تولیدات رسانه‌ای و تولیدات تصویری گروه تحریک طالبان پاکستان (TTP) در یک سال اخیر افزایش چشمگیری داشته است.

اضافه شدن چند مجموعه مستند در موضوعات مختلف به تولیدات رسانه‌ای تحریک طالبان پاکستان (TTP) و افزایش دامنه زبانی تولیدات رسانه‌ای و خبری تحریک طالبان پاکستان در یک سال اخیر می‌تواند برای تحلیل‌گران پرسش برانگیز باشد.

آغاز دوباره و قدرتمند مجموعه مستند “ابطال امت” که به زندگی و تاریخ و فعالیت‌های رهبران تحریک طالبان پاکستان می‌پردازد، یکی از این اقدامات می‌باشد. از این سلسله که تولید و پخش آن از دسامبر ۲۰۱۳ میلادی آغاز شده، ۲تا سال گذشته یعنی سال ۲۰۲۲ میلادی تنها سه قسمت تولید و پخش شده بود. جالب است که در یک سال اخیر چهار قسمت دیگر از “ابطال امت” تا کنون تولید و منتشر شده است که به نظرمی‌رسد این روند در مقایسه با سال‌های گذشته در نوع خود یک پیشرفت جالب توجه به حساب می‌آید.

تحریک طالبان پاکستان تولیدات رسانه‌ای خود را معمولا به دو زبان اردو و پشتو تولید می‌کند، گاهی نیز در تولیدات مهم خود دو زبان عربی و انگلیسی را هم اضافه می‌کند، اما جالب است که در برخی تولیدات یک سال اخیر عمرمدیا بازوی رسانه‌ای تحریک طالبان پاکستان، زبان فارسی نیز مد نظر بوده‌، و برخی از تولیدات تصویری تحریک طالبان از جمله یکی از قسمت‌های “ابطال امت” به زبان فارسی نیز یا دوبله و یا زیرنویس شده‌است.

“زیر نظر” مجموعه مستند دیگری است که تولید و پخش آن توسط عمرمدیا ارگان رسانه‌ای تحریک طالبان پاکستان در یک سال اخیر کلید خورده است، و تا زمان نوشتن این مطلب، پنج قسمت از آن تولید و پخش شده‌است. هدف اصلی این مجموعه مستند، مشروعیت زدایی از دولت رسمی پاکستان می‌باشد. آخرین قسمتی که از این مستند تا زمان نوشتن این مطلب تولید شده است به اقدامات غیرقانونی پرویز مشرف، رئیس جمهور پیشین پاکستان می‌پردازد.

“کفاله الیتیم” مجموعه مستند دیگری است که نشان می‌دهد نیروهای تحریک طالبان پاکستان چگونه به ایتام و فقرا در مناطق مختلف محروم رسیدگی می‌کنند. در یک سال اخیر چند قسمت از این مجموعه تولید و پخش شده است.

“شاهین جوان” یک مجموعه مستند دیگری است که تا نوشته شدن این مطلب تنها یک قسمت از آن تولید و پخش شده، که گویا قرار است بیشتر به اقدامات عناصر جوان انغماسی و انتحاری تحریک طالبان پاکستان بپردازد.

در این بین مجموعه جدید “مین جهاد کامسافر” نیز به سبک زندگی عناصر تحریک طالبان پاکستان در میان کوه‌های مناطق خیبرپختونخوا می‌پردازد. مجموعه جدید ” تیار ہیں ہم” (ما آماده‌ایم) به تمرینات عناصر تحریک طالبان پاکستان در مراکز تمرینی‌شان اختصاص دارد. مجموعه جدید ” معرکے ہیں تیز تر” (نبردها سریعتر هستند) نیز تصاویری از عملیات‌های تحریک طالبان پاکستان در مقاطع مختلف علیه نیروهای امنیتی و ارتش پاکستان را پخش می‌کند.

به‌نظر می‌رسد با توجه به تحول اخیر نظام در افغانستان و شکل‌گیری ارتباط بین طالبان افغانستان و دولت رسمی پاکستان، تحریک طالبان پاکستان به عنوان گروهی که دست در بیعت با طالبان افغانستان دارد، در چالشی سخت گرفتار شده‌است. به ویژه اینکه دولت پاکستان از نظر هویتی برای تحریک طالبان پاکستان به مثابه دشمن و “دیگری” محسوب می‌شود، و اساسا فلسفه وجودی تحریک طالبان پاکستان به عنوان یک گروه اسلام‌گرای پشتون زبان، به خصومت این گروه با دولت مرکزی پاکستان باز می‌گردد. در این بین به نظر می‌رسد تحریک طالبان پاکستان برآن است تا از رهگذر تولیدات رسانه‌ای به ویژه با تأکید بر عدم مشروعیت و ظلم و ستم دولت مرکزی پاکستان، با این چالش مقابله کرده و خود را همچنان یک گروه بر حق تلقی‌کند.

یاسر قزوینی حائری
یاسر قزوینی حائری
متخصص تروریسم و داعش شناس
  • به اشتراک بگذارید:

دیدگاه

  1. محمدمهدی بندرچی چهارشنبه, ۹ فروردین, ۱۴۰۲ - ۰۰:۰۵

    بسیار مطلب مهمی است. ممنون که منتشر کردید. ممکن است مرتبط با وقایع صدروزه ایران و استمرار آن در زاهدان و کردستان هم باشد. موقعیت بسیارمناسبی فراهم شده تا جوان های این مناطق با بمباران نفرت پراکنی ها تحریک شوند و زیر لوای قیام اسلامی دوباره جذب گروهک ها شده و دست به تخریب امنیت میهن خود بزنند. کارفرهنگی جوابش کارفرهنگی است بشرطی که ابعادامنیتی آن لحاظ شوند. وقتی درمسجدمکی امسال عید خانم ها بی حجاب عکس می گیرند درحالیکه هیچ مسجددنیا چنین مجوزی نمی دهد قاعدتا حتی از منظر حقوق بین الملل نیز طراحی های مهمی برای تولید ضربه به ایران از درون این مناطق صورت گرفته است.

    پاسخ
    1. یاسر چهارشنبه, ۹ فروردین, ۱۴۰۲ - ۱۶:۲۸

      بله نکته مهمی اشاره شد. به ویژه اینکه به نظر می رسه تحریک طالبان پاکستان و جیش العدل ارتباط وثیقی با هم داشته باشند چون نریشن های فارسی فیلم های تحریک طالبان معمولا با لهجه بلوچی است نه تاجیکی یا دری و … و این نشون می ده که دروازه تحریک طالبان پاکستان به جهان فارسی زبان از طریق بلوچستان است، از طرفی می دانیم که تحریک طالبان پاکستان در بلوچستان پاکستان هم تحرکاتی دارد. از طرفی قالب سایت جیش العدل و سایت تحریک طالبان پاکستان دقیقا مانند هم هستند که این مسئله رو به ذهن متبادر می کنه که احتمالا این دو سایت توسط یک گروه یا یک نفر یا در یک جا طراحی شده

  2. سعید شنبه, ۱۲ فروردین, ۱۴۰۲ - ۱۶:۱۶

    من که میگم زندگی بین طالبانی ها به زندگی بین بی حجاب ها شرف داره

    پاسخ
  • دیدگاه های شما پس از تایید مجموعه تحلیلی خبری تحــولات جهــان اســلام در سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی توهین، تهمت و افترا باشند منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشند منتشر نخواهد شد.