راه آهن رشت به آستارا و تحقیر دولت علیف؟

یکشنبه 31 اردیبهشت 1402 - 23:14
https://iswnews.com/?p=94778

دولت‌های فدراسیون روسیه و جمهوری اسلامی ایران قرارداد ساخت راه آهن رشت-آستارا را با سرمایه گذاری روسیه امضا کرده‌اند. این راه آهن برای اتصال زمینی راهگذر شمال به جنوب باید از خاک جمهوری آذربایجان عبور کند اما این دولتها نه تنها از دولت آذربایجان دعوت نکرده اند حتی نامی از این دولت هم نبرده‌اند. پروژه راه آهن رشت به آستارا قطعه ناتمام از مسیر زمینی شمال به جنوب است که جمهوری آذربایجان قصد داشت در آن سرمایه گذاری کند اما با تحریم‌های آمریکا شرکت دولتی راه آهن آذربایجان از آن کنار کشید.

رسانه های وابسته به دولت باکو از سه شنبه به این سو خبر کشف و انهدام یک شبکه جاسوسی و عملیات خرابکاری وابسته به ارمنستان را دست به دست می‌کنند. این اعترافات نه تنها موثر واقع نشده بلکه سبب یک رسوایی تازه برای دولت و سازمان امنیت ملی و رسانه های وابسته به دفتر رئیس جمهور نیز شده است.

سازمان امنیت ملی آذربایجان (د.ت.خ) با انتشار اعترافات ویدیویی دو شهروند مقیم فدراسیون روسیه به نام‌های «رشاد احمد اف احمد اوغلو» متولد ۱۹۸۰ و «روشن امیر اف موسی اوغلو» متولد ۱۹۹۱ مدعی شده است که آنها عضو یک شبکه جاسوسی و خرابکاری هستند.  

طبق بیانیه و اعترافات رشاد احمد اف براساس دستورات گرفته شده از ارمنستان در مقابل مقاصد مادی در جهت زیان به منافع ملی، خدشه دار سازی تمامیت ارضی، خیانت به امنیت ملی و افشای قابلیت‌های دفاعی آذربایجان انجام وظیفه کرده است. رشاد امیر اف برای این کار «روشن امیر اف موسی اوغلو» را نیز برای همکاری جلب کرده است.

رشاد احمد اف متهم است که برای ایجاد دشمنی میان گروه های اقلیت قومی و دینی ویدیوهایی را تحت نظارت ارمنستان تولید کرده که توسط بلاگرهای ارمنی در کانالهای آذری زبان یوتیوب و سایر شبکه های اجتماعی پخش شده است.

احمد اف همچنین متهم به همکاری با «گارنیک آساتیریان» مدیر بخش ایران شناسی دانشگاه دولتی ایروان شده که طی آن ۲۰۰ عدد نقشه جعلی را برای تجزیه گروه های قومی (آذربایجان) ترسیم کرده اند.

یکی دیگر از اتهامات رشاد احمد اف برنامه ریزی برای ایجاد اغتشاشات قومی و دینی، انفجار و ایجاد آتش سوزی و دیگر اقدامات اجتماعی تحریک آمیز و عملیات ترور است.

طبق گفته ها این دو شهروند در کشور دیگری بازداشت شده اند و قدرت سازمان امنیت ملی دولت باکو به رخ کشیده می‌شود!

رشاد احمد اف و روشن امیر اف

پشت پرده ماجرای بازداشت‌ها

زابیل محرم اف (مَدُج) شهروند تالشی و از مدیران دیاسپورای تالشان آذربایجان مقیم روسیه به بیان زوایای پنهان بازداشت این دو نفر پرداخته و بار دیگر اشتباهات آشکار سازمان امنیت آذربایجان رونمایی شده است.

زابیل محرم اف در تلویزیون اینترنتی OTV (اوزود تالیشستون ورسیا) ضمن رد ادعاهای سازمان امنیت ملی به تقبیح رسانه های دولتی و بلاگرهای شبکه های اجتماعی وابسته به دولت باکو پرداخته و گفته است: “خبر بازداشت این دو شهروند با موضوع تحقیر دولت علیف در کشورهای خارجی مرتبط است. دولت فدراسیون روسیه برخلاف گذشته از دولت آذربایجان برای شرکت در مراسم نهم می (رژه روز پیروزی به مناسبت فتح برلین به دست ارتش سرخ) دعوت نکرده بود. این درحالی است که هیئت دیگر کشورهای عضو جامعه مشترک المنافع اتحاد جماهیر شوروی سابق در آن حاضر بودند.”

همچنین در یک رویداد مهم، دولت‌های فدراسیون روسیه و جمهوری اسلامی ایران قرارداد ساخت راه آهن رشت-آستارا در خاک ایران را با سرمایه گذاری روسیه امضا کرده‌اند. این راه آهن برای اتصال زمینی راهگذر شمال به جنوب باید از خاک جمهوری آذربایجان عبور کند اما این دولتها نه تنها از دولت آذربایجان دعوت نکرده اند حتی نامی از این دولت هم نبرده‌اند که تحقیر بزرگ دولت الهام علیف به شمار می‌رود.

رونمایی از یک افتضاح دیگر

زابیل محرم اف با تشریح جزئیات واقعی این خبر گفته است: “رشاد احمداف و روشن امیر اف شهروندان منطقه تالش نشین آذربایجان هستند که در روسیه زندگی می‌کنند. من شخصا رشاد احمداف را می‌شناسم که اهل رایون ماساللی است. این دو نفر برخلاف گفته های سازمان امنیت نه طی یک عملیات مخفی در یک کشوری دیگر بلکه در فرودگاه بازداشت شده اند. آنها برای تمدید اقامت خود در روسیه باید به کشور بازمی‌گشتند تا پاسپورت آنها مهر بخورد و دیاسپورای آذربایجان در روسیه (وابسته به دفتر رئیس جمهور آذربایجان) برای آنها اسناد هویتی دریافت کرده اند.”

این تحلیلگر سیاسی محاکمه این دو شهروند به ویژه رشاد احمد اف را یک کار غیرقانونی، غیر انسانی و برخلاف موازین بین المللی خوانده و تصریح کرده است: “رشاد احمداف در طی دوره سربازی در جبهه قره باغ خدمت می‌کرد که همرزمش جلوی چشمان او تیر خورده و خون روی صورتش پاشیده بود. پس از این رویداد دولت هیچ رسیدگی به او نکرده و اکنون با مشکل اعصاب و روان دست و پنجه نرم می‌کند. همین عدم رسیدگی دلیل انتقادهای او در صفحه فیسبوک از عملکرد دولت است.”

عضو دیاسپورای تالشان در ادامه با انتقاد از اعترافات منتشر شده توسط سازمان امنیت ملی دولت باکو گفته است: “مطالبی که رشاد احمداف جلوی دوربین گفته مواردی است که به او گفته اند تا تکرار کند. همه می‌دانند که گارنیک آساتیریان مدیر بخش ایران شناسی دانشگاه دولتی ایروان سال‌ها پیش از این کسوت اخراج شده و سالهاست که واردان واسکانیان در این پست است. شما مسوولان سازمان امنیت می‌توانید این موضوع را پژوهش کنید و یاد بگیرید.”

 تشکیل یک کمپین

محرم اف خواستار مداخله فعالان حقوق بشر، وکیلان دادگستری و سازمان‌های بین المللی در این زمینه شده و افزوده است: “ایجاد یک کمپین برای جلوگیری از محاکمه و جمع آوری پول برای درمان رشاد احمد اف یک کار ضروری و انسانی است.”

این تحلیلگر سیاسی منتقد دولت درباره عوامل پشت پرده این سناریو گفته است: “رهبری سیاسی آذربایجان پشت پرده این موضوع قرار دارد و پس از انتخابات ریاست جمهوری ترکیه وضعیت الهام علیف بدتر هم می‌شود.”

زابیل محرم اف با انتقاد صریح از بازداشت گسترده فعالان دینی خاطر نشان کرده است: “هرکسی در آذربایجان نماز بخواند می‌گویند که او جاسوس ایران است و به زندان می‌افکنند. چه اتفاقی افتاده که آذربایجان پر از جاسوس است و همه برای ایران و ارمنستان جاسوسی می‌کنند؟ تاکنون یک جاسوس روسیه پیدا نشده چون دولت آذربایجان قدرتی در مقابل روسیه ندارد. بسیاری از افراد به ناحق بازداشت شدند و اگر اوضاع همین گونه پیش برود تعداد بیشتری بازداشت می‌شوند.”

آذربایجان شریک بد عهد راه آهن آستارا-آستارا

پروژه راه آهن رشت به آستارا قطعه ناتمام از مسیر زمینی شمال به جنوب است که جمهوری آذربایجان قصد داشته در آن سرمایه گذاری کند. موضوع تا حدی پیش رفته بوده که شرکت دولتی راه آهن آذربایجان (ADY) با سرمایه گذاری ۵۰۰ میلیون دلاری در این پروژه، خط ریلی از آستارای آذربایجان را با احداث یک پل بتنی روی رودخانه آستاراچای به بارانداز ریلی شهرستان آستارا متصل کرده بود. هیئت های آذربایجان و ایران در هتل اسپیناس آستارای ایران آن را مذاکره و امضا کردند. مذاکراتی هم برای ساخت خط آهن از آستارا تا رشت با سرمایه گذاری مجدد آذربایجان در جریان بوده که با تحریم‌های آمریکا شرکت دولتی راه آهن آذربایجان از آن کنار کشید. پروژه بارانداز نیز نیمه کاره رها شد اما آذربایجان علیرغم عدم تکمیل پروژه همچنان از بارانداز ریلی کسب درآمد می‌کند.

  • به اشتراک بگذارید:

دیدگاه

  • دیدگاه های شما پس از تایید مجموعه تحلیلی خبری تحــولات جهــان اســلام در سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی توهین، تهمت و افترا باشند منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشند منتشر نخواهد شد.