با شهید مصباح مزاری، طلبهی مجاهد افغانستانی آشنا شوید
شهید “سید علی اکبر مصباح مزاری” از فرماندهان برجسته حزب وحدت اسلامی و دوران جهاد علیه شوروی در شمال افغانستان بود که پس از یک دوره مبارزه خالصانه در عرصه نظامی و فرهنگی، به همراه جمعی از یارانش توسط عوامل منافق به شهادت رسید.
سید علی اکبر مصباح مزاری، فرزند سید میرزا، در بهار ۱۳۳۶ هجری خورشیدی در روستای آبخانه واقع در شهرستان چهارکنت در استان بلخ و در یک خانواده مذهبی دیده به جهان گشود.
او علوم دینی را در مدرسه علمیهی چهار محله از توابع شهرستان چهارکنت فرا گرفت و در سال ۱۳۴۹ راهی مدرسه علمیهی سلطانیه شهید آیت الله شیخ سلطان ترکستانی، در شهر مزار شریف گردید و در آنجا کسب علم نمود.
علی اکبر مصباح بعد از کودتا و روی کار آمدن کمونیستهای خلق و پرچم (جناحهای حزب دموکراتیک خلق) در افغانستان، با هدف مبارزه با حکومت کمونیستی، تصمیم به ایجاد سازمان مبارزاتی مسلحانه گرفت و به دلیل علاقهای که به شخصیت و منش شهید سید مجتبی نواب صفوی، از مبارزین انقلاب اسلامی ایران داشت، نام تشکیلات “فدائیان اسلام” را برای گروه خود و همرزمانش انتخاب کرد و با تأسیس سازمان “فدائیان اسلام” در افغانستان، از سال ۱۳۵۷ رسماً آغازگر نبرد مسلحانه ضد حکومت کمونیستی در استان بلخ شد.
مصباح برای ایجاد وحدت و هماهنگی میان نیروهای شیعی در افغانستان تلاش زیادی کرد و به همین منظور برای تشکیل “جبهه متحد انقلاب اسلامی افغانستان” پیشگام شد. او پس از جلسات متعدد با تمام احزاب شیعی در تهران، مشهد و قم، زمینهی ایجاد جبهه متحد را با حضور چهار سازمان دیگر فراهم کرد و خودش نیز در تشکیلات این جبهه سمت هایی از جمله مسئول نظامی، مسئول اطلاعاتی، مسئول عضوگیری و مسئول فرهنگی جبهه را به عهده گرفت. او روی مسائل فرهنگی به ویژه در عرصه جهاد فرهنگی انقلاب اسلامی در افغانستان بسیار تأکید داشت و به همین دلیل مرکز فعالیت های فرهنگی سیاسی “تبیان” را تأسیس کرد. وی همچنین در اوایل تشکیل “حزب وحدت اسلامی” در سال ۱۳۶۸ هجری خورشیدی، کمیسیون فرهنگی این حزب را بنیان نهاد و پس از مدتی، رئیس کمیسیون فرهنگی حزب وحدت اسلامی در استانهای شمالی افغانستان شد.
در اواخر سال ۱۳۶۸ با ادغام احزاب ۹ گانه شیعی و تشکیل حزب وحدت اسلامی، مصباح مزاری به عضویت شورای مرکزی این حزب انتخاب شد. مصباح مزاری در اولین کنگره حزب وحدت اسلامی در سال ۱۳۶۹ در استان بامیان، به سمت مسئول نیروهای امنیتی حزب وحدت اسلامی در استان بامیان گماشته شد و در اولین جلسه رسمی این حزب در خرداد ۱۳۷۱ در شهر کابل، از سوی شورای مرکزی حزب، به سمت مسئول نیروهای امنیتی حزب وحدت اسلامی در کابل منصوب شد.
مصباح مزاری در ۲۳ تیر ۷۱ با استقبال بینظیر اقشار مختلف مردم و مقامات نظامی استان بلخ وارد شهر مزار شریف شد و فعالیت های فرهنگی، اجتماعی و همچنین هماهنگی نیروهای نظامی در این استان را به عهده گرفت. او همچنین در تلویزیون ملی مزار شریف، دانشگاه بلخ، مدرسه عالی باختر، مدرسه تربیت معلم بلخ، مسائل عقیدتی و اسلامی را تدریس میکرد. او در این زمینه صاحب نظر بود و با خط فکری انقلابی خود تلاش بیوقفهای را برای پیشبرد و تحقق اهداف انقلاب اسلامی در افغانستان انجام داد. همین فعالیت ها و اصرار مصباح مزاری بر اجرای مولفههای انقلاب اسلامی و حرکت وی بر خط ولایت فقیه سبب شد تا منافقین و بدخواهان او و اقداماتش را تحمل نکنند و در نهایت در عصر روز ۹ بهمن ۱۳۷۳ و او را در حین بازگشت به منزلش در شهر مزار شریف به شهادت برسانند. در جریان ترور شهید مصباح مزاری، هشت نفر از یاران وی از جمله اسدالله معاون، عبدالکبیر طاهری، میراحمد طاهری، همایون حامد، محمد اسماعیل، عبداللطیف ارشاد، سید میرزا و سید شاه نیز به شهادت رسیدند.
بر اساس اظهارات حجت الاسلام و المسلمین سید عیسی حسینی مزاری، ترور شهید مصباح به دستور حاج محمد محقق، از سران حزب وحدت اسلامی و معاون دوم ریاست اجرایی حکومت پیشین افغانستان و با همکاری ژنرال عبدالرشید دوستم و فرماندهای به نام احمدی انجام گرفته است. علت این ترور و ترورهای دیگر افراد برجسته این حزب را میتوان عدم وحدت سران حزب وحدت اسلامی و جاه طلبی فردی اشخاصی مانند محقق دانست.
منبع: سایت افق اندیشه
بیشتر بخوانید: مصاحبه: گفتگو با حجت الاسلام و المسلمین “سید عیسی حسینی مزاری”، رئیس مرکز فعالیت های فرهنگی اجتماعی تبیان
دیدگاه