در طی شب های گذشته، مناطق مختلف شهری در جمهوری آذربایجان شاهد تجمعات پر تعداد مردم با پرچم های ملی بود که با شعار های «قره باغ ، قره باغ» به راه افتاده بودند که بعضا شعارهای تندتری بر ضد همسایگانی چون ایران نیز در میان آنها به گوش رسید. اگرچه نیروهای پلیس بر راهپیمایی های دیشب کنترل و نظارت کامل داشتند اما تظاهر کنندگان که خواستار استعفای وزیر دفاع «محافظه کار» بودند، دو شب پیش به زور وارد ساختمان مجلس شدند. اگرچه این تظاهرات همانند دیگر وقایع جمهوری آذربایجان، در رسانه های بین المللی نمود چندانی نیافت اما رسانه های معدودی که این اتفاقات را پوشش دادند از آن تحت عنوان «تظاهرات جنگ طلبان» یاد کردند. اما به واقع حقیقت ماجرا چیست؟

در موج خشونت های قومیتی سال ۱۹۸۸، تعداد قابل توجهی از مردمان آذربایجانی ساکن در قلمرو جمهوری ارمنستان فعلی از خانه های خود اخراج شده و عموما در شهرک های اطراف شهر باکو اسکان داده شدند. آوارگان مذکور به دلیل از دست دادن خانه و دارایی های خود و متحمل شدن خشونت های قومیتی از سوی گروههای ارمنی به شدت مستعد تمایل به جریانهای رادیکال بوده و چندی بعد در بدنه اجتماعی «جبهه خلق آذربایجان» پدیدار شدند. شکست های پیاپی جمهوری آذربایجان در کشاکش جنگ قره باغ بین سالهای ۱۹۹۲-۱۹۹۴، موجب آوارگی تعداد بیشتری از آذربایجانی ها شد که از خانه و کاشانه خود در قره باغ رانده شده و آنها نیز در باکو اسکان یافتند.

اسکان دو موج از آوارگان آذربایجانی در باکو و شهرکهای اطرافش علاوه بر نتایج آنی خود که موجب تمرکز و توسعه جمعیت این شهر گردید، نتایج استمراری بسیاری نیز به دنبال داشت چرا که تجمع مردمان زخم خورده که سالها امید بازگشت به خانه های خود و زدودن خاطره تلخ شکست در جنگ را در سر می پروراندند، فضای سیاسی شهر باکو را برای سالها به یک فضای «آماده خیزش» مبدل گرداند خصوصا که آوارگان قره باغی، پس از گذشت سالیان دراز، همچنان هویت اجتماعی خود را حفظ کرده اند به نحوی که در صورت بروز هر رویداد سیاسی، اجتماع قره باغی ها سریعا امکانپذیر است.
اگرچه جمعیت حقیقی آوارگان بسیار کمتر از آمار دولتی می باشد (آمارهای دولتی ، آوارگان را تا ۷۰۰ هزار نفر عنوان می کنند) اما شکی نیست که این آوارگان پس از گذشت چند نسل، بخش قابل توجهی از جمعیت ۹ و نیم میلیونی جمهوری آذربایجان را تشکیل داده و قادرند بر باقی جمعیت کشور نیز تاثیر گذار باشند علی الخصوص که باید خانواده های غیر آواره ای که بستگان خود را در جنگ قره باغ از دست داده اند را هم بدین آمار افزود لذا «امید به بازگشت» و یا «زدودن خاطره تلخ شکست»‌ در طی این سالها به آرمان ملی مردمان جمهوری آذربایجان مبدل شده است تا جاییکه در طی چند روز گذشته همه گروههای سیاسی اعم از لیبرال ، اسلامگرا ، غربگرا ، شرق گرا و حتی گروههای اپوزیسیون و زندانیان سیاسی در سایه این آرمانها موضع واحد «حمایت از ارتش» را اتخاذ کرده اند.

نقش کشورهای خارجی
چنانکه در تصاویر منتشره نیز مشهود است، پدیدار شدن پرچم های ترکیه در دستان تظاهر کنندگان و همچنین انتشار ویدیوهایی از شعار های ضد ایرانی شب گذشته، حاکی از رونق گرفتن مجدد جریانهای فکری رادیکال در میان تظاهر کنندگان است. چنانکه بالاتر نیز گفته شد، زخم خوردگان مساله قره باغ به شدت مستعد تمایل به جریانهای رادیکال هستند اما باید توجه داشت که دولت ترکیه در خلال سلسله رویدادهای سال ۱۹۹۲-۱۹۹۴ ، همکاری چندانی در زمینه قره باغ نداشته و حتی حاضر به حمایت از احزاب ملی گرا و یا قطع همکاری های اقتصادی خود با ارمنستان نشد و حتی در طی سی سال گذشته نیز، تبادلات تجاری ترکیه با ارمنستان برقرار بوده است که خوشآیند آذربایجانی ها نیست. پس دلیل جوانه زدن مجدد تمایلات ملی گرایانه به جانب ترکیه چیست؟

باید اذعان داشت که امروزه «تبلیغات» نقش مهمی در شکل دهی به اذهان عمومی دارد. رسانه های ترکیه توانسته اند مخاطبان بسیاری از میان مردمان جمهوری آذربایجان جلب کرده و موضع گیری های ترکیه علی رغم آنکه صرفا به شعار محدود مانده است، توجهات بسیاری را به خود جلب کرده است.
نخست وزیر ترکیه در واکنش به وقایع روزهای گذشته مواضع تندی به نفع آذربایجانی ها اتخاذ نمود در حالیکه رسانه های جمهوری اسلامی ایران، واکنش حائز اهمیتی به مسائل بالادست ارس نشان ندادند. البته این مساله دارای سبقه ای طولانی است به نحوی که امروزه حتی تصاویر چندانی از امداد رسانی به هزاران آواره آذربایجانی توسط هلال احمر ایران در سال ۱۹۹۳ و یا تلاشهای دیپلماتیک ایران در جهت برقراری صلح در قره باغ، در دست نیست چه برسد به آنکه بهره برداری تبلیغاتی ای از این رویدادها انجام شده باشد.

تحولات جهان اسلام
تحولات جهان اسلام
"تحولات جهان اسلام" اولین و تنها رسانه تخصصی پوشش اخبار و تحولات منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا با ارائه دقیق ترین و بروزترین نقشه های میدانی. رویکرد "مجموعه تحولات"، رصد دقیق درگیریهای منطقه و بصورت ویژه جهان اسلام و ارائه بروزترین نقشه های میدانی و تحلیل ها از مسائل جاری و فرا روی منطقه است.
  • به اشتراک بگذارید:

دیدگاه

  1. ییلماز جمعه, ۲۷ تیر, ۱۳۹۹ - ۰۰:۵۹

    شعار دیشب مردم باکو دقیقا این بود: ” روس، فارس ارمنی دشمنان ترکها هستند” حالا مشخصا نویسنده مقاله باید بگه دقیقا چرا حاکمیت ما از مردم جمهوری باکو مثل ترکیه لفظا حمایت کنه. در سال ۱۹۸۸ کل جمعیت قره باغ ۲۰۰ هزار نفر بود که مطابق آخرین سرشماری اتحاد جماهیر شوروی بیش از ۸۰ درصد این جمعیت رو ارامنه تشکیل می دادند.نویسنده مقاله توجه نکرده که بیشتر آوارگان اساسا ساکن قره باغ نبودند و ساکن ۷ شهرستان پیرامونی اون بودند.
    نویسنده مقاله گویا متوجه نیستن که ما نیازی به تبلیعات در جمهوری باکو نیستیم چرا که باکو در جبهه مخالف مقاومت هست. ارامنه سوریه در جنگ سوریه دوشادوش رزمندگان ما جنگیدند و ارتش ارمنستان هم در توافق نظامی با روسیه نزدیک به ۱۰۰ نطامی برای کمک های بشر دوستانه به سوریه اعزام کرد. اما پانترک های ترکیه و باکو در سوریه از داعش و النصره و ارتش آراد حمایت کردن

    پاسخ
    1. سید شنبه, ۲۸ تیر, ۱۳۹۹ - ۲۲:۵۲

      هیچکسی «مخالف مقاومت» به دنیا نیومده
      وظیفه ما اینه که همونقدر که برای جذب ارامنه تلاش میکنیم برای جذب اونها هم تلاش کنیم

    2. علی شنبه, ۲۸ تیر, ۱۳۹۹ - ۲۳:۰۳

      اون مردم جمهوری اذربایجان ترکیه پانترک ها غلط زیادی کردن بدبختی دولت ما مشکل داره کاری نمیکنه از اونطرف اسرائیل همپینمان هاش بد جور نقشه کشیدن اون طرح تجزیه خاورمیانه رو اجرا کنن نگاه کنی اوضاع منطقه میفهمی تا کجا پیش رفتن فقط الان تنها کشوری که مونده ایران

  2. Mohsen جمعه, ۲۷ تیر, ۱۳۹۹ - ۰۲:۰۶

    اذربایجان کشوری با اکثریت شیعه هستش. تازه از نژاد اریایی هم خوششون میاد. اونایی که شعار ضد ایرانی میدن مزدورن. معلومه. همه میدونن

    پاسخ
    1. ناشناس دوشنبه, ۳۰ تیر, ۱۳۹۹ - ۰۲:۴۱

      مردم

    2. Majid سه شنبه, ۷ مرداد, ۱۳۹۹ - ۱۲:۵۸

      سرزمین اتروپاد که بعدها به اذر بادگان نامیده میشه ونام تابرژی یا تابرزی جایی غیر از این تبریز امروزی بوده که امروزه تبریز نام گرفته از ان نام همیشه جزء سرزمین ایران بوده برخلاف ارمنستان که قسمتیش جزء ایران بوده همیشه در طول تاریخ سرزمین ایران محسوب میشده این چند سالی که کومنیستی شد وبعد هم باید بر میگشت به سرزمین مادری واذربایجان ربطی به ترکیه نداره اما حدود ۲۰ ملیون کردستان در ترکیه است که گرایش به سمت ایران دارند ودر ایران هم تا کرج قزوین وساوه اکثر جمعیت بومی منطقه تورک زبان هستند اما این مسئله ربطی به ترکیه ودیگران نداره اگر اذربایجان ادعای مالکیت بخشی از ایران رو داره از بی عرضه گی ماست وگرنه با سیاست والبته خود مختاری به اذربایجان مث هنگکنگ میتونست باشه و کوچکترین امتیاز این بود که در مدارس زبان ترکی در کنار فارسی تدریس بشه مگر ما شاعر بزرگ همپایه حافظ وسعدی در تبریز شهریار وایرج میرزا و نظامی درگنجه باکو رو نداریم

    3. تهجید دوشنبه, ۱۴ آذر, ۱۴۰۱ - ۱۰:۵۱

      برو یک کمی درباره شعر تحقیق کن تا معنی شعر و شاعری رو بدونی بعد بیا سعدی و حافظ رو با شهریار و ایرج میرزا مقایسه کن!
      سعدی و حافظ از شاعران جهانی محسوب میشن نه مثل شعرهای تقلیدی و ضدفرهنگی دیگران . (علی ای همای رحمت = کپی برداری از به ملازمان سلطان حافظ است) و شعر ضد حجاب ایرج میرزا رو بخون تا دستت بیاد با کی روبرویی.
      نظامی هم که در مطلع لیلی و مجنون میگه (دهقان فصیح پارسی زاد… از قول عرب چنین کند یاد)

    4. علی اس اس پنجشنبه, ۲ مرداد, ۱۳۹۹ - ۰۱:۵۳

      برادر من تا زمانی که اون پانترک ها دولت گروه های طرفدار غرب و الخصوص اسرائیل تشریف دارن اب ما با اذربایجان توی یک جوب نمیره الان رابطه ما مثل کارد پنیره

  3. ناشناس جمعه, ۲۷ تیر, ۱۳۹۹ - ۰۸:۰۰

    اقا نشان عکستونا عوض کنید

    پاسخ
  4. سید جمعه, ۲۷ تیر, ۱۳۹۹ - ۱۱:۳۶

    لطفا در مورد شایعات دیشب بنویسید (جنگ سایبری و آماده‌باش پدافند و…)

    پاسخ
  5. زیتون جمعه, ۲۷ تیر, ۱۳۹۹ - ۱۱:۴۲

    اتفاقا جنگ چیز خوبیه ….حداقل عیار تجهیزات اسرائیلی مشخص میشه ….همچنین مردم رادیکال آذربایجان… …ایران باید از این جنگ استقبال کنه ……اگه ترکان عثمانی میتونن ۲۰ میلیون ارمنی را غیب کنن پس ۹ میلیون هم امکان پذیر است …..البته جنگ ما با ارمنیها خواهد بود ….البته پس از اینکه آذری ها را قتل عام کردن (سگی که یادش بره برای کی باید دم تکون(ولگرد) بده معدوم میشه …..این رسم جوامع انسانی است(سگ کشی))

    پاسخ
    1. ناشناس چهارشنبه, ۱ مرداد, ۱۳۹۹ - ۲۲:۵۸

      بیست درصد کشور آذربایجان توسط ارمنستان آشغال شده یک ملیون آواره شدن بعد شما نوشتین جنگ طلبان ؟! جنگ طلب کیه این وسط ارتش ارمنستان یا مردم آذربایجان؟

    2. علی اس اس پنجشنبه, ۲ مرداد, ۱۳۹۹ - ۰۱:۵۶

      اگه من بخوام نظر بدم فکر کنم جرقه جنگ رو پانترک ها زدن اولیش هم سر جنایت فجیع سومقاییت وکلی گرو های رادیکال توی قره باق اذربایجان کسایی دیگه باعث این قضیه شدن

  6. ناشناس جمعه, ۲۷ تیر, ۱۳۹۹ - ۱۲:۵۶

    درود بر شما
    به لحاظ عشق و علاقه به مردم ایران ٬ مردم ارمنستان بسیار علاقه به ایران و ایرانی و قدردان حمایتهای ایرانیان هستند تا مردم آذربایجان که خواهان تجزیه ایران هستند .
    مهمان نوازی ارامنه ی عزیز از ایرانیان زبانزد خاص و عام است .
    من خودم آذری زبان هستم اما حمایت از ارمنستان را یه حمایت از اذربایجان ارجح تر می دانم .
    با سپاس

    پاسخ
    1. Nick جمعه, ۱۱ مهر, ۱۳۹۹ - ۱۳:۰۶

      Respect for you dear friend…Azerbaijan is a fascist country,even they start a war against iran they can’t resist more than one month 🙂 evan they has have the support of Türkey..Turkey can not start a war against IRAN because their economy is depend on tourism and nothing more!after start a war they will be the most poor country in this region..

  7. احمد جمعه, ۲۷ تیر, ۱۳۹۹ - ۱۳:۳۴

    مثل اینکه ارمنستان به سرحدات آزربایجان حمله کرده شما از جنگ طلبان در باکو سخن میگویید؟

    پاسخ
  8. محمد جمعه, ۲۷ تیر, ۱۳۹۹ - ۱۴:۱۵

    شعار علیه ایران چرا!!چه ربطی به ایران داره

    پاسخ
    1. ناشناس یکشنبه, ۲۹ تیر, ۱۳۹۹ - ۱۴:۲۲

      الکی میگن ایران به ارمنستان کمک میکنه به این خاطر که پانتورکای احمق ایرانی بیشتر تحریک بشن و ایران تجزیه بشه نمک نشناسی اذربایجان رو دیدیم از نظر من متاسفانه ارمنی ها لیاقت بیشتری از اذری ها دارن که حتی مذهبشونم شیعه ی، البته حضور گسترده اسرائیل در اونجا به این کار دامن میزنه،متاسفم برای آذربایجان،که به ترکیه بیشتر تمایل دارن(به دلایلی)، به هیچ وجه ایران دوباره نباید به اذربایجان در این جنگ احتمالی کوچیک ترین کمکی کنه حتی اگه قراره حتی قتل عام بشن
      که هزینه بیشرفی شون رو بدن، با کسی تعارف نداریم اگه یه اذری هم بودم که نیستم بازهم همینو میگفتم نمیشه که بخاطر اینکه با اذربایجانی ها یک نژاد باشیم الکی رفتاراشونو تایید کنیم،چاکر همه ی اذری های باشرف، هممون یه نژادیم اونم آریایی پس حرف من نژادی نیست چون اصلن یه نژادیم فقط از قشری از اذری های گله کردم مرسی که خوندین خدافظ

    2. ناشناس چهارشنبه, ۱ مرداد, ۱۳۹۹ - ۱۸:۳۷

      اونهایی که در استادیوم آزادی پرچم ترکیه را بالا می بردند چرا نمیروند به کشورشون کمک کنند؟
      جالبه قفقاز جزو سرزمینهای ایران بوده اینا به ایدان میگن آذربایجان جنوبی!

    3. Nick جمعه, ۱۱ مهر, ۱۳۹۹ - ۱۳:۰۹

      Southern Azerbaijan is the most fucking joke of the year!

    4. علیرضا دوشنبه, ۶ مرداد, ۱۳۹۹ - ۱۳:۱۸

      ارامنه اجازه راهپیمایی علیه ترکها را دارند ولی ترکها اجازه راهپیمایی علیه ارامنه راندارند

  9. ایرانی شنبه, ۲۸ تیر, ۱۳۹۹ - ۱۳:۲۸

    متاسفانه جمهوری جعلی آذربایجان و ترکیه سیاست ها پانترکیسم را به شدت دنبال می کنند و حتی نشانه هایی از دخالت های آن ها در میان آذری زبان های ما هم دیده میشود. نمونه آن در بازی تراکتورسازی بود که پرچم آذربایجان را بلند کردند و شعار های ضد ایرانی دادند و شوربختانه این صدا ها از درون ایران شنیده شد. کی می خوایم در مقابل پانترکیسم بایستیم؟ آیا می خواهیم بگذاریم این جریانات در کنار پانکرد ها و پانعرب ها و پانبلوچ ها کشور را تجزیه کنند؟ آیا می خواهیم آذری زبان های ما بازیچه ی دست ترکیه و آذربایجان شوند و از آن ها برای فشار در موضوع های گوناگون به میهن ما استفاده کنند؟ شوربختانه سیاست هایی که ما تا به کنون پیش گرفته ایم یا به این جریان شوم کمک کرده است یا منفعلانه بوده است.
    اصلا فکر نکنید که شعار های که در جمهوری جعلی آذربایجان بر ضد ایران داده شد شعار های احساسی و بی پایه ای بود که زود گذر هم هست و تمام میشود. این فکر کاملا ساده لوحانه و اشتباه است. زمانی که تمام تکه های پازل را کنار هم می گذاریم می بینیم در راستای جریانی ست که شکل گرفته و هدف تحریک آذری های ما را دارند که این از جنبه های گوناگون هم آبروریزی و هم فشار های زیادی را به کشور می آورد. سیاست های ترکیه و آذربایجان را در گسترش پانترکیسم در ترکیه و آذربایجان و ایران را ببینید. نوع تحرکات سخت و نرم آن ها را در منطقه ببینید. و پس از آن رویدادهای شرم آور درون ایران در آبروزی از ایران و توهین به ایرانی و نماد های ایران را ببیند، جانب گیری های مشکوک برخی مسئولان خودمان را ببینید. جعل تاریخ هایی که از سوی آذربایجان و ترکیه می شود و به شدت تبلغ می شود و تاثیرات آن در ایران را ببینید. آن زمان هست که تکه های پازل کنار هم قرار می گیرد.
    به شدت باید مراقب باشیم. باید مراقب تحرکات نرم ترکیه و آذربایجان باشم.
    این جاست که سیاست های اشتباه ما در تاسیس شبکه ی استانی به زبان ترکی مشخص می شود. آنجاست که سیاست های اشتباه ما در تضعیف زبان فارسی در این مناطق مشخص می شود. اینجاست که اشتباه ما در کوتاه آمدن در برابر جریاناتی که پانترکیسم را در ایران (و شوربختانه حتی در صدا و سیما) تبلغ می کنند مشخص می شود.
    به خود بیایم. هویت پارسی خود را در مقابل جریان های ملی گرای دور برمان که هرکدام قصد دارند بخشی از ایران بزرگ ما را جدا کنند و ضمیمه خود کنند تقویت کنیم و گسترش دهیم. اگر ما تاریخ و هویت پارسی خود را انکار کنیم و نادیده بگیریم و یا خدایی ناکرده تضعیف کنیم شرایط را برای رشد تفکر های تجزیه طلبانه مهیا می کنیم. مانند محیط گرم و مرطوب و تاریکی که شرایط را برای رشد قارچ های سمی فراهم می کند.
    بیدار شویم تا دیر نشده است. خیلی زود دیر می شود.

    پاسخ
    1. علی شنبه, ۲۸ تیر, ۱۳۹۹ - ۲۳:۱۶

      من هم با حرفت موافقم جمهوری اذربایجان از اساس جعلی چون توی تاریخ اصلا چیزی به اسم اذربایجان از این حرف ها وجود نداره در شمن تاریخی که پانترک ها گرو ه های توی جمهوری اذربایجان ازش حرف میزنن میگن ما قدمتمون اینه کلی افتخار دیگه میگن کلا از اساس دروغه مردم اذربایجان ایران کلا مردم غیور متعصب به اب خاک ناموس بودن هستن این میگم چون مردم ترک اذری زبان ایران توی کلی حوادث تاریخی خودشون رو ثابت کردن حالا یک عده مزدور بیشرف دارن شعار های های جدایی طلابانه میدن اقا این پانترک ها مثل غده سرطانی هستن اگه الان کاری نکنیم اوضاع خراب میشه درسته که نمیذاریم اذربایجان صد سال جدا بشه ولی وضعیت اونموقع خراب در خراب میشه

    2. ناشناس یکشنبه, ۲۹ تیر, ۱۳۹۹ - ۱۱:۱۸

      حالا این حرفهای جنابعالی قوم گرایی نیست به این معنا که قوم فارس حق قوم گرایی دارند ولی بقیه قومیتها دست از قومیتشان بردارند بهتر نبود از عامل اتحاد دیگری استفاده می کردید کرد بلوچ عرب ترک آذری همه ایرانیند مسلمان واز همه مهمتر خاطر خواه سیدشان هستند

    3. علی اس اس چهارشنبه, ۱ مرداد, ۱۳۹۹ - ۰۱:۵۳

      بادر ما کلا با هیچ قومی مشکل نداریم من توی سربازی از همه قومیتی دیدم ترک کرد لر عرب اذری مشهدی بلوچ فارس اصفهانی والله همه شون هم بچه ها خوبی بودن مشکل ما با جدایی طلب ها ضد انقلاب هست و گرنه ما نه با هیچ قومیتی کاری ندارم من به شخصه هیچ قومی مسخره ها تحقیر نکردم چون خوشم نمیاد

    4. ناشناس یکشنبه, ۲۹ تیر, ۱۳۹۹ - ۱۷:۰۲

      شما با نادیده گرفتن ملیت هویت هر جامعه دم از هویت پارسی میزنید آیا شما پان فارس پان روس پان ارمنی هستید ؟ متاسفم

    5. بهزاد یکشنبه, ۲۹ تیر, ۱۳۹۹ - ۱۷:۲۷

      اون دسته از آذربایجانی های ایرانی که دنبال جدایی طلبی هستن نمک نشناس هستن اما آیا کوردها و بلوچ ها و تورکمن ها و لرها و عرب ها هم نمک نشناس هستن؟ قبول ندارید که علیه این اقوام تبعیض و بی عدالتی وجود داره؟

    6. ناشناس دوشنبه, ۳۰ تیر, ۱۳۹۹ - ۱۶:۵۹

      آره الان تو دانشگاه های تبریز استاد به ترکی درس میده

    7. علی اس اس چهارشنبه, ۱ مرداد, ۱۳۹۹ - ۰۱:۵۷

      این حرکت اشتباه سخته چون توهین به زبان رسمی کشور میشه توی مکان هایی مثل دانشگاه مدرسه اماکن دولتی بنظرم با زبان رسمی باید حرف بزنن من با اینکه فارسیم خوب نیست ولی بازم توی داشنگاه اداره میرفتم فارسی حرف میزدم

    8. علی شنبه, ۱۲ مهر, ۱۳۹۹ - ۰۲:۵۷

      مشتی!ایران جمهوی هستش نه فدرال!بعدشم هر کشوری زبان رسمی داره زبان رسمی ایران هم فارسی هستش!
      پانترک ها بهانه نژادی دارن و فکر میکنن نژاد برتر هستن!حتی به مغول ها افتخار میکنن 😀
      من خودم زیدم اردبیلیه اونوقت تو آذربایجان تحویلش نمیگیرن چون آذربایجانی نیست و ترکی رو خوب بلد نیست،جواب منم ک ندادن وقتی فارسی صحبت کردم…..آخه اگه دو تا ابله بی فرهنگ توهین نژادی کردن به ترک ها دلیل نمیشه بیایید شما هم جبهه بگیرید و نژادپرستی کنید که!به جون مادرم من که خودم مازنی هستم و البته بدون لهجه فارسی رو صحبت میکنم کافیه مسافری که اومده شهرم بفهمه من بومی هستم!سریع تریپ بر میداره فکر میکنه من برده و اون اربابه!حالا با این اوضاع و احوال دلیل نمیشه بخاطر بیشعوری بعضی از مسافرا تمامیت ارضی ایران رو سوال ببرم که!چون تو هر جماعتی خوب و بد هست

    9. حسین محمدلو شنبه, ۱۷ آبان, ۱۳۹۹ - ۱۵:۴۲

      به خودت بیا پارسی تموم شده رفته از زمان پیامبر اسلام ایران مال همه است نه چند نفر فارس مال ترک کرد عرب بلوچ همه اقوام بفهم ?

  10. ناشناس یکشنبه, ۲۹ تیر, ۱۳۹۹ - ۰۴:۵۰

    خود باکو کل کشورش و هویت و تاریخش اشغالگری و دزدین از ایران هست و اگر به اشغالگری باشه جمهوری باکو اولین اشغالگر که اگر ایران را ازش بگیری هیچی از خودش به غیر از صد سال اخیر نداره

    پاسخ
  11. داریوش یکشنبه, ۲۹ تیر, ۱۳۹۹ - ۱۱:۲۳

    ارمنستان با چهار کشورهمسایه است که دو کشور آذربایجان و ترکیه مرزهای خود را با آن بسته اند وهیچ روابطی با ارمنستان ندارند.کشورهای گرجستان و ایران تنها راه ارتباطی ارمنستان با دنیای خارج هستند. گرجستان هم به خاطر ادعاهای ارضی ارمنستان نسبت به گرجستان روابط گرمی با ارمنستان ندارد.همچنین به خاطر دشمنی میان گرجستان و روسیه ورود کالا روسی از طریق گرجستان به ارمنستان محدود است.تنها راه تنفسی که ارمنستان از طریق آن راحت نفس می کشد مرز ۴۲ کیلومتری ایران با ارمنستان است که مایحتاج و سوخت مورد نیاز ارمنستان را تامین می کند.در حالی که ارمنستان بخشی از یک کشور مسلمان شیعه را اشغال کرده ایران هیچ حمایتی از این مسلمانان نمی کند که هیچ! حتی با ارمنستان همکاری نظامی هم دارد. ودر رسانه ها و مطبوعات خود به تحریف واقعیات و تاریخ قره باغ به نفع ارمنستان می پردازد.

    پاسخ
    1. Mirza سه شنبه, ۳۱ تیر, ۱۳۹۹ - ۱۲:۱۱

      متاسفانه شما هم فریب رسانه های نژادپرست پانترک را خورده اید. اسناد و مدارک کمک های نظامی و مستشاری ایران به جمهوری آذربایجان در جنگ قره باغ علیه ارمنستان موجود هست ولی این بخش از تاریخ توسط پانترک ها سانسور شده و میشود.
      بصورت کلی پان بودن اعم از پانفارس، پانترک، پانعرب، پان ارمن و … یکی از اصلی ترین مشکلات بشریت هست و تا زمانی که مردم دنیا نفهمند که همه انسان ها از لحاظ نژادی نزد خدا یکی و برابر هستند، این مشکلات حل نمیشود. بخش عمده ای از جنگ ها و خونریزیها در طول تاریخ بشریت بخاطر همین نژادپرستی و بستن چشم ها بروی حقیقت است.

    2. Sina سه شنبه, ۳۱ تیر, ۱۳۹۹ - ۱۲:۲۹

      گذرگاه مرزی آق یقه (Akyakka) واقع در استان قارص و علیجان (Alican) واقع در استان ایغدیر ترکیه ، از جمله شاهرگهای حیاتی تجارت بین ترکیه و ارمنستان است
      خطوط هوایی را هم به اینها باید افزود

  12. ناشناس یکشنبه, ۲۹ تیر, ۱۳۹۹ - ۱۷:۰۲

    بیزحمت رفتی ارمنستان حتما بگو ترک هستی استقبال بهترتری میکنن ازت

    پاسخ
  13. ناشناس چهارشنبه, ۱ مرداد, ۱۳۹۹ - ۱۱:۴۵

    باسلام و خسته نباشی
    در جنگ قره باغ حتی تعداد بالایی از مجاهدین افغان نیز به شهادت رسیدن.

    پاسخ
  14. ایراندوست جمعه, ۳ مرداد, ۱۳۹۹ - ۱۱:۱۴

    دوستان کمی خودتون فکر کنید آذربایجان با وسعتی ۳ برابر ارمنستان و جمعیتی ۳.۵ برابر ارمنستان و با وجود پشتیبانی ترکیه و مبارزان چچنی اینگوشی و قزاقستان و ترکمنستان و … و تجهیزات اسرائیلی و آمریکایی و روسی چرا باید از کشوری با این ابعاد کم شکست بخوره و بقول خودشون بیست و پنج درصد خاکش رو از دست بده. آیا ترکیه با این همه امکانات و تجهیزات کمتر از ایرانه که با انواع تحریم ها جهانی و شرارت های دشمنی چون آمریکا و اسراییل و عربستانو … روبرو هست. دوستان نکته فقط در این هست که آذربایجان همش نگاهش بدست خارجی ها و کمک دیگرانه و شعار میده، در حالیکه ارامنه بعد از نسل کشی فهمیدن رو پای خودشون باید بایستن. گرچه بلحاظ مذهبی و تاریخی پشتیبانی روسها رو هم دارند ولی باهاشون حرف بزنی میبینی خیلی رو خودشون حساب میکنن. متاسفانه آذربایجان فکر میکنه عین ورزش از بقیه کشورها باید با پول و … آدم بیاره. تیم های ملیش رو نگاه کنید کاپیتان تیم ملی تکواندو کشتی اش ایرانی، تکواندوکار اهل اصفهان و کلی روسی و .. براش قهرمانی میارن. تیمهای ارمنی شاید زیاد مقام نیارن اما همه ارمنی هستند. توالمپیک ها هم خیلی مواقع بالاتر از آذربایجان ایستادن. عدم خوداتکایی و گرفتن کاسه گدایی به ست و نگاه به دیگران عامل شکست های پیاپی این جمهوری است. کس نخوابد پشت من جز ناخن انگشت من.

    پاسخ
  15. ستار پنجشنبه, ۹ مرداد, ۱۳۹۹ - ۲۳:۴۹

    خیلی از دوستان اعتقاد دارند که یک کشور بستگی به جمعیت آن منطقه دارد با این حساب باید گفت که بعد از فروپاشی شوری شهرها و روستاهای زیادی در داخل ارمنستان بودند که آذری بودند و باید آنها هم هر کدام در گوشه ای از این کشور استقلال میگرفتند.
    دوما خیلی ها که میگن اکثریت جمعیت اکثریت جمعیت بتید بدونن که کل جمعیت قره باغ کمتر از ۱۵۰ هزار نفر است یعنی یک دهات بزرگ که دورتادکر آن شهر ها و روستاهای آذری نشین قرار دارند و این دهات بزرگ با این شرایط میخواهد کشوری مستقل شود.
    برای استقلال کشور به جز جمعیت بسیاری از موارد باید وجود داشته باشد برای مثال در اطراف اصفهان دهاتی هست که ارمنی نشین است و با این حساب این دهات در وسط ایران باید استقلال داشته باشد و کشوری مستقل شود چون اغلب جمعیت دهات ارمنی هستند

    پاسخ
  16. آرین دوشنبه, ۱۳ مرداد, ۱۳۹۹ - ۱۴:۰۵

    در آرتساخ یا همان قره باغ ۹۸درصد ارامنه بودند .اگر تاریخ بخوانید و از روی آمار خبررسانی بهتر است.خبر رسانی شغل شریفی است .لطفاً خبرها را درست اعلام کنید.از تاریخ ونقشه های قدیمی.خواهشا هر کس در این باره میخواهد اطلاعات بگیرد در گوگل دنبال تاریخ و نقشه های معتبر قدیمی مطالعه کند وصرفا به خاطر هم دین و هم کیش بودن حق را ناحق نکنید.

    پاسخ
    1. ناشناس جمعه, ۱۷ مرداد, ۱۳۹۹ - ۰۳:۴۳

      کل،ارمنستان،قبل،ازجمهوری۳۸۰۰ارمنی،وجودداشت،چطورشدحالا،قره،باغ،۹۸درصدشد

  17. خسرو سه شنبه, ۸ مهر, ۱۳۹۹ - ۰۳:۵۰

    تجزیه طلبان بدانند که اگر لازم باشد کتیبه بیستون را تکرار خواهیم کرد و این پان تورک – پان کورد پان عرب ها برای رسیدن به اهداف استعمار نوین اول باید از روی جنازه ۱۰ میلیون کرد شیعه و لر ها و لک ها و بختیاری ها در سراسر زاگرس میانی تا جنوبی بگذرند پس این خیالات نو استعماری مضحک تصورش هم محاله . در مورد مردم اران و گنجه و شیروان و بادکوبه غالب تمایلات ضد هر چه غیر تورک باشه است چه ایرانی چه ارمنی چه روش چه گرجی اشتباه بزرگ جمهوری اسلامی نجات یکسری نمک نشناس بود تا به مرکز جاسوسی اسراییل بیخ گوشمون و ادعاهای فکاهی موسیقی و ادبیات و حتا دست اندازی به منابع نفت شمال منتهی شد . حالا ایران باید بصورت غیر علنی تمام قد به کمک ارمنستان بره وقتی ترکیه پهباد میفرسته ایران چرا نفرسته اگه اون ها تروریست های تورک زبان شونو از اسیای میانه در سوریه میارن ما هم باید لجستیک انتقال کوردها برای دفاع از ارمنستان در تقابل با تورکیه توسط چریک های پ پ ک بشه

    پاسخ
    1. مجتبی چهارشنبه, ۹ مهر, ۱۳۹۹ - ۰۳:۲۸

      عزیزم پ ک ک رو نیس دیگه در سوریه خاک شدن

  • دیدگاه های شما پس از تایید مجموعه تحلیلی خبری تحــولات جهــان اســلام در سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی توهین، تهمت و افترا باشند منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشند منتشر نخواهد شد.