جنگ یمن به کدام سو می رود؟ شماره دوم

پنجشنبه 22 آبان 1399 - 00:36
https://iswnews.com/?p=38718

در مطلب شماره اول روند جنگ یمن و اهداف طرفین از این جنگ بررسی شد و در این مطلب به بررسی ادامه عملیات انصارالله در مأرب، تاثیر جنگ رسانه ای ائتلاف سعودی، ماهیت و نتایج مذاکرات اخیر ائتلاف سعودی و انصارالله و همچنین تحولات مهم جزیره سقطری پرداخته می‌شود که جزء آخرین مباحث جنگ یمن است.

۱- ادامه عملیات انصارالله در استان مأرب:

در روزهای اخیر شاهد انتقال جهت عملیات انصارالله از جنوب مأرب به غرب این استان هستیم و در حال حاضر نیز درگیریها برای آزادسازی دو هدف “مدیریت رغوان” و “پایگاه ماس” ادامه دارد.  همان طور که در مطلب “پرسش مخاطب: چرایی توقف عملیات انصارالله در مأرب؟” نیز توضیح دادیم انصارالله برای تثبیت پیروزیهای نظامی خود، مشابه سایر مناطق استان مأرب با قبایل مدیریت رغوان نیز وارد گفتگو شده است و در روزهای آتی انتظار می‌رود این قبایل نیز به روند صلح و محکومیت تجاوز ائتلاف سعودی بپیوندند و در غیر این صورت این قبایل با احتساب هر نوع پشتیبانی از سوی ائتلاف، باز هم حریف جدی‌ای برای انصارالله به شمار نمی‌آیند. 

پایگاه ماس نیز از نظر نظامی سقوط کرده است و انصارالله به دلیل مین گذاری مسیرها و اطراف این پایگاه با احتیاط به سمت آن حرکت می‌کند و آزادسازی آن قریب الوقوع است. با آزادسازی پایگاه ماس، دست ائتلاف سعودی برای هدف قرار دادن پایتخت و جولان رسانه‌ای در خصوص تداوم نبردها در مدیریت نِهم پایان می‌یابد و سیر درگیریها به سمت شهر مأرب و جبهات شمالی و جنوبی این استان خواهد رفت.  

۲- جنگ رسانه ای ائتلاف سعودی:

رسانه‌های ائتلاف مطابق روال گذشته، دو موضوع را مورد اشاره قرار می‌دهند: الف- تخریب فعالیت دیپلماتیک ایران در یمن ب- کوچک‌نمایی پیروزی‌های نظامی انصارالله. 

بعنوان نمونه رسانه های ائتلاف سعودی اخیرا با انتشار لیستی مدعی تلفات ۲۳۰ نفری انصارالله در درگیریهای روزهای اخیر مأرب شده اند که این آمارهای نجومی با حقیقت بسیار فاصله دارد. چرا که نیروهای ائتلاف پس از حملات انصارالله به زعم خود “عقب نشینی تاکتیکی” کرده و عموما درگیریها به این سطح از شدت و تلفات برای طرفین نمی‌رسد.

از سویی دیگر فعالیت‌های دیپلماتیک ایران در یمن که با اعزام سفیر جدید آغاز شده است، به هدف اصلی این رسانه ها تبدیل شده است. از جمله فعالیت های موثر دیپلماتیک آقای حسن ایرلو در یمن دیدار با مقامات سیاسی، خانواده شهدا، حضور در مراسم های مردمی و… است که در تحکیم روابط و مناسبات دو کشور و همچنین سیاست داخلی انصارالله تاثیر مثبتی داشته است. بطور کلی این اقدامات دیپلماتیک ایران در یمن، پایه گذاری مناسبی برای شکست محاصره یمن است و گسترده‌تر شدن دامنه آن و تشویق کشورهای متحد مقاومت به بازگشایی سفارتها در صنعاء، این روند را تسریع خواهد کرد. 

۳- بن بست در مذاکرات و رد پیشنهاد سازمان ملل متحد:

مذاکره نمایندگان انصارالله و نمایندگان سعودی کانالی است که همچنان در عمان برقرار است و آخرین محصول آن توافق تبادل اسرای اخیر بود که در جریان آن اسرای آمریکایی، سعودی و سودانی و… با تعداد بیشتری از اسرای انصارالله تبادل شدند. این مذاکرات که با ابتکار سازمان ملل همچنان ادامه یافته است، در نهایت به بسته‌ی پیشنهادی سازمان ملل منتج شد که رهبر انصارالله آنرا رد کرده است.

پیشنهادهای سازمان ملل در قالب پیش نویس مشترک به شرح ذیل بود: 

الف- پرداخت کلیه حقوق کارمندان، مطابق با حقوق و دستمزد ۲۰۱۴ میلادی (قبل از شروع جنگ).

ب- اعلام آتش بس جامع، و لازم الاجرا شدن آن به محض امضای طرفین درگیری و تشکیل کمیته هماهنگی نظامی به ریاست سازمان ملل و عضویت نمایندگان نظامی از طرفین.

ج- از سرگیری رایزنی های سیاسی و انجام اقدامات اقتصادی و انسانی برای کاهش رنج مردم یمن در نتیجه جنگ ۶ ساله.

د- آزادی کلیه اسرای طرفین، مطابق با توافقنامه استکهلم.

و- افتتاح فرودگاه بین المللی صنعاء و رفع محدودیت ورود کشتی های تجاری، نفتی و کالاهای مختلف و مجوز فوری برای تعمیرات لازم نفتکش صافر. (این نفتکش آسیب دیده و در سواحل الحدیده متوقف شده و در صورت زیر آب رفتن آن مخاطرات طبیعی جبران ناپذیری دارد. )

طبیعی است که این موارد توسط انصارالله رد شود، چرا که این موارد در توافقنامه استکهلم توافق شده و ائتلاف سعودی این موارد را اجرایی نکرده است. گفته می‌شود انصارالله در پاسخ به سازمان ملل و نمایندگان سعودی در آخرین تماس خود ادامه گفتگوها را به اجرای رفع محاصره فرودگاه صنعاء و بندر الحدیده طبق توافق استکهلم مشروط کرده‌اند.

۴- سقطری:

جزیره سقطری با مساحت ۳،۶۵۰ کیلومتر مربع در جنوب یمن و در اقیانوس هند قرار دارد که اشراف کاملی بر امور تنگه باب المندب دارد. تنگه باب المندب نیز نقطه اتصال و مسیر دریایی اصلی بین شاخ آفریقا و خاورمیانه است که دریای سرخ را به خلیج عدن و دریای عرب متصل می کند. بیشتر صادرات نفت و گاز طبیعی از خلیج فارس که از کانال سوئز یا خط لوله SUMED به اروپا و جهان صادر میشود، از طریق این تنگه عبور می کند. همچنین براساس اطلاعات منابع اریتره ای، رژیم اسرائیل از سال ۲۰۱۶ میلادی اقدام به احداث یک پایگاه اطلاعاتی در کوهستان إمبا سویرا در ۱۳۵ کیلومتری جنوب اسمره (پایتخت اریتره) کرده است و این کوهستان با ارتفاع ۳۰۱۸ متر مرتفع ترین کوهستان در کشور اریتره است. بنابراین نظارت و اشراف کامل اسرائیل بر باب المندب، با وجود این پایگاه و جزیره سقطری تکمیل خواهد شد. 

جزیره سقطری به علت دوری از خاک یمن، بیشتر از سایر نقاط یمن در خطر تجزیه قرار دارد و با توجه به تحرکات اخیر امارات و عربستان سعودی در ساخت پایگاههای متعدد و برهم زدن ترکیب جمعیتی این جزیره، نگاه انصارالله به این نقطه بایستی متمرکز شود. حملات موشکی و پهپادی به مواضع ائتلاف در سقطری می‌تواند آغاز مقابله با دشمن در این میدان باشد و حرکت های بعدی مبتنی بر تحکیم حاکمیت بر یمن بایستی انجام پذیرد.

نتیجه گیری:

انصارالله برای نتیجه گیری از ۶ سال مقاومت خود باید روی به اجرای عملیات هایی بیاورد که منجر به پایان جنگ شود؛ یعنی عملیاتی که منجر به امتیازی برای انصارالله شود که دشمن را وادار به پذیرش صلح کند. در غیر این صورت ائتلاف سعودی با ادامه یافتن خسارات و هزینه های میلیاردی در یمن مشکلی ندارد، چرا که کاربرد آنها در این تقابل همین موضوع است. آزادسازی مأرب، عدن، سواحل الحدیده و یا همچنین عملیات های وسیع موشکی و پهپادی علیه تاسیسات آرامکو و مناطق اقتصادی امارات می‌تواند تاثیراتی جدی بر تحقق پروژه پایان جنگ بگذارد. همچنین رفع محاصره یمن که در اجماع بین المللی در پایان دادن به جنگ نیز موثر است، تنها با نقش آفرینی ایران و مقاومت انجام خواهد پذیرفت و انتظار می‌رود روند آن در روزهای آتی تسریع شود.

 محراب
محراب
کارشناس مسائل یمن، آسیای میانه و آفریقا
  • به اشتراک بگذارید:

دیدگاه

  1. امیررضا پنجشنبه, ۲۲ آبان, ۱۳۹۹ - ۰۹:۴۵

    البته این مورد آخر که گفتید ائتلاف با هزینه ها و خسارات میلیاردی مشکلی ندارد فکر میکنم درست نباشه. چون از طرفی احتمال شکاف بیشتر در ائتلاف هست و از طرف دیگه اقتصاد اونها هم حدی داره. چند وقت پیش هم مسائلی برای سعودی ها پیش اومده بود که البته دلیل اصلیش رو نمیدونم ولی بعید میدونم ربطی به یمن نداشته باشه.

    پاسخ
    1. محراب پنجشنبه, ۲۲ آبان, ۱۳۹۹ - ۱۳:۵۰

      سلام در تحلیل نظر شخصی ملاک نیست، برآوردهای اطلاعات و اظهارات سران ائتلاف مهم هستش. وقتی خسارات عملیات توازن الردع رو در کوتاهترین زمان ممکن جبران میکنند یعنی برای این موضوع هم برنامه ریزی دارند. اساسا کاربرد امارات و عربستان سعودی و سایر کشورهای همکار در ائتلاف همین مسائل مالی است.

  2. علی اس اس پنجشنبه, ۲۲ آبان, ۱۳۹۹ - ۱۵:۱۳

    با سلام شما یک چیزی رو فراموش کردید شورای انتقالی جنوب اگه اشتباه نکنم اونم یک مشکل مشکل هستش برا انصارالله و جنگ حالا حالا ها تموم نمیشه همینطور که فعلا داخل سوریه با اون وضعیتش همچنان درگیری هست عربستان کلا بیخیال جنگ نمیشه و اگه نظر خودم بخوام بگم ورود ایران برای کمک به یمن میتونه سریع به جنگ خاتمه بده

    پاسخ
    1. محراب پنجشنبه, ۲۲ آبان, ۱۳۹۹ - ۲۳:۳۴

      سلام چیزی را فراموش نکردم، شما بایستی اول یادداشتهای مارو بخصوص مطلب شماره اول رو بخونید بعد قضاوت بفرمایید. یمن مثل سوریه نیست و در خصوص ورود ایران به یمن هم با شما هم نظر نیستم و دلایلش رو بعدا در مطلب جدایی بررسی خواهیم کرد ان شاء الله

  • دیدگاه های شما پس از تایید مجموعه تحلیلی خبری تحــولات جهــان اســلام در سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی توهین، تهمت و افترا باشند منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشند منتشر نخواهد شد.