عادی سازی روابط اعراب با رژیم صهیونیستی

سه شنبه 3 دی 1398 - 22:20
https://iswnews.com/?p=25015

قدرت ایران و تقویت ایدئولوژی مقاومت اسلامی پس از شکست تکفیریسم در منطقه، کشورهای عربی و صهیونیستها را هراسان و به فکر اتحاد علیه مقاومت انداخته است. در این راستا روند پروژه عادی سازی روابط اعراب با اسرائیل اخیرا توسط آل زاید و آل سعود سرعت گرفته است.

سال گذشته هنگامی که بنیامین نتانیاهو در راستای حسن نیت در روابط با همسایگان و کشورهای منطقه، به عمان سفر کرد، نه تنها در منطقه بلکه در جهان استقبال چندانی از این حرکت وی نشد.
رسانه ها و تحلیلگران میزان استقبال مقامات عمان از نخست وزیر رژیم اسرائیل را بیشتر از حد وی می‌دانند. تا جایی که خبرنگار الجزیره از “یوسف بن علوی” وزیرخارجه عمان، پرسید: چرا این دیدار را انجام دادید؟ علوی پاسخ داد: چرا انجام نشود؟ آیا حرام است؟ اسرائیل کشوری از ملل خاورمیانه است و ما باید سفر جدیدی را به آینده آغاز کنیم.

روایت جدیدی در غرب آسیا در حال ظهور است. نقشه های جدید برای ذهن های نسل جدید مسلمانان ترسیم شده و به اصطلاح، پروژه اصلاحات کلید خورده است.

انگیزه‌ی از بین بردن اسرائیل از دهه ۱۹۶۰ میلادی و در دوران ریاست جمهوری جمال عبدالناصر در مصر با اتحاد اعراب شکل گرفت. اما اکنون همسایگان عرب رژیم اسرائیل در حال تغییر روند هستند. رهبران برخی کشورهای عربی با روی کار آمدن ایران و همپیمانانش محبوبیت خود را از دست داده اند و اخیرا به این نتیجه رسیده‌اند که وجود ایران تهدیدی مشترک برای اسرائیل و جهان عرب است.

نظرسنجی ها نشان می دهد که از زمان آغاز بهار عربی در سال ۲۰۱۱ میلادی بدین سو، اعتماد اعراب به احزاب اسلامی به یک سوم کاهش یافته است.
سه چهارم عراقیها می گویند که به هیچ وجه به احزاب اسلامگرا اعتماد ندارند و تعداد جوانانی که به مذهب نه می‌گویند رو به افزایش است. (در واقع تفکر سکولاریسم در این جوامع رشد داشته است.)
نسل جدید رهبران عرب می‌خواهند رونق اقتصادی را افزایش دهند و اختلافات سیاسی را به حداقل برسانند و حتی با اسرائیل ایجاد اتحاد کنند.

این موضوع در امارات “سال سازگاری” عنوان گرفته است. “محمد بن زاید” ولیعهد ابوظبی ، برای گرامیداشت بازدید پاپ از این کشور، دستور ساخت خانه خانوادگی ابراهیمی را صادر کرد. (این مجموعه شامل یک کنیسه، یک کلیسا و یک مسجد در مکانی واحد است.)
همچنین در ماه فوریه ۲۰۱۹ میلادی نیز در یک چرخش اساسی در عربستان، پاپ فرانسیس و ۱۷۰ هزار نفر کاتولیک به این کشور سفر کرده و در جشنواره‌های سعودیها شرکت کردند.
در دبی، یهودیان چندین سال است که در یک کنیسه عبادت و فعالیت دارند.
خاخام‌های اسرائیل، آمریکا، استرالیا و اروپا نیز به مدت دو سال است که در کنفرانس های بین المللی صلح مسلمانان که در ابوظبی برگزار شده است، شرکت می کنند.
حاکم بحرین نیز از امارات و سعودیها جانمانده و راهی به سوی روابط بازتر بین اسلام و یهودیت پیش گرفته است.
در سال ۲۰۱۶ “عید حانوکا” را با یهودیان ارتدوکس نیویورک جشن گرفت و درباریان وی بساط آواز و رقص مشترک یهودیان و مسلمانان را راه اندازی کردند و در ادامه گروههایی تحت عنوان هیات صلح بحرین از اسرائیل دیدار کردند.
این اعمال علیرغم محکومیت حماس و دیگر گروههای مقاومت فلسطین، در نظر رسانه های عرب جنجالی به پا کرد.

با تغییر سیاستهایی که بن سلمان ایجاد کرد، در دیدگاه عالمان وهابی و درباری آل سعود نیز چرخش ۱۸۰ درجه ای دیده می‌شود. سازمان اتحادیه جهانی مسلمانان مکه که سالها عقاید وهابیت را ترویج میکرد، حالا جلسات مشترکی را با سازمانهای مختلف یهودی آغاز کرده است.
چندین فعال مجازی سعودی عرب زبان، عادی سازی روابط با اسرائیل را ترویج می کنند. بعنوان مثال یکی از این افراد شخصی به نام “محمد سعود” فعال رسانه ایست که به اسرائیل سفر کرد و با نتانیاهو دیدار و به زبان عبری‌ای که در ریاض آموخته است صحبت کرد.

دیدار محمد سعود فعال توئیتری سعودی با بنیامین نتانیاهو

دیدار محمد سعود فعال توئیتری سعودی با بنیامین نتانیاهو

علاوه بر آل سعود، امارات، بحرین و مصریها نیز به دلایل جلوگیری از وقوع مجدد بهار عربی و روی کار آمدن مجدد اخوان المسلمین، مقابله با داعش در شبه جزیره‌ی سینا و از همه مهمتر مقابله با جریان ایران و اسلامگرایی شیعی درصدد عادی سازی روابط با اسرائیل هستند.

اسرائیل نیز به دلایل مختلف با اعراب سر سازش و عادی سازی روابط را انتخاب کرده است. چرا که دشمن مشترک آنها یعنی ایران (که در دهه های اخیر با کمکهایش توانسته عراق، سوریه، لبنان و یمن را از چنگ تکفیریسم نجات دهد) حالا با جدیت بیشتری گروههای مقاومت در فلسطین را با خود متحد کرده و قصد آزادی فلسطین اشغالی را دارد. اسرائیل به منظور مقابله با مقاومت اسلامی قطعا به اتحاد با دولت های عربی منطقه نیاز دارد.

اسرائیل برای دولت های عربی به عنوان یک شریک تجاری و امنیتی محسوب می شود و دولت ترامپ از این پروژه بطور ویژه ای حمایت می‌کند.
میتوان گفت عادی سازی روابط اعراب و اسرائیل در زمان ریاست‌جمهوری اوباما بطور اساسی قوت گرفت. چرا که سیاستهای باراک اوباما آنچنان به مذاق اسرائیلیها و اعراب خوش نمی‌آمد و سبب نزدیکتر شدن آنها شد. اوباما پس از پیروزی اخوان المسلمین در مصر، حسنی مبارک را رها کرده و با محمد مرسی از در رفاقت بیرون آمد (که سعودیها را مجبور به هزینه سنگین برای کودتا کرد) و در ادامه با ایران توافق هسته‌ای را امضا کرد که باز هم برای سعودیها و اسرائیلیها که نابودی تفکر ایران را می‌خواهند، سخت آمد.

توئیت عبدالله بن زاید مبنی بر اتحاد اعراب و اسرائیل به نام اصلاحات اسلامی

توئیت عبدالله بن زاید مبنی بر اتحاد اعراب و اسرائیل به نام اصلاحات اسلامی

توئیت بنیامین نتانیاهو در پاسخ عبدالله بن زاید و استقبال از عادی سازی روابط

به هر جهت عادی سازی روابط اعراب با اسراییل بیش از پیش در جریان است.
“عبدالله بن زاید” وزیرخارجه امارات اخیرا در توئیتی از شکل گیری اتحاد اعراب و اسرائیل بعنوان اصلاحات اسلامی یاد کرده است و “بنیامین نتانیاهو” در پاسخ به او در توئیتر خود گفت: از رخ دادن همگرایی اسرائیل و بسیاری از کشورهای عربی استقبال می کنم؛ زمان تحقق عادی سازی روابط و صلح فرا رسیده است.

 محراب
محراب
کارشناس و تحلیل‌گر مسائل مناطق غرب آسیا، آسیای میانه و شمال آفریقا
  • به اشتراک بگذارید:

دیدگاه

  1. Mostafaa72 چهارشنبه, ۴ دی, ۱۳۹۸ - ۱۸:۵۷

    انصافا بگم من که خوشحالم.
    اعراب صلح بکنند با رژیم صیهونیستی، یا بجنگند تفاوتی نمیکنه، در ماهیت این رژیم خیانت و توسعه طلبی و تجاوز به کشورهای اطرافش بخصوص مصر، عربستان، اردن و لبنان و سوریه در درون این سیستم نهادینه شده، پس چه بهتر که سعی کنند روابط شون رو با اعراب عادی سازی کنند و بعد از رودست خوردن شعور سیاسی شون افزایش پیدا کنه.
    ما به وعده خداوند ایمان داریم، ما وظیفه خودمون رو انجام میدیم.نتیجه رو به خداوند میسپاریم.

    پاسخ
  • دیدگاه های شما پس از تایید مجموعه تحلیلی خبری تحــولات جهــان اســلام در سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی توهین، تهمت و افترا باشند منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشند منتشر نخواهد شد.