الهام علیاف؛ قربانی بازی قدرت های بزرگ
تنش های اخیر میان جمهوری آذربایجان و جمهوری اسلامی ایران بیانگر چشم انداز جدیدی در نظم منطقه ای آسیای میانه و شبه قاره است که نگاه ژئواستراتژیک با رویکردهای فرهنگی، جغرافیایی و سیاسی باعث شناخت دقیق و فهم کاربردی کارگردانان این تنش ها خواهد شد.
عرصهی مغفول مانده در سطح تحلیل های سیاست بین الملل جمهوری آذربایجان؛ سطح تحلیل فردی است. سطح تحلیل فردی؛ ارتباط میان تحلیل ویژگی های فردی هر سیاست مدار و انگیزه های رفتاری وی را ارائه می دهد. این گزارش با رویکرد تحلیل فردی رئیس جمهور آذربایجان؛ الهام حیدر اوغلو علی اف و همسر وی؛ مهربان علیوا ارائه می گردد.
الهام حیدر اوغلو علی اف متولد سال ۱۹۶۱؛ رئیس جمهور آذربایجان، از تاریخ ۳۱ اکتبر ۲۰۰۳ قدرت را در دست گرفت. الهام علی اف با مدرک دکترای تاریخ در دانشگاه دولتی مسکو به تحصیل در رشته ی روابط بین الملل نیز پرداخته و از سال ۱۹۸۵ تا ۱۹۹۰ در پژوهشکده ی دولتی ارتباطات بین المللی مسکو به تدریس مشغول بوده است.
کسب مدرک دکترای تاریخ در کنار تحصیل در رشته ی روابط بین الملل نشانگر فضای ذهنی ژئوکالچر، در عرصه ی راهبردی سیاست خارجی الهام علی اف است که نتایج عملیاتی این رویکرد در حال حاضر مشخص و قابل توصیف است.
در اثبات این فضای ذهنی به عملکرد فرهنگی و سیاسی الهام علی اف در دوره های ریاست جمهوری اش اشاره می کنیم:
الهام علی اف با شعار “گفت و گوی بین فرهنگی” خط مشی سیاست های فرهنگی خویش را پیش می برد که در همین راستا با تاسیس “مجمع جهانی گفت و گوی بین فرهنگی” در ۲۳ سپتامبر سال ۲۰۱۰ میلادی زمین بازی خویش در این عرصه را گسترده تر کرد. این مجمع با استقبال گسترده ی سازمان های بین المللی همچون یونسکو، ائتلاف تمدن های سازمان ملل، سازمان جهانی گردشگری، شورای اروپا و آیسسکو مواجه شد.
الهام علی اف با برگزاری ۴ مجمع جهانی سطح بالا از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۷ در باکو تلاش کرده است تا مانیفست فرهنگ سیاسی خود در جهان بین الملل را ثابت قدم کند. همچنین طرح “مدارا و چندگانگی فرهنگی” در روند کاری او ثبت شده که اهمیت فردی الهام علی اف بر عرصه ی فرهنگ سیاسی را نشان می دهد.
الهام علی اف سعی دارد تا با پر رنگ نشان دادن نقش ژئوپلتیک منطقه ای کشور آذربایجان ضعف اعتماد به نفس ملی خود را سرپوش گذارد و با ایجاد ارتباطات بین المللی با قدرت های پشت پرده ی نظم جهانی غرور کاذب خویش را افزایش دهد.
حضور متوالی الهام علی اف در مجمع جهانی اقتصاد داووس در کشور سوییس با هدف متنوع سازی صادرات نشان از عزم وی برای ایجاد لابی های صهیونیستی دارد. موید این فرضیه ارتباط راهبردی الهام علی اف با فردی به نام دومنیک بارتون است.
دومنیک بارتون سومین مدیر برتر جهانی شرکت مکینزی اند کامپنی است. این شرکت با ارائه ی مشاوره به مدیران جهانی، نقش پررنگی در طرح ریزی های راهبردی قدرت های جهان دارد که الهام علی اف با کسب اعتبار از رژیم صهیونیستی، ارتباطات خود را با امثال بارتون قوی تر کرده تا بتواند تاثیر تصمیم ها و اقدامات خود را در زمین بازی قدرت های منطقه ای و جهانی مشاهده کند.
در ادامه ی روند بیان ویژگی های فردی الهام علی اف باید خاطر نشان کرد وی و خانواده اش در راس فساد مالی آذربایجان قرار دارند. این آمار نشان می دهد که الهام علی اف به دنبال توسعه فردی و ملی شخصیت خویش از طریق سناریو های پشت پرده است و به همین علت ارتباط خود را با رژیم صهیونیستی تقویت کرده و رژیم صهیونیستی نیز از این ضعف الهام علی اف در منطقه بهترین سوء استفاده را برده و به عنوان عامل نیابتی به منظور برهم زدن ثبات منطقه از آن استفاده می کند.
اسناد ویکی لیکس افشا شده در سال ۲۰۰۹؛ با انتشار گزارش سفارت ایالات متحده آمریکا در آذربایجان حاکی از عقد موافقت نامه ها و قراردادهای سیاسی، نظامی و اقتصادی جمهوری آذربایجان با رژیم صهیونیستی است که نظریه حدس رویکرد الهام علی اف برای کسب قدرت و اعتماد به نفس کاذب از رژیم صهیونیستی را تقویت می کند.
محتوای اسناد افشا شده، از قراردادهای فروش اسلحه به جمهوری آذربایجان، به منظور مقابله ی منطقه ای با جمهوری اسلامی ایران اشاره می کند. همچنین قرارداد مشارکت به منظور ساخت هواپیماهای بدون سرنشین نیز میان آن ها عقد شده که ۵۱ درصد از مشارکت، سهم رژیم صهیونیستی است. در اسناد افشا شده به موضوع مقرهای جاسوسی شنود رژیم صهیونیستی در خاک های مرزی آذربایجان به منظور رصد اطلاعاتی ایران نیز اشاره شده است.
موارد ارائه شده مهر تایید ارتباط عمیق رژیم صهیونیستی با جمهوری آذربایجان است تا بتواند در کنار دیپلماسی منطقه ای خود با اعراب غرب آسیا، ناحیه ی آسیای میانه و شبه قاره را کنترل و مدیریت کند که رویکرد تاکتیسین فعال این روزهای آن ها موسوم به برندا شفر موید این روند است.
برندا شفر عضو اصلی بنیاد دفاع از دموکراسی که یکی از ضد ایرانی ترین اندیشکده های جهان است چشم انداز خود را اینگونه مطرح می کند که ایالات متحده آمریکا در کنار هم پیمانانش باید بحران پان ترکیسم را به فشار حداکثری در برابر ایران بیفزاید و این گونه است که می توان ایران را بدون حمله از پای درآورد.
با تحلیل فردی الهام علی اف و فعالیت آن در کنار همسر خویش (معاون اول جمهوری آذربایجان)؛ مهربان علیوا و نوع زبان بدن آن در می یابیم که او به دنبال کسب اعتبار منطقه ای و جهانی است تا بتواند زمین بازی جدید ایجاد کرده و نقش اول بازی سیاسی خود باشد.
کارگردان این بازی در حال حاضر رژیم جعلی صهیونیستی است که سعی دارد با اغوای لجستیکی و دیپلماتیک الهام علی اف و همسرش، کنترل خود بر منطقه را افزایش دهد و همچنین با تحریک اعتماد به نفس کاذب الهام علی اف، جمهوری آذربایجان را وارد مرحله ی تنش با جمهوری اسلامی ایران کند.
جمهوری اسلامی ایران با بهره گیری از استراتژی صبر راهبردی فرصت اشتباه کردن را به رئیس جمهور ناپخته ی آذربایجان داد تا بتواند به خوبی زمین بازی را تحلیل کرده و اقدام نامتقارن مثبت را در زمین دشمن ارائه دهد.
سطح تحلیل فردی رویکردی در تحلیل های سیاسی است که مغفول مانده اما بسیار کاربردی است زیرا ذهنیت موجود هر سیاست مدار مجموع تجربه ها و عقایدی است که در طول عمر خویش کسب کرده و امروزه به عرصه ی اقدام رسانده است.
دیدگاه
سلام عالی بود و دقیق
ممنون از حسن نظر شما ??
جوان ی تحلیل هم از اوضاع داخلی طرح نما.شاید راهگشا باشد.بست های سیاسی و اقتصادی وغیره.
اوضاع داخلی جمهوری آذربایجان مقصود شماست؟