخص (الهام علی اف) هر بار به ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه گزارش می دهد که تعداد مدارس روسی زبان در جمهوری آذربایجان ۳۵ درصد است. یعنی طی دوره حاکمیت الهام علی اف، از هر سه کودک یک نفر به زبان روسی تحصیل می کند و زبان روسی مجددا به یکی از زبان های مسلط مردم در جمهوری آذربایجان مبدل شده است.”
وی با بیان سطح پایین آموزش به زبان آذری در این کشور اظهار کرده است: “آموزش و پرورش حدود پنج سال قبل (یعنی در دوره قبل از محدودیت های کرونایی) اعلام کرده بود که ۵۵/۸۵ درصد از کلاس نهمی های شرکت کننده در آزمون زبان مادری آذری، نمره ۲ ، دو و نیم یا ۳ گرفته اند. همچنین ۴۵/۶۷ درصد از کلاس یازدهمی های شرکت کننده در آزمون زبان مادری آذری، همین نمرات را گرفته بودند. حال آنکه آمار نمرات پایین در آزمون زبان آذری در دوره نظام شوروی که مورد قبول ما نبود، هیچ گاه بیش از ۱۰ درصد نبود.”
حسنلی با استقبال از سخنان علی اف درباره حق تحصیل به زبان مادری آذری ها در ایران تاکید کرده است: “مطالبه تحصیل به زبان مادری برای ۴۰ میلیون آذربایجانی (آذری های ایران) فکر پیشرفته ای است. اما ابتدا باید برای این ۵۵/۸۵ درصد دانش آموزان جمهوری آذربایجان که از تحصیل به زبان مادری خود محرومند چاره اندیشی کرد.”
این فعال سیاسی با اشاره به وضعیت نابسامان آموزش در جمهوری آذربایجان افزوده است: “بی تردید، افزایش شمار مدارس روسی زبان در جمهوری آذربایجان صرفا سیاسی نیست، بلکه ناشی از شکستن کمر آموزش در نظام آموزشی جمهوری آذربایجان است. نمرات پایین در درس ریاضیات نیز ثبت شده اند.”
وی با ارائه آمار روند رو به رشد مدارس زبان روسی تصریح کرده است: “تعداد مدارس زبان روسی در جمهوری آذربایجان افزایش سریعی داشته است که در ابتدای ریاست جمهوری الهام علی اف، یک پنجم مدرسه ها یکی به زبان روسی بود ولی اکنون به یک سوم رسیده است. این موضوع از یک سو ناشی از تملق الهام علی اف به پوتین است و از سوی دیگر به علت کاهش سریع کیفیت آموزش به زبان آذری در جمهوری آذربایجان، عدم دسترسی مدارس جمهوری آذربایجان به منابع اینترنتی با محتوای زبان مادری و روسی بودن زبان ارتباطی حاکم بر خانواده است. ما ۴۰ میلیون خارج از جمهوری آذربایجان را کنار می گذاریم چون در کشور خودمان در حال استحاله هستیم! من در مورد ادعای الهام علی اف مبنی بر تامین حقوق و امنیت ۴۰ میلیون هم تبارانمان نیز تاکید میکنم که این مورد هم مانند وضعیت ” زبان روسی” است. طی دوره حکومت الهام علی اف، بیش از ۳۵ درصد از ۵ میلیون نفر آذربایجانی های دارای توان کار، کشور را برای یافتن کار و نان (تامین مخارج) ترک کرده و به خارج (از کشور) مهاجرت کرده اند. اکنون نیز به بهانه مقابله با کرونا، مرزهای جمهوری آذربایجان به روی بازگشت این مهاجران و جویندگان نان بسته شده است. ده ها هزار نفر آذربایجانی ماهها در داغستان روسیه پشت مرزهای جمهوری آذربایجان سرگردان باقی مانده و نمی توانند وارد کشورشان شوند. این در حالی است که واژه “همه گیری” کرونا در جهان منسوخ شده است. الهام علی اف نه تنها مرزهای جمهوری آذربایجان را به بهانه همه گیری (کرونا) به روی همان ۴۰ میلیون، بلکه به روی دو میلیون نفر از همین ۱۰ میلیون شهروندان خود جمهوری آذربایجان که برای کسب درآمد به خارج مهاجرت کرده اند، بسته نگه داشته است. حتی آذربایجانی های گرجستان به عنوان بخشی از آن ۴۰ میلیون نمی توانند خویشاوندان خود را در جمهوری آذربایجان ببینند.”
دیدگاه
فکر جالبی است. انشالله زبان فارسی بزودی در ان مناطق فراخواهند گرفت و انشالله مردم اون منطقه از دوباره با ایین پاک محمدی و ازادی دین برخواهند گشت .. و شر کفار و منافقین و ملحدین از بیخ کنده خواهدشد. ما طی بیش از ۱۰۰۰ سال خدمات و انرژی ها کشور ور صرف منطقه قفقاز کرده ایم، اینطور نیست،که این شهر تازه متولد شده باشند . انشالله این مناطق برخواهند گشت . به کوری چشم قوم گراها و همه کفار وطنی و بیرونی ..