روسیه با ایران یا آل سعود؟
پس از سفر ملک سعودی «سلمان بن عبدالعزیز» به روسیه و حواشی آن از گیر کردن پله برقی از جنس طلا هواپیما تا دکترای افتخاری ملک سلمان و دعوت رقاص های روسی به عربستان، بررسی این سفر و تاثیر آن بر تحولات منطقه حائز اهمیت است.
محورهای مورد بررسی عبارتند از:
1- قراردادهای نظامی
2- مذاکرات و همکاری در مسائل اقتصادی و منطقه ای
3- سیاست خارجی روسیه
۱- قراردادهای نظامی:
قراردادهای فراوانی در زمینه نظامی بین طرفین امضا شد که مهم ترین آنها خرید سامانه موشکی اس ۴۰۰ بود.
در این زمینه سازمان صنایع نظامی عربستان طی بیانیه ای اعلام کرد: «به موجب امضا توافقنامه اولیه نظامی، ریاض جدیدترین موشک های روسیه برای حمایت از حریم هوایی خود از جمله سامانه پدافند هوایی اس ۴۰۰ و موشک های ضد زره (کورنت – ای ام) و موشک انداز و همچنین نارنجک انداز (ای.جی.اس. ۳۰) و مسلسل های کلاشینکوف (کی.۱۰۳) را خریداری می کند.»
طبق این بیانیه، طرفین برای ایجاد طرح ساخت سامانه دفاع موشکی اس-۴۰۰ و نگهداری قطعات در عربستان همکاری خواهند کرد و فناوری تجهیزات نظامی به این کشور منتقل خواهد شد.
در همین حین «میشل بالدانزا» سخنگوی وزارت دفاع آمریکا نیز از این قرارداد نظامی ابراز نگرانی کرد و گفت: «ما نگران این هستیم که برخی هم پیمانانمان سامانه اس۴۰۰ روسیه را خریداری میکنند. ما بارها بر اهمیت حفظ تطابق عملیاتی سامانههای دفاعی همپیمانانمان با سامانههای آمریکا و کشورهای دیگر منطقه تأکید کردهایم.»
علی رغم این ابراز نگرانی وزارت دفاع آمریکا با فروش سامانه موشکی تاد به عربستان سعودی به ارزش ۱۵ میلیارد دلار موافقت کرد.
۲- مذاکرات وهمکاری در مسائل اقتصادی و منطقه ای :
ملک سلمان در یکی از کنفرانس های خبری ازهمکاری با روسیه برای ثبات قیمت نفت سخن گفت که با توجه افزایش سهم ایران در بازار جهانی این سیاست کاملا برای تقابل با ایران است.
از طرفی وی درباره مسائل منطقه ای نظیر حل بحران یمن و قضیه فلسطین و جنگ سوریه خود را با روسیه هم نظر دید و مانع را دخالت های ایران در امور کشورهای منطقه خواند! وی ضمن اظهار تلاش و مبارزه با تروریسم در سوریه بر وحدت عراق تاکید کرد.
اظهارات ملک سعودی در جهان آنقدر مسخره بنظر می رسد که اگر کسی حمایت های آل سعود از داعش و… در سوریه، حمایت از طرح صهیونیستی تجزیه عراق، روابط گسترده پنهانی با اسرائیل و همچنین بمباران های روزانه یمن که گواه آن شوری آشی است که دهان اروپایی ها را هم باز کرد! و آنها را وادار به وضع تحریم تسلیحاتی علیه دولت سعودی کرد را نبیند؛ قطعا به کوری مبتلا شده است!
۳- سیاست خارجی روسیه:
در اذهان عموم جامعه این مساله که روسیه بالاخره با ایران است یا عربستان حتما شیوع پیدا کرده است.
سیاست روسیه علی رغم آنچه که آقای پوتین مبنی بر اینکه در سال ۱۹۲۶ میلادی شوروی اولین کشوری بود که عربستان سعودی را به رسمیت شناخت گفت، و یا تعریف و تمجید رمضان قدیروف از ملک سعودی بی در و پیکر نیست. در واقع این مسائل از قبل بحث و مذاکره شده است. سیاست روسیه براساس آنچه که خود روسها می گویند مبتنی بر واقع گرایی است، یعنی سیاستمداران در حوزه بینالملل براساس منافع خود تصمیم می گیرند.
بنوعی روسیه دنبال سیاست یک سویه نیستند و در برخورد با همه کشورها همیشه مواضع همه جانبه اتخاذ کرده و همواره نظر طرف ها را جلب می کنند، حتی در برخورد با آمریکا که دشمن درجه اول آنهاست…
تصویر لحظه دکترا گرفتن ملک سلمان از دانشگاه روابط بین الملل مسکو (مگیمو) وابسته به وزارت خارجه روسیه!
دیدگاه
بارها گفتم باید رفتار روسیه را فهم کرد.
تکلیف ما با کشور های مخالف انقلاب تا حد زیادی روشن است ولی باقی قضایا را باید فهمید و روندش رابررسی کرد. راهبرد روسیه به ایران در چند سال اخیر تغییر کرده و به احتمال زیاد به این زودی هم عوض نخواهد شد مگر اتفاق واقعا تعیین کننده ای بیفتد. جدا از اینکه سیاست امروزی بر مبنای سود است و عربستان هم یک گاو نه من شیرده است در این موضوع مهم ترین چیز در بحث کار در روسیه داشتن لابی است.
عرب های خلیج فارس و ترکیه لابی گسترده ای در روسیه دارند . جدای از ان در زمان منافعشان مثلا در سوریه نسبتا محکم جلوی عربستان ایستادند اما دلیلی برای عدم فروش نمیبینند همزمانبحث لابی و..هم موثر است.
از سمت دیگر ایران با کمکاری عجیب از نزدیک تر شدن این چند وقت برای لابی سازی استفاده که نکرد هیچ حتی نتوانست سهمی به اندازه کشور های عادی برای خودش در بازار روسیه دستو پا کند. بحث های تحریمی و نقاط ضعف برجام مثل eccn بماند. با این وضع و همچنین همکاری های تاکتیکی و نه استراتزیک با دید منطقی جلوی چنین فروشی را نمیگیرد.
باید با دید منطقی نگاه کرد به روابط با روسیه دید های صفر و صد–رفیق یا دشمن–دیدگاه ضدروس یا توهم حاج پوتین و… فقط شانس هارا ممکن است از ما بگیرد
ما طرف قطر رو گرفتیم، روسیه هم طرف عربستان!
در این بین ما اختلافی با هم نداریم و از اختلاف دیگران فقط داریم سود می کنیم 🙂
تفرقه بیانداز حکومت کن!