محسن صمداُف روحانی شیعه جمهوری آذربایجان و رئیس حزب اسلام آذربایجان (AİP) صبح روز پنجشنبه ۲۹ دی (۱۹ ژانویه) پس از تحمل ۱۲ سال حبس از زندان شماره هفت رایون خطایی شهر باکو آزاد شد. تصاویر منتشر شده از وی نشان می‌دهد سال های سختی را در زندان گذرانده به شکلی که چهره وی تغییر محسوسی پیدا کرده است.

صمداُف پس از آزادی در آستانه سالروز رویداد قتل عام آزادی خواهان باکو در ۲۰ ژانویه، به خیابان شهیدلر باکو رفته و با تقدیم گل میخک سرخ به مقام شهیدان استقلال آذربایجان و جنگ قره باغ از جمله مبارز ابراهیم اُف قهرمان ملی این کشور ادای احترام کرده است. وی همچنین با آبگل سلیمان اُف روحانی شیعه و یکی دیگر از رهبران زندانی جنبش دفاع از آزادی حجاب زنان دیدار کرده است. سلیمان اف چند ماه پیش از وی آزاد شد. اقدامات محسن صمداُف در نخستین روز آزادی نشان می‌دهد که هنوز هم بر باورهای خود تاکید می‌کند.

تغییر رویه رسانه‌های دولتی ایران
بخش خبری شبانگاهی شبکه خبر سیمای جمهوری اسلامی ایران، خبر آزادی رهبر زندانی حزب اسلام آذربایجان را پخش کرده و با برهان حشمتی کارشناس مسائل آذربایجان و قفقاز در این مورد گفتگو کرده است. این خبر، شکستن دیوار سکوت رسانه‌های رسمی ایرانی درباره رویدادهای این کشور قفقاز جنوبی به شمار می‌رود.

منتقد دولت و افشاگر دخالت اسرائیل
محسن صمداُف که در آذربایجان به حاجی محسن (به آذری حاجی موئسیم) معروف است سومین رئیس حزب اسلام به شمار می‌ رود که از منتقدین سیاست‌ها و فساد دولت علی اف، مدافع حجاب زنان و پایه گذار جنبش لغو قانون ممنوعیت حجاب است. محسن صمداُف پیش از دستگیری نسبت به مداخله اسرائیل در آذربایجان هشدار داده و طی سخنانی گفته بود: “دست قدار و بی رحم صهیونیست ها در پشت پرده این اعمال (دولت آذربایجان) قرار دارد.”

آغازگر دفاع از آزادی حجاب زنان
صمد اُف ۱۲ دی ۱۳۸۹ (دوم ژانویه ۲۰۱۱) در اعتراض به تصویب قانون منع حجاب اسلامی زنان و دختران در مدارس این کشور تجمعی را در مقابل مجلس ملی برپا کرد. این روحانی شیعه به جز مطالبه حق زنان محجبه، نسبت به نقض حقوق بشر، دریافت رشوه توسط مقامات دولتی، فشار و ایجاد محدودیت دولتی برای اسلامگرایان، اسلام هراسی و عدم ارائه راه حل بحران قره باغ نیز انتقادهایی را نسبت به دولت و مجلس این کشور مطرح کرد.
جنبش اتحاد مسلمانان به رهبری طالع باقرزاده معروف به حاجی طالع نیز به این اعتراضات پیوستند و دامنه این تجمع به‌جز ساختمان مجلس به دیگر نقاط باکو و سایر شهرها و روستاهای بزرگ و کوچک این کشور نیز کشیده شد. الهام علی اف رییس جمهور آذربایجان پس از گسترش اعتراضات از امضای این قانون عقب نشینی کرد و مجلس نیز قانون مصوب خود را لغو کرد.

بیشتر بخوانید: طالع باقرزاده دست به اعتصاب غذا زد!

مدافع حجاب به زندان رفت
حکومت باکو پس از لغو قانون منع حجاب اسلامی زنان و دختران، رویه پرونده سازی و بازداشت گسترده سازمان دهندگان تجمعات را صادر کرد و بسیاری از فعالان سیاسی اجتماعی اسلامگرا به ویژه اعضای حزب اسلام با اتهامات دروغین از جمله حمل مواد مخدر، نگهداری سلاح، اقدام علیه امنیت ملی، جاسوسی برای ایران، سرپیچی از دستور پلیس، نقض قوانین جاری کشور، توهین به مقامات دولتی و غیره بازداشت و راهی زندان شدند.
حاجی محسن نیز از این رویه مستثنی نبود و ۱۷ دی ۱۳۸۹ (هفتم ژانویه ۲۰۱۱) هنگام بازگشت از محل کار به اتهام نقض قوانین هنگام رانندگی و سرپیچی از دستور پلیس به مدت ۱۳ روز زندانی شد.
صمد اف بدون آزادی از زندان این بار توسط اداره مبارزه با جرایم سازمان یافته وزارت کشور در ۳۰ دی ۱۳۸۹ (۲۰ ژانویه) صمداف را به اتهام امنیتی بازداشت و براساس مواد قانونی ۲۱۲، ۲۲۸ و ۲۷۸ به مدت سه ماه دیگر به زندان رفت و در ۱۵ مهر ۱۳۹۰ (هفتم اکتبر ۲۰۱۱) به مدت ۱۲ سال زندانی شد. او را به زندان شماره ۱۱ باکو منتقل کردند و بخاطر پافشاری بر درستی اقداماتش مدتی در سلول انفرادی بود و سپس به زندان شماره ۱۲ فرستادند.
محسن صمداُف ۳۰ دی ۱۳۹۱ (۱۹ ژانویه ۲۰۱۳) با ارسال درخواستی به ستاد انتخابات ریاست جمهوری خواستار کاندیداتوری و رقابت با الهام علی اُف رئیس جمهور شد. ستاد انتخابات درخواست ارسال شده را به دلیل عدم حضور وی باطل کرد و رئیس حزب اسلام پس از این نام نویسی به زندان انفرادی برده شد. گفته می‌شود که انتشار خبر کاندیداتوری محسن صمداُف برای دولت بسیار شوک آور بود.
فشار بر این روحانی شیعه ادامه داشت و از ۱۷ مهر ۱۳۹۳ (نهم اکتبر ۲۰۱۴) به مدت دو سال در زندان قبوستان و مشهور به کشتارگاه زندانیان سیاسی زیر شکنجه به سر برد.
دادگاه حقوق بشر اروپا ۲۱ آذر ۱۳۹۸ (۱۲ دسامبر ۲۰۱۹) درخواست این روحانی شیعه را به‌خاطر نقض حقوق قانونی پذیرفت و با انتقاد از رفتار آذربایجان از مقامات قضایی خواست به مفاد بیانیه حقوق انسانی پایبند باشند.

درباره محسن صمداُف
محسن صمداُف متولد چهار سپتامبر ۱۹۶۶ در استان قوبا اکنون ۵۷ سال سن دارد و از قوم تات است. وی دانش آموخته دانشگاه نرمین نرمین اف سابق و علوم پزشکی آذربایجان است که به عنوان پزشک متخصص فارغ‌التحصیل شده و تا زمان بازداشت مشغول به‌کار بوده است‌.
صمداف در جنگ اول قره باغ به عنوان پزشک نظامی با درجه ستوان دوم به بیمارستان های صحرایی نزدیک به خطوط نبرد رفت و برای درمان نظامیان، شبه نظامیان و شهروندان زخمی مشغول به‌کار بود و نام او در نیروی احتیاط ارتش نیز به عنوان پزشک نظامی ثبت شده است.

وی در سال ۱۹۸۹ به جبهه خلق آذربایجان پیوست و برای آزادی آذربایجان مبارزه می‌کرد تا اینکه در سال ۱۹۹۳ به‌خاطر ادعاهای قوم گرایانه و فساد گسترده از این جبهه جدا شد. دکتر صمداُف در همین سال به حزب اسلام پیوست و همین موضوع مسیر زندگی او را تغییر داد.

وی طی دو سال فعالیت به‌عنوان رئیس حزب اسلام در استان قوبا انتخاب شد.

سال ۱۹۹۵ آخرین باری بود که دکتر صمداُف به عنوان یک فعال رسمی سیاسی در صحنه بود. حیدر علی اف رئیس جمهور وقت دولت باکو به قلع و قمع اسلامگرایان پرداخت و در این سال حزب اسلام منحل شد.

دکتر صمداُف سال ۱۹۹۵ برای تحصیل علوم دینی شیعه وارد حوزه علمیه قم شد و حدود هفت سال بعد در سال ۲۰۰۲ به کشورش بازگشت. فعالیت حزب اسلام در دادگاه عالی آذربایجان با وجود انحلال رسمی به صورت مجرمانه تلقی نشده بود و حاجی محسن طی چند سال به عنوان عضو کمیته مرکزی و سپس کمیته رهبری برگزیده شد.

وی پس از “حاجی علی اکرام علی اف” و “حاجی علی آقا نوری” سومین رئیس این حزب به شمار می‌رود و در مدتی که زندانی بوده جانشینانی برای این منصب انتخاب شده است.

بیشتر بخوانید: از حاج علی اکرام تا حاج الهام ؛ مبارزه خستگی ناپذیر در راه احیای اسلام

 تحولات جهان اسلام
تحولات جهان اسلام
"تحولات جهان اسلام" اولین و تنها رسانه تخصصی پوشش اخبار و تحولات منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا با ارائه دقیق‌ترین و به‌روزترین نقشه‌های میدانی. رویکرد "مجموعه تحولات"، رصد دقیق درگیری‌های منطقه و به‌صورت ویژه جهان اسلام و ارائه به‌روزترین نقشه‌های میدانی و تحلیل‌ها از مسائل جاری و فرا روی منطقه است.
  • به اشتراک بگذارید:

دیدگاه

  1. فرزند ایران شنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۱ - ۱۴:۱۹

    همان طور که دول کوچک خلیج فارس به سادگی تحت فشار ایران قرارمی گیرند. وارد کردن فشار به دولت الهام کار بسیار ساده ایست

    پاسخ
  • دیدگاه های شما پس از تایید مجموعه تحلیلی خبری تحــولات جهــان اســلام در سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی توهین، تهمت و افترا باشند منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشند منتشر نخواهد شد.