بحران خودکشی در عراق؛ دلایل و انگیزهها
بحران خودکشی امروزه به یکی از معضلات فرهنگی و اجتماعی کشورهای در حال توسعه و حتی توسعه یافته تبدیل شده است. کشور عراق نیز از این پدیده مستثنی نبوده و هر ساله چند صد نفر از شهروندان عراقی اقدام به خودکشی میکنند. جدای از دلایل اقتصادی و فقر، شبکههای اجتماعی و اختلالات روانی ناشی از زندگی در یک محیط بسته و محافظهکار سنتی، از مهمترین دلایل این پدیده شوم در عراق است. خودکشی در میان زنان و دختران عراق نیز شایع است و عدم اهتمام دولت و نهادهای فرهنگی عراق به این پدیده آثار بدی بر پیکره اجتماعی این کشور خواهد گذاشت.
آمار رسمی منتشر شده از سوی وزارتخانه های بهداشت و کشور عراق نشان می دهد که این کشور هر ساله شاهد تعداد زیادی خودکشی بوده است. در طول سال ۲۰۲۰، ۶۶۳ مورد در سال ۲۰۲۱، ۷۷۲ مورد و در سال ۲۰۲۲ بیش از ۴۲۰ مورد خودکشی در این کشور ثبت شده است. آمار دقیقی از خودکشیهای عراق منتشر نمیشود اما حدود دو برابر این تعداد خودکشیها با شکست مواجه میشوند.
کارشناسان مسائل حوزه اجتماعی عراق اعلام کردهاند آمار واقعی چندین برابر این تعداد است، زیرا اکثر والدین خودکشی فرزندشان را فاش نمیکنند. بر اساس آمارهای بینالمللی، میزان خودکشی در میان آوارگان عراقی چهار برابر افراد مقیم است.
هدی الدلیمی، یکی از روانشناسان مطرح عراقی معتقد است حضور زنان در شبکه های اجتماعی تأثیر استثنایی بر آمار خودکشی دارد. جامعه عراق، خانوادهای بزرگ و بسیار محافظه کار است، به همین دلیل زمانی که یک دختر عراقی در معرض خطر قرار می گیرد احتمال خودکشی او بسیار زیاد میشود و آماری که در اختیار وزارت کشور عراق است، به وضوح این را آشکار میکند.
از سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۹ آمار خودکشی در عراق در حال افزایش بود اما در سال ۲۰۲۰ کاهش یافت و به ۳۳۳ نفر رسید اما در سال ۲۰۲۱ مجددا افزایش یافت و طبق آخرین آمار تعداد خودکشی ها در عراق به ۶۴۴ مورد رسیده است. اغلب خودکشی ها در استان های شیعه نشین شرقی و جنوبی عراق اتفاق می افتد. اقلیم کردستان در رتبه دوم خودکشی در عراق و استان های غربی و شمال غربی عراق کمترین میزان خودکشی را در بین مردم خود دارند. شهر بغداد و حومه آن بیشترین تعداد خودکشی ها را به خود اختصاص داده است. این بحران چشمگیر در میان استان های شیعه نشین به یکی از معضلات فرهنگی و اجتماعی تبدیل شده است که مسئولین و گروه های شیعه باید برای کاهش آن برنامه مناسبی داشته باشند.
طبق آمار، عراقیها به اشکال مختلف خودکشی میکنند. زنان بیشتر با سوزاندن بدن یا حلق آویز کردن خودکشی می کنند، در حالی که بیشترین درصد خودکشی مردان در مکانهای عمومی و با سلاح گرم می باشد. مشکلات اقتصادی، عوامل روانی، خشونت خانواده ها، ضعف مبانی دینی و عقیدتی، مواد مخدر و تاثیرات کرونا بر امید به زندگی و نیز سواستفاده و درز اطلاعات در شبکات اجتماعی از مهمترین دلایل و انگیزه های خودکشی در عراق است.
دیدگاه